Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

На Бориспільщині опановують енергію сонця


На Бориспільщині опановують енергію сонця

Щомісяця більшість із нас із жахом чекають платіжки за газ та електроенергію. Дійсно, останнім часом ці суми є величезними і не по кишені пересічній людині. До того ж, жителі селищ і невеликих міст страждають через часте відключення світла. А ось мешканця села Гнідин, що на Бориспільщині, Славу Міжарьова не лякають ані віялові відключення, ані захмарні цифри в платіжках. Кілька років тому він усвідомив, що на світлі можна не лише заощаджувати, а й заробляти, і встановив на даху свого будинку сонячні панелі. Потужності сонця, як виявилося, вистачає не тільки для того, щоб повністю забезпечувати власні потреби, а й для продажу електроенергії.

Перша приватна електростанція на Київщині
Постійні стрибки напруги, зламана техніка, довгі години без світла… Так живе більшість мешканців села Гнідин. Місцеві будинки поринають у темряву регулярно — старі лінії електропередач не витримують навантаження. Не була винятком й родина Міжарьових. Через відключення світла в них зламався газовий котел, і подружжя залишилося напередодні зими без опалення і гарячої води. Однак купувати нове обладнання не поспішали. Поміркували, порахували — і вирішили підключитися до проекту «зелений тариф», закон про який тоді щойно набрав чинності.

«Зелений тариф» — це програма держави, спрямована на стимулювання установки електростанцій на альтернативних джерелах енергії. Адже проблема енергозбереження в Україні є дуже актуальною. Енергопостачальні компанії зобов'язані викуповувати у домогосподарств за «зеленим тарифом» надлишкову електроенергію, що вироблена сонячними батареями, вітрогенераторами, біопаливом і мікрогідроелектростанціями. Найвища ставка «зеленого тарифу» в Україні встановлена для електроенергії, виробленої сонячними електростанціями.

Проте майже всі тоді вважали, що це чергова авантюра.
— Мені друзі-інженери говорили: «Славо, це не працюватиме». Але я іншого способу вирішити проблему не бачив. Почитав закон і зрозумів, що він має працювати, адже це рішення було прийнято в межах Кіотської угоди і поширювалося на всі країни. Я вирішив розвіяти міф про те, що пересічна людина не може за «зеленим тарифом» продавати електроенергію. Для цього треба зареєструвати свою станцію і підключити її до зовнішньої мережі. Ще один цікавий нюанс — вигравав той, хто перший стартував. Так і сталося. Сьогодні я продаю електро­енергію майже в два рази дорожче, ніж той, хто тільки розпочинає, — розповідає Слава.

Оформити документи у «Київобленерго» виявилося не так важко, як здавалося, адже схема повністю прописана у законі. Затримки виникли лише через незвичність проекту – родина Міжарьових була першою на Київщині, що звернулася до комунальників з такою ідеєю.

Першу станцію — 12 сонячних панелей — Слава придбав за 7 тисяч доларів.
— Монтаж робили власними силами — не знайшли кваліфікованого підрядника, тому запросив молодих хлопців, які займаються цим зовсім недавно. З ними ми склали грамотне рішення з подальшою модернізацією. Це набагато вигідніше, ніж будь-які стабілізатори або блоки безперебійного живлення для котлів. Вони коштують 500-700 доларів. За ці ж гроші можна взяти інвертор з функцією підключення сонячних панелей, докупити акумулятори. І, звичайно, треба розуміти, що в умовах наших енергомереж стандартних рішень і проектів не існує. Не розуміючи якості мережі, навантаження на неї, правильну модель не побудуєш, — розповідає чоловік.

Як заощадити на комунальних послугах
Садиба Марини і Слави Міжарьових вражає дивовижною аурою. Чудова природа і сучасна техніка не заважають один одному. Навпаки, створюють відчуття гармонії і повноти життя. Величезні сосни наповнюють повітря свіжим ароматом, прямо від воріт до будинку збігає вниз доріжка. Вдень вона освітлена сонцем, ввечері вмикаються лампочки, наче в аеропорту на злітній смузі. На дахах будинку і технічних споруд сяють сонячні панелі. У приміщенні хутко бігає робот-пилосос, а в гаражі, немов чайники в розетку, підключені два електромобілі. Телевізора в будинку немає, зате є справжня піч з червоної цегли.

Утримання будинку, гаража, лазні, котельні, електромобілів і освітлення ділянки — все це відбувається завдяки роботі сонячних станцій. Взимку родина Міжарьових отримала платіжку — 800 грн за три місяці за електроенергію, 2500 грн у місяць за газ. Але оплатили її з тих грошей, що заробили влітку на сонячній енергії.
— В Україні оплата за «зеленим тарифом» грунтується на різниці між тією електроенергією, яку виробили, і тією, що спожили. Наприклад, ви виробили за місяць 400 кВт, а спожили 600 кВт. Значить, повинні доплатити за 200 кВт. Якщо спожили 100 кВт, а виробили 400, то за 300 вам заплатять. Ці гроші автоматично перерахують вам на банківську картку. Узимку прибутку практично немає. Через похмуру погоду енергії вистачає лише на власні потреби. Зате починаючи з березня, можна вже заробляти. «Еко» — це не тільки екологія, а й економія. Цьому потрібно постійно вчитися. На жаль, вся наша система енергетики зводиться не до енергоефективності, а до банального газозаміщення. Тобто, від газу відмовляємося, а щось інше спалюємо (дрова, вугілля). Це ще з доісторичних часів прийшло — треба щось спалити, щоб було тепло. В основному ринок орієнтований на те, щоб купити дешевше, продати дорожче. Ніхто не готовий займатися розробками, виробництвом. Але зараз настав час змін. У перспективі «зелений тариф», який є високим в Україні, дозволить людям зрозуміти, що вони можуть бути не тільки споживачами, але й учасниками енергоринку. Зараз у мене вже дві сонячні станції. Але це тільки початок. Планую зробити пілотний проект — альтернативну електростанцію для невеликих населених пунктів, — розповів Слава.
На Бориспільщині опановують енергію сонця

Ідея альтернативного енергопостачання, яка спочатку здавалася нереальною, поступово набуває популярності. В Україні з моменту встановлення «зеленого тарифу» на закупівлю електроенергії, вироблену установками потужністю до 30 кВт, зростає кількість домогосподарств, які переходять на «чисті» джерела. У 2016 році в порівнянні з 2015 роком майже в чотири рази (з 244 до 1109) збільшилася кількість домогосподарств, які встановили сонячні панелі.

Долучаються до прогресивних технологій і жителі Бориспільщини. На сьогодні в селі Гнідин, крім родини Міжарьових, сонячні станції мають ще три домогосподарства. А взагалі в районі їх близько чотирьох десятків.


Наталія ДОЛИНА, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031