Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Надмірний контроль держави для малого бізнесу на одному рівні з ризиками війни – опитування


Малий і середній бізнес однією з головних проблем для роботи називає надмірний контроль і створення перешкод з боку держави.

Про це свідчить опитування представників МСБ, проведене на сторінках "Економічної правди" в партнерстві з ГО "Український клуб "Економічна свобода".

Опитування на сайті "Економічної правди" більше 500 представників бізнесу показало, що підприємці сьогодні найбільшою проблемою вважають "зменшення попиту на продукцію та послуги" – 56,9% опитаних.

Другим чинником, який заважає підприємницькій діяльності, респонденти називають "надмірний контроль і створення перешкод з боку держави" – 53,3%.

Третя проблема за вагою – "непрогнозованість на внутрішньому ринку через війну" – 48,4%. "Кадрові питання" – на четвертому місці – 24%.

Від держави малий та середній бізнес очікує, в першу чергу, спрощення адміністрування бізнесу (35,8% респондентів) та перезавантаження Державної податкової служби (27,6%). Очікування зниження податків зазначили лише 17,5% представників малого і середнього бізнесу. В опитуванні брали участь здебільшого фізичні особи-підприємці, які використовують спрощену систему оподаткування.

Оцінюючи, які заходи були найважливішими для відновлення економічної активності після спаду внаслідок шоку повномасштабної війни, 69,8% респондентів позитивно сприйняли припинення проведення планових та позапланових заходів з державного нагляду (контролю). Важливість зменшення податкового навантаження підкреслили 56,7% респондентів, дерегуляцію трудових відносин 31,4%.

Оцінюючи час на виконання регуляторних вимог, включаючи регулювання ринку праці, дотримання правил специфічних ринків, перевірки, сертифікацію, ліцензування, 20,7% респондентів вказали, що ці процедури щомісяця займають більше 5 днів.

25-29 травня 2023 року громадська організація "Український клуб "Економічна свобода" у партнерстві з "Економічною правдою" опитала преставників малого та середнього бізнесу (МСБ) щодо адміністративного навантаження під час війни. Дослідження проведене за підтримки Atlas Network.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031