Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Хто захистить від рейдерів проблемний гуртожиток


У статті «Нічий гуртожиток-привид» від 22 листопада 2019 року «Вісті» висвітлювали проблеми гуртожитка на вул. Броварська, 32, що у Борисполі. Мешканці звернулися до газети зі скаргою, що їх із квартир виганяють рейдери. Чи вдалося вирішити проблему?

Притон для наркоманів перетворили на житло

За словами мешканців, вони проживають в гуртожитку майже 13 років, це було відомче житло підприємства «Київбудпластик». Рік тому до них прийшли невідомі, сказали, що гуртожиток належить підприємству «Автотранс ЛЛС» і запропонували викупити кімнати.

«Вісті» зв’язалися з генеральним директором науково-виробничого проектно-будівельного об’єднання «Будпластик» Петром Солодаренко. За його словами, підприємство було побудовано в 80-х роках минулого століття і було одним із найпотужніших в сфері розробки і застосування полімерних матеріалів в будівництві.

«У 2003 році наше об’єднання побудувало завод «Плазма» з виготовлення побутової техніки в с. Велика Олександрівка Бориспільського району. Випускали 2000 телевізорів сучасної комплектації на добу. За обсягом податків до районного бюджету «Плазма» посідала друге місце після аеропорту. За рекомендацією голови Бориспільської РДА ми придбали двоповерхову будівлю. Це був один з десяти гуртожитків, які належали підприємству «Аерошляхбуд», що будувало злітні смуги», — розповів Солодаренко.

Згідно договору від 12 вересня 2003 року (документ є в редакції), ВАТ «Аерошляхбуд» передало безкоштовно в постійне користування гуртожиток, що знаходиться в м. Бориспіль, вул. Броварська, 32, НВПД «Будпластик».

Солодаренко згадує, що гуртожиток був проблемним об’єктом для міста – будівля знаходилася в занедбаному стані та була притулком для наркоманів. У частині кімнат не було вікон, дверей, підлоги, електромереж, опалення, туалет заходився на вулиці.

«Ми зробили капремонт в приміщенні. Коридорну систему перепланували і зробили блочну, провели каналізацію, електромережі, встановили металопластикові вікна, двері, душ. Між НВПД «Будпластик», КП «Бориспільтепломережа» та КП «Бориспільводоканал» були підписані договори про надання послуг. У 2007 р. отримано рішення Бориспільської міської ради про дозвіл на розробку проекту землеустрою, було встановлено межі земельної ділянки», — розповів гендиректор.

Петро Солодаренко, гендиректор науково-виробничого проектно-будівельного об’єднання «Будпластик»

 

Чому гуртожиток «завис у повітрі»

Недавно мешканці з’ясували, що їхнє житло ніде не зареєстровано.

За словами Петра Солодаренка, керівництво НВПД «Будпластик» намагалося юридично оформити право власності на гуртожиток, проте у всіх інстанціях їм було відмовлено.

«Після передачі гуртожитку від ВАТ «Аерошляхбуд» та виконання ремонтних робіт ми звернулися до Бориспільського БТІ щодо реєстрації прав власності, але отримали відмову. Звернувшись до Бориспільського міського голови Анатолія Федорчука щодо юридичного оформлення гуртожитку, отримали лист №12-31-2687 від 11.06.12 за його підписом, де вказано, що «юридичне оформлення гуртожитку по вул. Броварська, 32 не відноситься до компетенції міської ради», — поділився Солодаренко.

За його словами, до 2013 року об’єднання регулярно сплачувало комунальні послуги. Мешканці здавали гроші представнику підприємства, який оплачував комуналку. Є квитанції.

Останнім часом підприємство зазнає рейдерських атак. Солодаренко вважає, що цим скористалися нечесні, які хочуть привласнити і продати гуртожиток.

«Є висновок управління містобудування та архітектури Бориспільської міської ради № 04-05/434 від 2.04.2019, де вказано, що на підставі рішення міської ради від 11.12.2018 р №3894-48-7 «Про затвердження порядку присвоєння, зміни та підтвердження адреси об’єктам нерухомості в місті Бориспіль», управління містобудування та архітектури підтверджує присвоєння поштової адреси нерухомому майну (житловому будинку) приватному підприємству «Автотранс ЛЛС» – вул. Броварська, 32 у м. Бориспіль. У цьому висновку самовільно змінено статус будівлі – з гуртожитку на будівлю квартирного типу, що не відповідає існуючим нормам. Дивно, що це рішення міської ради ухвалено після відмови нашому об’єднанню в оформленні права власності в 2012 році як такому, що не в компетенції міської ради», — говорить керівник «Будпластику».

За шахрайство відповідальності немає

Другий рік власники гуртожитку намагаються довести право на власність. Секретар міської ради Ярослав Годунок стверджує, що висновок управління містобудування та архітектури – підробка, під цим номером на засіданні виконкому розглядалося інше питання. Місцезнаходження реєстратора КП «Агенція адміністративних послуг» Київської області, який оформив право власності на гуртожиток підприємству «Автотранс ЛЛС», невідоме. Є дані, що його позбавили ліцензії.

Проте ні ці факти, ні солідний пакет документів, яким володіють представники «Будпластика», не допомагають їм в пошуках істини.

«Ми звернулися до Бориспільського відділу поліції щодо неправомірних дій невстановлених осіб під час оформлення права власності на нерухоме майно. 13.11.2019 р. отримали лист №19316, де написано, що «на даний час не встановлено ознак кримінального правопорушення, а тому відсутні підстави для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань». На звернення до Міністерства юстиції нам відповіли, що згідно нового закону «КП «Агенція адміністративних послуг» виключено з переліку акредитованих суб’єктів, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, тому підстави для камеральної перевірки «КП «Агенція адміністративних послуг» відсутні. Виходить, за махінації з нерухомістю ніхто не відповідатиме, і це згідно закону?» — запитує Петро Солодаренко.

Суди мовчать

Солодаренко розповів, що об’єднання «Будпластик» подавало позов в Голосіївський суд щодо шахрайських дій, але засідання переносилося чотири рази. Останньою надією було звернення до створеної Комісії по боротьбі з рейдерством при Міністерстві Юстиції України.

«Ми написали скаргу, отримали реєстраційний номер. Але відповіді не отримали. Пізніше дізналися, що засідання щодо нашої справи було, але нам не повідомили. Що було вирішено — невідомо, офіційної інформації немає. Це не боротьба з рейдерством, а імітація діяльності», — вважає Солодаренко.

Він розповів, що просив винести на сесію міської ради питання щодо гуртожитку, проте секретар міської ради Годунок заявив, що зараз це не на часі. Мовляв, потрібно дочекатися судового рішення.

«Що маємо, те не влаштовує». Виникає замкнене коло – суд не бачить підстав для розгляду справи, влада нічого не вирішує без рішення суду.

Наразі мешканці гуртожитку з тривогою чекають, чим завершиться ця заплутана історія. Але зрозуміло, що у разі виселення, про що їм неодноразово натяли нові власники, захистити свої права їм буде складно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031