Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Загроза: в Україні мало питної води


В Україні за останні чотири роки спостерігається катастрофічне маловоддя. Водойми наповнюються максимум на 70% від норми, а подекуди менше. Проблему ускладнює й інтенсивне забруднення водойм. Це призводить до зміни гідрологічного циклу.

Дозволені скиди забруднених (вторинних, очищених і слабо очищених) вод розраховуються, виходячи з наповнюваності водойми на 100%. Тому умовно «неповні» водойми забруднюються сьогодні надміру.

  • У 2019 році в вітчизняні водойми було скинуто понад 2 млрд куб м різних стоків. Із них 1/3 — це неочищені.

У результаті забруднення водойм в 2019 році загинули всі або майже всі водні живі ресурси в 2140 водоймах (тільки в останні місяці відбулися резонансні отруєння в Херсонській, Сумській, Полтавській, Житомирській області, під час яких загинули риба, жаби, черепахи, бобри, качки...)

Медики стверджують, що 37% всіх онкологічних захворювань — через вживання неякісної питної води.

Маловодність — одна з причин зникнення малих річок в Україні. За роки незалежності зникло більше 10 тисяч малих річок. Наочним прикладом можуть служити річки Ірпінь і Буча в Київській області — через злочинне ставлення до них ці мальовничі річки гинуть.

«Усе в природі взаємопов'язано. Безсніжна зима вносить корективи в природу. Мало того, що це може призвести до скорочення врожаю, а й так само буде завдано удару всьому харчовому ланцюжку, — говорить голова Національної Екологічної Ради України Олександр Чистяков. — Весняні розливи сприяли розмноженню комарів та інших комах. Немає розливів… немає й комах, які є кормом для птахів і водних мешканців. Це призведе до проблем із їх харчуванням».

  • Відсутність снігу погіршить врожай деяких культур. Сніговий покрив служив для озимих посівів захистом від вітрів і переохолодження, а так само був джерелом вологи.
  • В Україні 63 тисячі річок, 400 тисяч ставків, 1100 водосховищ.

У країні 1 млн 300 тисяч гектарів прісної води...

І в той же час Україна вважається маловодною країною, бо наші водні джерела забруднені настільки, що ми не можемо брати з них питну воду.

Останні дослідження, проведені на замовлення Світового банку, поставили Україну на 125 місце з 180 країн за кількістю питної води на душу населення.

Україна стоїть між Чадом і Суданом, африканськими країнами. А якщо брати посушливу Херсонську область, то там справи ще гірші.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031