Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

З 1 січня змінилось оподаткування операцій з нерухомістю: як саме


З 1 січня набув чинності податковий закон 5600, який, зокрема, передбачає зміну правил оподаткування операцій з нерухомістю.

Про це йдеться у статті ЕП.

Раніше дохід від продажу одного об'єкта на рік не оподатковувався, а продаж другого і наступних оподатковувався за ставкою 5%. Це дозволяло забудовникам оптимізувати витрати, продаючи квартири фізичним, а не юридичним особам.

Закон має закрити цю можливість. Відповідно до нього, дохід від продажу третього та наступних об'єктів нерухомості, проданих фізичною особою за рік, має оподатковуватися за стандартною ставкою 18%.

До другого читання проєкту цю норму пом'якшили. Тепер сплачувати 18% податку доведеться не з усієї суми, отриманої від продажу нерухомості, а лише з різниці між сумою продажу та ціною, за яку нерухомість перейшла до продавця.

Оподаткуванню підлягають угоди, які передбачають перехід права власності на житловий будинок чи його частину;квартиру чи її частину; кімнату; гараж; садовий будинок та господарські споруди, землю під ними; земельну ділянку.

Від оподаткування звільняється безоплатне отримання громадянами ділянок із земель державної або комунальної власності в межах лімітів, встановлених статтею 121 Земельного кодексу.

При цьому, другий продаж житла за рік, як і раніше, оподатковується за ставкою 5%.

Також ставка 18% застосовується при другому і кожному наступному продажі комерційної нерухомості за рік та першому і кожному наступному продажі житла, що перебуває у володінні продавця менше трьох років.

Ще одна інновація закону №5600 введення поняття земельної ділянки сільськогосподарського призначення внаслідок початку роботи ринку землі. На ці ділянки поширюються такі ж правила, як і на інші об'єкти нерухомості.

Нове правило поширюється на кожного платника податків окремо.

Якщо майно перебуває в спільному володінні, наприклад, у подружжя, то продаж такої нерухомості зараховується в податкову історію обом членам подружжя.

При цьому спадкоємцям не потрібно дотримуватися умови трирічного перебування майна у власності. У разі продажу протягом року другого і наступних об'єктів житлової нерухомості, отриманого в спадщину, одержаний дохід буде оподатковуватися за ставкою 5%.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031