Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

В Україні вводяться нові правила оплати за електроенергію


В Україні вводяться нові правила оплати за електроенергію

В Україні збираються ввести нові правила оплати за електроенергію

З початку 2019 року в Україні стартує перший етап реформи ринку електроенергії. З 1 січня послуги споживачам надаватимуть дві окремі компанії – оператор розподільних систем і постачальник.

Перша буде займатися виключно розподілом електричної енергії та експлуатацією електромереж. Друга ж буде поставляти електроенергію споживачам, а також відповідати за нарахування платежів і розрахунки.

Для переходу на нову систему, українцям прийдеться переукласти договори, за якими вони з лютого-2019 почнуть отримувати нові платіжки. А з листопада людей переведуть на нову систему і буде вже два договори: про надання послуг з розподілу і про постачання електричної енергії.

Для перепідписання договорів необов’язково особисто заповнювати та надсилати заяву на приєднання. Існує спрощена процедура, можна продовжувати користуватися послугами і оплачувати рахунки. У цьому випадку споживач автоматично приєднається до послуг компанії-постачальника електричної енергії, формат договору встановлюється державою і є типовим для всіх.

«Держава передбачила спрощену процедуру приєднання до публічних договорів. Для фізосіб вони будуть вступати в силу автоматично. Не потрібно подавати заяви або фізично підписувати договори. Треба тільки продовжувати платити за рахунком звичним способом. Це гарантує стабільне надання послуг. Перші оновлені рахунки за електроенергію споживачі отримають вже в лютому. Це буде одна загальна платіжка, в якій з’являться два окремі рядки – з рахунком за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії. Сплата рахунку буде вважатися оплатою за послуги обом компаніям. До речі, така ж схема формування рахунків застосовується і в Європі», – розповів експерт Віктор Мельніков.

Також з 1 лютого зміниться зовнішній вигляд квитанції. Українці почнуть отримувати один платіжний документ з новими реквізитами. Отже, якщо споживач оплачує рахунки через банк або інтернет-банкінг, потрібно не забути виставити оновлені реквізити.

«У системі Особистий кабінет і електронних платіжних системах дані зміняться автоматично. Передавати показання лічильників, як і раніше, можна буде через Особистий кабінет, по телефону call-центру 18-55, в онлайн-чаті на сторінці Facebook ДТЕК Київські електромережі або іншими звичними способами », – уточнила прес-служба ДТЕК Київські електромережі.

Якщо у споживача числиться переплата по електроенергії, її обіцяють автоматично включити в нові рахунки. У самій квитанції будуть дві окремі рядки: «за послуги розподілу» і «за послуги постачання електроенергії». Поділ тарифу на дві графи – європейська практика, і на тариф вона не впливає, заспокоюють експерти.

Джерело

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031