Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Освітній процес: чому без репетиторів не обійтися?


Важко знайти українського учня, який би не скористався послугами репетитора чи не відвідував додаткові заняття на курсах. Яка причина попиту на репетиторство: низька якість сучасної освіти, складність шкільної програми, зниження розумових здібностей дітей чи фаховості педагогів, розбиралися «Вісті».

Активно репетиторство практикується учнями випускних класів, яким потрібно підготуватися до ЗНО чи ДПА. Популярними є також курси та приватні уроки з іноземних мов. Але часом бажання батьків виростити «генія» із власної дитини призводить до перевантаження її додатковими заняттями із різних предметів, починаючи з початкової школи. І така тенденція стала модною.

«Допомога для старшокласників»

Наталія Ткачук, директор курсів «Майбутній студент», впевнена, що позашкільна допомога в навчанні потрібна лише старшокласникам. Виняток — заняття з іноземних мов.

«Деякі діти погано переносять скупчення людей і гірше засвоюють матеріал, ніяковіють, відповідаючи на запитання перед класом, тому мають погані оцінки. Ці діти менш адаптовані — хтось внаслідок дошкільного виховання у сім’ї (без відвідування дитсадка), хтось виховувався мамою-одиначкою та бабусею, а інший — інтроверт за психотипом», — деталізує Ткачук.

Вона помітила, що батьки, як правило, звинувачують у тому, що дитина має проблеми в навчанні, кого завгодно, але не себе. «Критикувати вчителя стало модно. Дитина, спостерігаючи таку зневагу батьків до вчителів, теж ставитиметься до наставника відповідно. Використання гаджетів, особливо в дошкільному віці, теж має негативний вплив, — вважає Наталія Ткачук. — Замість того, щоб займатися дитиною, батьки дозволяють їй довго «сидіти» в телефоні чи комп’ютері, вони мало читають. Потім таким дітям в школі важко зосередитися на навчанні».

Співрозмовниця не погоджується з тим, що якість середньої освіти в Борисполі може викликати претензії, але наголошує, що різниця між рівнем знань учнів із різних шкіл міста все ж є.

«Наприклад, із власної практики бачу, що найвищий рівень володіння англійською у дітей із «Гімназії «Перспектива» та НВК ім. К.Могилка, а школа № 1 традиційно дає високі результати знань із української мови та літератури. Високі результати у школярів із «Ліцею «Дизайн-освіта». Традиційно найбільш затребувані серед випускників, що готуються до ЗНО, українська мова і література та історія України. В цьому році попитом користуються математика та біологія», — розповідає Наталія.

Також співрозмовниця погоджується, що є певний відсоток батьків, які наймають приватних вчителів, аби потішити власне его або похизуватися перед іншими.

Пані Наталія керує курсами у Борисполі майже 20 років, а до цього організовувала підготовчі курси в Київському міжнародному університеті. Каже, іноді підлітку дійсно варто обрати не групові, а індивідуальні заняття, бо уроки в групі дитині не завжди підходять.

«Педагоги на висоті»

Ніна Ковадло, керівник методичного кабінету управління освіти і науки Бориспільської міської ради розповідає, що практика занять із репетиторами існує і за кордоном. Щодо причин, то вони різні: від хвороби дитини, поганого сприйняття певних предметів або вчителя до неуважності й лінощів учня.

«Батьки хочуть вкладати кошти в дитину і чекають кращих результатів від неї — така реальність в Україні та за кордоном», — наголошує співрозмовниця. Щодо якості шкільної освіти, то Ніна Ковадло вважає, що бориспільські вчителі на високому рівні у порівнянні з педагогами Київської області.

«Бориспіль займає стабільно третє місце після Білої Церкви і Броварів за результатами освітянської роботи. Місто має багато вчителів вищої категорії, старших вчителів, заслужених вчителів, є вчителі, що готують переможців всеукраїнських олімпіад та конкурсів», — розповідає керівник методичного кабінету.

«Для зно»

Лариса Томенко погоджується, що заняття з репетиторами популярні, бо є необхідними, адже наповнюваність класів велика, дітям важко, особливо, якщо заняття тривають у другу зміну.

«Сучасні діти через великий потік інформації запам’ятовують матеріал на один урок, не вміють вирізняти головне від другорядного. Цим страждають навіть відмінники: вивчать тему, відповідають і швидко забувають вивчене», — розповідає Томенко.

Лариса Томенко зауважує, що підготовчі курси для старшокласників мають результат, якщо наповнюваність груп не перевищує 10 осіб. Курси при університетах часто грають на бажанні дитини вступити до вишу і набирають групи по 25 і більше осіб, що неефективно.

Співрозмовниця акцентує, що підготовка до ЗНО потребує додаткових занять. «Навіть діти, які вчаться на відмінно, до 11-го класу забувають вивчене в 6-9 класах. Також програма ЗНО виходить за рамки шкільної. Слід враховувати і специфіку школи та конкретного учня: гуманітарний, лінгвістичний чи математичний нахили у навчанні», — підсумовує Лариса Томенко.

«Не обійтися без нас»

Наталія Тріфонова, репетитор з історії України, розповідає, що більшість її учнів готуються до ЗНО, щоб систематизувати знання, решта хочуть займатися додатково, бо мають прогалини у знаннях.

«Діти іноді жаліються, що уроки в школі нецікаві — вчитель працює за підручником, а потім дає самостійні чи контрольні роботи. І їм не цікаво або педагог не знайшов індивідуального підходу до дитини. А є випадки, коли видно, що дитина не хоче займатися, у неї немає мотивації. Хто хоче знань, той шукає можливості, тоді без репетиторства не обійтися», — каже Тріфонова.

Ганна Новосад: «У школах потрібно ліквідувати страх»

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад під час панельної дискусії «Уряд для щастя?» на 16-й Щорічній Зустрічі Yalta European Strategy заявила, що з системи шкільної освіти України необхідно ліквідувати страх.

«Українська школа перейняла всі ті негативи, які мала радянська система освіти. Школа часто побудована на страху всіх до всіх — учня до вчителя, вчителя до директора, директора до міністерства. Якщо ми не заберемо цей страх, який сковує творчий потенціал, можливість до діалогу, говорити про щасливих громадян ми не зможемо», — зазначила міністр.

Також вона говорить, що учні самі повинні обирати предмети та працювати за індивідуальними освітніми траєкторіями. «Це ще під час шкільного навчання допоможе виховувати громадян, які зможуть робити свідомий вибір у житті», — зазначила Новасад.

 Як приклад Новосад навела найщасливіші країни та закликала переймати досвід у них.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

  1. Александр 1 жовтня 2019 10:20
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    Показатель качества преподавания по школам результаты ЗНО в разрезе предметов по школам - эта информация в Борисполе "под замком" - вот в интервью бы и озвучили
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031