Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Хто породжує побори у школах


Хто породжує побори у школах

На початку та в кінці навчального року у батьків виникають фінансові питання, адже йдеться про збір коштів на шкільні потреби. Про які суми говорять цього року та як припинити хабарі у складчину, досліджували «Вісті».

Сучасна школа — це гроші… Гроші на ремонт класу, на репетитора та нові ролети, на подарунок вчителю, внески до благодійного фонду, гроші на випускний. Ми платимо зі своєї кишені, забуваючи, що освіта в Україні безкоштовна, а з бориспільського міського бюджету щороку виділяються мільйони на потреби освітніх закладів.

Породжуємо корупцію
«На потреби 4 класу батьківський комітет цього року збирав по 700 грн з кожного, благодійний внесок обійшовся у 1000 грн — загальна сума склала 1700 грн. Здали батьки 30 учнів. Порахуйте, які суми надходять до фонду із усієї школи. Куди їх використовують? Ще окремо батьки здають на зошити, книги та подарунки вчителям до свят», — розповідає Валентина, мати школяра одного із престижних навчальних закладів міста.

З її слів, ті, хто не погоджуються здавати гроші на фонд чи потреби класу, з ініціативи батьківського комітету потрапляють до «чорного списку», їх «соромлять».

«За які заслуги дарувати вчителю подарунки? Це хабар! Продавцеві у магазині ми нічого не даруємо, перукарю чи водієві маршрутки також, а вчителю на кожне свято збираються кошти», — каже Катерина, мама школяра однієї з міських шкіл.

«Я принципово не здаю коштів на школу, в Україні освіта безкоштовна, і ніхто мене не змушує платити», — каже мама п’ятикласника Назара.

Досліджуючи тему, дізналася, що в одній школі у паралельних класах батьківські комітети діють по-різному: в одному класі гроші збирають на усе (від зеленки в аптечці до книг), а в іншому батьки здають лише на охорону і харчування.

Звісно, усі ці кошти збирає не вчитель, не директор чи шкільний бухгалтер, а батьківський комітет, який обирали батьки. Тож у поборах винні саме вони, бо віддаючи свої кревні у складчину, думають, що до їхньої дитини краще ставитимуться у класі чи вчителі краще виконуватимуть свої професійні обов’язки, що є вкрай помилковим. Може, у нас спрацьовує совкова психологія чи ген хабарництва?

Валерій Мартишко, президент благодійного фонду НВК «Гімназія «Перспектива», де навчається 1600 учнів, переконує, що здавати чи ні кошти на благодійність в освіті, вирішують батьки, конкретних фіксованих сум не існує. «Цього року на рахунках благодійного фонду гімназії коштів суттєво поменшало», — наголошує Мартишко.
За його словами, кошти із благодійності використовують на купівлю оргтехніки для потреб закладу, на ремонтні роботи ці кошти не йдуть.

На потреби школи — гроші з бюджету
Людмила Пасенко, заступник міського голови з гуманітарних питань, переконує, що щорічно виділяється вдосталь коштів із міського бюджету на навчальні заклади Борисполя. За її словами, усе необхідне для ремонту у школі подається директором закладу до міської ради на розгляд. «Має бути здоровий глузд та розуміння потреби. Спочатку батьки вирішують, які ремонтні роботи необхідні, та подають пропозиції до директора. Далі, за його узгодженням, ця інформація передається до виконкому міськради, пропозиція розглядається і виділяються кошти», — розповідає про прозору схему використання бюджетних коштів керівник. «Туалетний папір, миючі засоби, аптечки, віники та совки знаходяться у цьому ж бюджетному списку, тому кошти на це від батьків не потрібні. Фарба, лінолеум, меблі — на усе передбачені бюджетні кошти. Навчальні заклади перейшли у автономне існування, управління освіти втручається у шкільний процес, коли є скарги від батьків. Директор школи повністю відповідає за усе, що відбувається у стінах очолюваного ним закладу», — пояснює Пасенко. Також заступниця радить батькам відмовитися від традиції святкування випускного у садочках, 4-х та 9-х класах.

Ярослав Годунок, секретар Бориспільської міської ради, вже не вперше наголошує, що у школах вистачає усього, що необхідне для повноцінного навчально-виховного процесу без фінансової допомоги батьків. «Регулярно виділяються кошти не лише на поточні потреби освітніх закладів, але й на капітальні ремонти, розвиток закладів», — каже Годунок.
У Міністерстві освіти також щороку наголошують, що у школах «жодних примусових внесків бути не повинно», і радять батькам за фактом здирництва у школі звертатися до прокуратури.
Але звичка в українців давати хабарі є, вона процвітає, і з нею змирився фактично кожен, чиї діти вже досягли шкільного віку. Шановні батьки, давайте разом припинимо побори у школах!

Буква закону
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2000 року «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетним установам та закладам освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування» прийом благодійних внесків відбувається на добровільній основі з обов’язковим оформленням відповідної документації.

Тетяна ХОДЧЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031