Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

У Яготинському районі зафіксовано випадок африканської чуми свиней


У Яготинському районі зафіксовано випадок африканської чуми свиней

29 серпня під керівництвом в.о. голови Яготинскої райдержадміністрації О.І.Рудніцької відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії у зв’язку із спалахом африканської чуми свиней в районі.

Участь у комісії взяли начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області О.В.Матвієнко, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області М.В.Тібеж, виконувач обов’язків голови райдержадміністрації О.І.Рудніцька, голова районної ради В.Г.Грицай, заступник голови адміністрації А.О.Антоненко, начальник Яготинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби В.А.Омельченко, керівники господарств, що утримують свинопоголів’я, голови виконавчих комітетів сільських рад, представники правоохоронних органів та районного сектору ДСНС України в Київській області.

В ході засідання було затверджено план заходів щодо ліквідації даного захворювання. Згідно плану заходів, з 29 серпня на частину території с.Фарбовоне Яготинського району, а саме місця де знайдено трупи на території колишнього складу хімічних добрив за межами села та вул.. Шевченка оголошено неблагополучною зоною щодо африканської чуми свиней, встановлено карантин, вилучається та утилізується поголів’я свиней, господарства обробляють спеціальними знезаражувальними розчинами. Вирішено провести умертвіння свиней, які перебувають у епізоотичному вогнищі, а саме по вул. Шевченка, безкровним методом; трупи знищених і загиблих свиней, а також залишки кормів, інвентар спалити у визначеному місці.

З метою контролю за переміщенням тварин, а також продуктів забою, на в’їзді та виїзді до населеного пункту встановлені блокпости. На посту цілодобово чергують спеціалісти національної поліції.

Заборонено: вивезення та ввезення на територію епізоотичного осередку щодо АЧС усіх видів живих тварин (птиці), продуктів і сировини тваринного походження, кормів, продуктів рослинництва.

Встановлено 10-ти кілометрову зону нагляду: с.Капустинці, с.Ничипорівка с.Трубівщина, с.Панфили Яготинсткого району.Також в 10-ти кілометрову зону потрапили села сусідніх районів: с.Соснва, с. Дениси Переслав – Хмельницького району, с.Демки, с.Новомиколаєнки Драбівського району Черкаської області на даній території заборонено торгівлю живими свинями, м’ясом, іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів.

Карантин з неблагополучного пункту буде знято через 40 днів, після знищення всіх туш свиней та проведення інших необхідних ветеринарно-санітарних заходів в с.Фарбоване Яготинсткого району.

Крім цього, вирішено провести повну депопуляцію дикого кабана на територіях закріплених мисливських угідь уражених територій.

Також буде проводитись облік, огляд тварин на території району, моніторинг і роз’яснювальна робота серед населення про небезпеку захворювання й заходи з недопущення потрапляння збудника АЧС у приватні господарства населення. Начальник Яготинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби В.А.Омельченко наполіг на проведенні сходів сіл з метою роз’яснення серед населення ситуації, яка склалася.

«Наразі головне завдання – локалізувати спалах африканської чуми свиней та не допустити її подальше поширення», – наголосив Володимир Анатолійович.

Тому, в.о. голови райдержадміністрації акцентувала увагу причетних служб на чіткому та оперативному виконанні заходів щодо ліквідації захворювання.

Довідково: Африканська чума свиней – вірусна хвороба свиней, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро або навіть безсимптомно і характеризується лихоманкою, важким диханням, кашлем, втратою апетиту, рвотою, синюшністю шкіри на вухах та п’ятачку, паралічами, проносами з кров’ю, різкою слабкістю та високою летальністю (смертністю) серед захворілих тварин. Захворіти можуть дикі та домашні свині всіх порід та будь-якого віку в будь-яку пору року. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Хвороба також розповсюджується через мишовидних гризунів, кровосисних комах, корм, пасовища, одяг, взуття, боєнські відходи транспортні засоби та предмети догляду за свинями забруднені виділеннями хворих тварин або вірусоносіїв.

Характерні симптоми при АЧС:

Раптова загибель тварини за відсутності клінічних ознак;
Підвищення температури тіла до 40,4 – 42 0С;
Кашель, з’являються напади блювання, парези, паралічі задніх кінцівок, кров’яний пронос, частіше запор;
Спостерігаються серозні або слизово гнійні виділення з носа та очей;
Шкіра на внутрішній поверхні стегон. На животі. Шиї, біля основи вух вкрита червонувато-фіолетовими плямами. При натисканні вони не біліють;
На ніжних ділянках шкіри можуть з’являтися пустули (гнійники);
Хворі тварини переважно лежать зарившись в підстилку, в’яло піднімаються, пересуваються та швидко втомлюються.

Яготинська РДА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031