Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Паспорти-книжечки житимуть


Паспорти-книжечки житимуть

Почали ширитися чутки, буцімто до 2020-го року українці повинні замінити паперові внутрішні паспорти на ID-картки. Схожі повідомлення у ЗМІ з’являлися і раніше. «Вісті» з’ясовували питання у Бориспільському районному відділі ДМС України у Київській області.

Очільник установи Ярослав Трищецький спростував чутки, зазначивши: «Це дезінформація. Паспорти старого зразка не друкують, однак це не привід змінювати «книжечки» на пластикові картки, якщо у власника документа немає на те бажання або заміну не продиктували інші обставини: втрата документа, зміна прізвища чи імені, визнання паперового паспорта непридатним через пошкодження сторінок чи сторонні записи в ньому».
Керівник пояснив, що змінивши прізвище, власник паперового паспорта отримає ID-картку. Варто відзначити, що вперше одержати її можна лише за місцем реєстрації. Йдеться і про підлітків, які, досягши 14-річного віку, отримують документ, і про громадян, які обмінюють паспорт старого зразка на пластикову картку.
Виготовляють внутрішній паспорт протягом 20 робочих днів, у разі термінових причин — протягом 10-ти. ID-картку потрібно поновлювати через кожних 10 років. Особи, які отримали паспорт у 14 років, вперше змінюють її через 4 роки.

На закордонний паспорт — черга
За словами Ярослава Трищецького, ажіотаж на закордонні паспорти в Борисполі не спав. Восени все трохи «притихло», а після зимових свят охочих отримати документ стало більше. З травня 2017-го в «паспортному столі» — електронна черга: окрема на отримання внутрішнього документа, окрема — закордонного.
Як пояснив Ярослав Трищецький, «вона створена для зручності — отримати талон на самостійно обрану дату й час можна і у відділі ДМС, і в онлайн-режимі на сайті Державної міграційної служби. Варто прийти на 5 хв. раніше, почувши свій номер, зайти у названий кабінет». Однак, кажуть фахівці, попит перевищує можливості обслуговування, а повпливати на друк паспортів у «Поліграфкомбінаті» ніхто не може, тому отримати закордонний паспорт можна, в середньому, за півтора — два місяці. «Варто прислухатися до порад ДМС і не купувати квитки на літак, не маючи на руках закордонного паспорта, аби вони не «згоріли», — радить співрозмовник.

Ольга Кацан

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031