Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

План дій Борисполя під час воєнного стану: батальйон територіальної оборони, допомога військкомату та 3 млн 300 тис. грн «на все»


План дій Борисполя під час воєнного стану: батальйон територіальної оборони, допомога військкомату та 3 млн 300 тис. грн «на все»

1 грудня, у суботу, на четвертий день після введення воєнного стану у 10 областях України, офіційний Бориспіль зібрався на нараду, щоб скласти спільний план дій на випадок ескалації військового конфлікту.

Прийшли не всі. Головуючими були Микола Корнійчук, перший заступник міського голови, та Ярослав Годунок, секретар міської ради. Серед присутніх – Роман Горбач, військовий комісар Бориспільського об’єднаного міськрайонного військового комісаріату, представники виконкому, поліції, МНС, пожежної служби, керівники комунальних служб та окремі депутати, а саме: Валерій Мартишко, Володимир та Ігор Шалімови, Петро Жувак, Ілля Луців, Вячеслав Деркач, Ігор Петренко, Микола Костянець. Представників Бориспільського району не було. Схоже, місто і район поки не готові обговорювати спільних координованих захисних дій навіть під загрозою РФ.
Микола Корнійчук прозвітував, що у п’ятницю ввечері відбулася нарада за ініціативи голови КОДА для очільників міст, районів і військкоматів Київщини, де мало б бути чітко окреслено рекомендований план дій, але із конкретикою не склалося.

Депутатів – на військовий облік. Ініціатор зустрічі у вихідний день Ярослав Годунок наголосив, що усі чоловіки, які проживають у Борисполі, які є здоровими й здатними тримати зброю в руках, мають перебувати на військовому обліку, пройти медкомісію, навчання і бути готовими захищати місто і країну. Також закликав депутатів показати приклад патріотизму й кожному оприлюднити у фейсбуцісвою готовність оборонятися (підтвердження про перебування на облік у військкоматі).

Військовий комісар наголосив, що фактично воєнний стан вступає в дію, коли оголошується війна, і потрібно бути готовими до цього. «У Законі про діяльність органів місцевого самоврядування у сфері оборони (ст. 15) регламентуються підготовка громадян до військової служби, а також загальне військове навчання у воєнний час, припис громадян до військових дільниць та обік призовників, що підлягають мобілізації. Військовий комісаріат – це інструмент у цих питаннях, а відповідальність – за місцевою владою», — наголосив комісар і отримав супротив від представників виконавчої влади.

Військкомат у небезпеці. Комісар підкреслив, що військовий облік ведеться комісаріатом, але картотеки заливаються водою, бо у приміщенні військкомату протікає дах уже півроку, і на це місцева влада не реагує. Також Роман Горбач наголосив, що територія військкомату не огороджена парканом, недостатньо освітлена й без належної охорони, тому за найменшої диверсії картотеку легко знищити й про облік осіб для мобілізації чи строкової служби – забути. Тож нарада постановила подбати про безпеку військкомату та придбати установі генератор для забезпечення електрикою.

Що таке територіальна оборона? Головна мета тероборони, що визначена законом, – забезпечення умов надійного функціонування органів державної влади, військового управління важливих підприємств, боротьба із формуваннями агресора, підтримка правового режиму. Роман Горбач повідомив, що на території Бориспільського району військкоматом формується окремий батальйон територіальної оборони (військова частина), куди входять окремі бригади ще із чотирьох районів: Переяславського, Яготинського, Баришівського та міста Березань – загальна чисельність – понад 500 чоловік. За словами комісара, є ще рота охорони – це понад 120 чоловік. Усього із міста і району у ці військові підрозділи входитиме близько 250 чоловік із Борисполя і району – передбачуваним особами про це відомо й за потреби вони будуть додатково оповіщені.

Зазначалося, що створення батальйону територіальної оборони відбувається та визначено місця його дислокації на території міста і району, які озвучувати на загал не стали, а лише запевнили, що буде проведено збір і навчання. Деталі не уточнювалися. Також планувалося задіяти такі формування ГФ «Сектор безпеки» та «Загін територіальної оборони».

Роман Горбач зазначив, що у законі чітко не вказано, із якого джерела мають фінансуватиметься витрати на ці формування – із Міноборони, органів державної влади чи місцевого самоврядування.
Що вирішили. Військовий комісар уже 3 грудня подав лист на ім’я міського голови щодо виділення коштів щодо надання фінансової допомоги військовому комісаріату із міського бюджету у сумі 3 млн 300 тис. грн (питання розглядатиметься на сесії у грудні), щоб створити запаси військового резерву – матеріальна база у вигляді наметів, генераторів, бензопил, оргтехніки тощо може використовуватися і в мирний час. Паралельно подано звернення від міськради до Кабінету міністрів України про внесення змін до бюджетного кодексу, що дозволить використовувати кошти із місцевих бюджетів на військові потреби. Над питанням тероборони Борисполя працюватиме окрема депутатська комісія, яку запропонував створити Володимир Шалімов.

Про приміщення укриття, план дій дитячих закладів та лікарні щодо евакуації на випадок воєнної загрози не йшлося. Натомість представники поліції та МНС запевнили, що до екстреної ситуації готові, як саме – від розгорнутих коментарів утрималися.

Оксана Кобзар

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031