Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Енергетиків змусили почути Бориспіль


Енергетиків змусили почути Бориспіль
Обурення людей незадовільною роботою Бориспільського РП ПАТ «Київобленерго» переросло у спонтанний мітинг, який відбувся 24 січня 2017 року біля офісу підприємства.

Детонатором мітингу стала об’ява на сайті «Київобленерго», що цього дня все місто буде відключене від електропостачання. Цей мітинг виявився настільки ефективним, що на нього таки звернуло увагу керівництво підприємства-монополіста. У той же день у Борисполі відбулася розмова з представниками «Київобленерго», а кількома днями пізніше пройшов круглий стіл за участю вищого керівництва «Київобленерго», депутатів та громади міста.

Під високою напругою

Саме напередодні цієї зустрічі у Борисполі представили нового керівника Бориспільського РП «Київобленерго». Підприємство очолив Микола Іванович Борзяк. Новому начальнику Бориспільського РП довелося приймати справи і знайомитися із ситуацією на підприємстві у екстремальному режимі, дійсно, під високою напругою. Адже у громади Борисполя накопичилося стільки проблем, що під час круглого столу не вистачило години, аби вислухати хоч частину з них.

Проблема контактів із споживачами є першочерговою
Слова, які чуєш у слухавці, коли телефонуєш до контактного центру: «Ваш дзвінок дуже важливий для нас, зачекайте на лінії,» — уже сприймаються як насмішка. Бо іноді доводиться слухати таке по 15 хвилин і більше. А уявіть, що людина телефонує з мобільного?

— Головна проблема, яка існує сьогодні, це недостатній зв’язок «Київобленерго» з громадою, — наголосив Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук, відкриваючи засідання. — Зв’язок з контактним центром, який існує сьогодні, не витримує жодної критики. Найпростіший вихід на сьогодні — надавати повну інформацію черговому міськвиконкому. Але оптимально було взяти у штат людину, яка б могла оперативно відповідати на дзвінки, повідомляти про відключення, інформувати про хід робіт. Інформування зніме значну частину напруги.

Не встигають за розвитком міста

Перший заступник міського голови Микола Корнійчук зазначив, що модернізація електричних мереж у Борисполі відбувається. Але цього замало на таке велике місто. За цей рік у нас було побудовано 8 розвантажувальних підстанцій. Реконструйовано близько 19 кілометрів ліній електропередач із заміною повітряних ліній на самонесучі ізольовані дроти.

Поліпшенню енергопостачання могли б допомогти трансформаторні підстанції, які місто побудувало за свої кошти у тих мікрорайонах, де не було напруги і люди не могли будуватися. Ці підстанції є власністю територіальної громади. Ще донедавна місто надавало дозволи на підключення до них нових абонентів. З цим дозволом люди отримували у «Київобленерго» технічні умови. А сьогодні до таких підстанцій підключати не дозволяють. Тільки якщо їх передати у власність «Київобленерго». Але це можливо, тільки коли у приватного підприємства є частка державної власності.
Микола Корнійчук повідомив, що у грудні минулого року спільно з попереднім начальником Романом Гаменицею було визначено, що у Борисполі потрібно побудувати не менше ніж 10 одиниць розвантажувальних підстанцій.

Неякісні послуги повинні відшкодовувати
Представник громади вулиць Лісова — Городецького Світлана Коляда сьогодні може писати цілу історію боротьби за світло. Його вимикають тут дуже часто, а протягом грудня й узагалі майже не було світла. Делегації з цих вулиць неодноразово приходили зі своїми проблемами на сесійні засідання. Тільки за грудень 5 звернень від пані Світлани було надіслано на гарячу лінію Кабінету Міністрів, ще не менше чотирьох — від сусідів по вулиці Городецького — це район без газу на електроопаленні. Напруги 220 не буває,180 — це щастя. Зазвичай —160 і нижче, аж до 90. Платіжку на 2500 грн вона готова оплачувати, але хоче отримувати якісну послугу.

На засіданні прозвучала інформація, що виявляється, існують законодавчі норми, відповідно до яких енергопостачальники зобов’язані компенсувати, якщо були надані послуги неналежної якості. Про це мало хто знає із споживачів.

Правила про компенсацію у випадку неякісного енергопостачання існують із 1999 року. Це Постанова Кабінету Міністрів № 1357. Якщо питаннями вимірювання напруги, наприклад, і нарахуванням компенсацій не бажає займатися енергопостачальна організація, люди можуть найняти іншу організацію, яка має відповідний сертифікат, і їхні послуги оплачуватиме «Київобленерго» разом із компенсацією споживачам.
Тож високим гостям пообіцяли, якщо не буде наведено порядок, акти складатимуть цілими вулицями і вимагатимуть компенсацію. А ініціативу швидко підхоплять інші регіони області. Тому краще
співпрацювати.

Таун-хаусам — особлива увага
Такі багатоквартирні будинки заявляються як приватні, а по факту потребують у десятки разів більшого енергопостачання. Забудовники зобов’язані його забезпечити. Але чи забезпечують? Досягнуто домовленості, що по Борисполю буде проведено перевірку усіх таун-хаусів на предмет відповідності напруги, зазначеної у договорі на енергопостачання будівлі.

Є ще одна проблема, яка хвилює містян. Суми, які нараховуються за платіжками, не для людей зі слабкими нервами. Що вже казати про літніх споживачів? Люди, які переплачують по платіжках, фактично безкоштовно кредитують «Київ­обленерго». Тому чітко поставлено вимогу налагодити оперативне отримання інформації по показниках і привести платіжки у відповідність з реаліями.

Підприємці під ударом
Особливо це стосується підприємств, де перебої із енергопостачанням можуть обернутися катастрофою для всього міста. Про таку ситуацію розповів Ігор Шалімов, який очолює Бориспільський комбінат будівельних матеріалів. Це підприємство, яке споживає 150 тис. кіловат на місяць, сплачує за них близько 300 тис. грн. Технологічні процеси напряму залежать від електропостачання і пов’язані із небезпекою для життя.

Такі підприємства, як БКБМ, як нафтобаза, що розташована по сусідству, не можна без попередження відключати від електропостачання. Під час одного із таких відключень у квітні на БКБМ мало не загинула людина. Коли сталося відключення, керівник підприємства не міг знайти на місці ні начальника РП, ні головного інженера, ні жодного техніка. Реакції на скарги з цього приводу підприємство не отримало. Зате у грудні вимушені були сплатити 800 тис. грн штрафу за перевищення ліміту, бо інакше підприємству відключили б електроенергію. З великими труднощами вдалося з’ясувати, що відключення планове, про яке підприємство ніхто не попередив.

Після обговорення проблеми із керівником РП Гаменицею було досягнуто домовленості про те, що підприємство попереджатимуть заздалегідь. Але у вересні ситуація із відключенням повторилася знову.
Дуже хочеться, щоб до підприємців і підприємств ставилися з повагою, бо саме вони приносять гроші енергопостачальникам.

Інвестиції будуть. Та чи їх досить?
Від імені керівництва «Київобленерго» перед зібранням тримав слово технічний директор підприємства Володимир Гетманов. Він повідомив, що місто Бориспіль і Бориспільський район у загальному електроспоживанні «Київ­обленерго» займають близько 10%. У години пікового взяття потужності навантаження по району сягає близько 85 мегават, а по місту 37 мегават. До того ж, місто Бориспіль дуже стрімко розвивається, зростає електроспоживання. Тільки протягом двох минулих років електроспоживання збільшилося на 8-10%. Темпи розвитку дуже високі. Зрозуміло, що розвиток мереж не встигає за темпами росту міста.

У 2016 році, в рамках реалізації інвестиційної програми, товариство витратило 6 мільйонів 640 тис. грн.Було знято напругу на найбільш проблемних больових точках, але далеко не всіх.

На наступний рік у рамках інвестиційної програми планується на місто витратити 4 млн 370 тис. (на реконструкцію 9 кілометрів ліній і побудову двох розвантажувальних підстанцій). Загалом на Бориспільський район передбачено 17 млн 970 тис. грн. Буде побудовано 9 нових розвантажувальних ТП та реконструйовано 31 кілометр повітряних ліній. Ще півтора мільйона гривень виділяється на ремонти.

Дві підстанції не врятують

Уже через кілька днів після круглого столу Микола Борзяк тримав слово із сесійної трибуни на сесії Бориспільської міської ради. Тільки 5 днів він пропрацював, але вже зміг надати депутатам своє бачення шляхів вирішення проблем.

Микола Іванович наголосив, що ситуація, яка склалася у місті Борисполі, не дуже стандартна, є чимало питань і до енергопостачального підприємства, і до мереж, і до споживачів, які не дотримуються договорів і не поспішають допускати до себе енергетиків. У той же час досягнуто домовленості із представниками учасників АТО, які обіцяли надати допомогу у спілкуванні з такими споживачами. За підсумками зустрічі голова правління ПАТ «Київобленерго» погодився внести зміни до інвестиційної програми для того, щоб збільшити фінансування реконструкції мереж у Борисполі. Він надав перелік ліній, на яких саме уже запланована реконструкція, і зазначив, що після детального аналізу ситуації по місту він запропонував внести зміни в інвестиційну програму ще по 9 точках. Серед цих пропозиції є багатостраждальні вулиці Городня та Лісова.

Микола Борзяк запевнив, що буде докладено всіх зусиль, щоб навести порядок. Всі скарги розглядатимуться. Прийомний день керівника — у середу. Але чудес не буває. Зміни до інвестпрограми повинна затвердити НКРЕ. Тож доведеться запастися терпінням.

Біографічна довідка
Енергетиків змусили почути Бориспіль

Микола Іванович Борзяк
Народився 18 вересня 1963 року у місті Черкаси. Здобув вищу освіту в Черкаському інженерно-технологічному інституті, за фахом «інженер-електромеханік». Працював у промисловості головним інженером, головним енергетиком, директором. З 2003 року почав працювати у Міністерстві енергетики. Був директором двох РЕМів — «Черкасобленерго» та «Миколаївобленерго», був комерційним директором «Черкасобленерго», головою правління «Миколаївобленерго» і начальником інспекції Держенергонагляду в Черкаській області. У енергетичній галузі близько 30 років. Одружений, має сина.


Ірина КОСТЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031