Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Спортивний цвіт села Кучаків


Спортивний цвіт села Кучаків

Нещодавно на Бориспільщині відбулася традиційна Спартакіада серед сільських рад району. «Вісті» вирішили більше дізнатися про спортбудні одного з фаворитів заходу. Тому днями поїхали на гостину в села Кучаківської сільради, яка цього сезону в загальнокомандному заліку зайняла високе II місце.

Цьогорічним радам-призерам, як відомо, райдержадміністрація запропонувала підтримку у створенні спортивної інфраструктури при формуванні бюджету на наступний рік. Наскільки вона буде відчутною, говорити зарано, утім те, що на неї справді покладають великі сподівання керівники сіл-переможців і самі спортсмени різних поколінь, ні для кого не стане новиною.

Гарант результатів — матеріально-технічна база
— Те, що ми серед стількох сільських рад зайняли друге місце, є достойним результатом. Дуже добре попрацювали і учні школи, і жителі села, які теж долучились до змагань, — коментує сільський голова Микола Миколайович Дженжебір. — Водночас, щоб були спортивні досягнення, треба мати достатню матеріальну базу. У свій час наш місцевий птахоплемзавод, який очолював Базюченко Петро Максимович, сам багаторазовий чемпіон України, Європи і світу, приділяв велику увагу матеріально-технічній базі. Тому є певні результати і в нас.

Що стосується важкої атлетики, тут на сьогодні вже підготували кілька спортсменів, кандидатів у майстри спорту та майстрів спорту. Є тут і відомий легкоатлет. Це Руслан Дмитренко, учасник олімпійських ігор, володар Кубка світу зі спортивної ходьби. Також може похвалитися село футболістами, які зараз грають у вищій лізі. Узагалі село має для розвитку футболу гідну базу. Це, до всього, і стадіон зі штучним покриттям, мати який у себе щастить все ж поодиноким селам…

— Нещодавно ми допомогли нашій футбольній команді форму купити, потім — косарку, аби косити траву тощо. Так, мабуть, це порівняно мізер, — зауважує сільський голова, — але таке життя. На жаль, у нас зараз немає такого виробника-бюджетонаповнювача, який міг би дати відчутну підтримку для розвитку спорту. Тому, що стосується підтримки від нас, все більше по дрібницях. Звісно, допомагають орендарі земельних ділянок, але багато і соціальних проблем, для вирішення яких доводиться їх смикати.

«Бої» тривалістю в роки
Після розпаду птахоплемзаводу у Лебедині за місцевий спорткомлекс владі довелося добре повоювати. Попри те, що знайшлися люди, які хотіли його забрати у приватну власність, комплекс вдалося передати на баланс сільської ради. З часом було виготовлено свідоцтво на право власності громади, проте зазіхання, як і інший вплив «доброзичливців», як з’ясувалося, тривають досі.
Тим часом ззовні спорткомплекс, як переконалась репортерська група «Вістей», повністю по-сучасному відремонтований (також будівлю було додатково утеплено, перекрито дах). Зараз триває капітальний ремонт всередині. Поки що на 80% виконано заміну електропроводки. Вже найближчим часом робоча група має взятися за інші планові роботи (систему каналізації, водопостачання тощо) на цьому об’єкті.

— Усе це ми виконуємо за кошти районної субвенції, — сказав голова. — Свої гроші, які накопичували декілька років, ми направили на виготовлення генеральних планів населених пунктів, тому що не можемо гальмувати і сам розвиток територій…
— А так, на перспективу,— запитую я, оглядаючи велике приміщення комплексу, — чи зможуть сюди приїздити займатися, наприклад, спортсмени з району?
— Так, — відповідає Микола Миколайович. — В районі немає своєї бази і він постійно, задля проведення спортивних заходів, орендує її в місті. А чому б не проводити їх у нашій місцевості, — це місце було б чудовою базою! Крім того, у Лебедині є ще і прекрасний стадіон. Але його теж потрібно реконструювати, зробити певну частину трибун, приміщення роздягальні, душові, в тому числі й адміністративні кімнати… Свого часу там планувався легкоатлетичний манеж і басейн, але не склалося. А потім це майно потрапило не в руки громади, а до приватної іноземної фірми.

Першоосноваспорту — дитячімайданчики
Активна робота, аби діти були завантажені справді чимось корисним, триває тут постійно: організовуються дитячі майданчики, якісь ігри чи змагання, приурочені до певних свят чи подій. А тим часом у цілому по всій Україні розбухає давня суспільна проблема — брак уваги до дітей з боку батьків, які мусять цілими днями заробляти гроші, аби їхні сім’ї хоча б виживали у цей скрутний час. Чада, на жаль, позбувшись контро­лю, нерідко долучаються до негативних явищ, серед яких грабунки та розбої, пияцтво, наркоманія тощо.

— Дитячі майданчики, як відомо, — першооснова здоров’я наших дітей, так звані перші кроки для їхнього спортивного становлення в майбутньому, — резюмував голова. — Цього року ми прийняли рішення зробити дитячий майданчик у Кучакові (має бути за школою), на який бюджетом уже передбачено 100 тисяч гривень. Також я звертався і до народного депутата Сергія Міщенка з проханням допомогти. За його сприяння Кабмін уже виділив на цю справу 40 тисяч гривень. Ще 32 тисячі гривень зібрали наші жителі… Знаєте, в мене ця думка давно крутилася в голові, тому я дуже вдячний місцевій молоді, що вони мене підштовхнули до активніших дій, адже у нас тут живі села!

Принагідно зауважимо, влітку цього року дитмайданчик уже встановили у Лебедині. Рішення щодо потреби такого місця прийняли і Мала Стариця, і Сулимівка (попри те, що дитячий майданчик тут уже є біля церкви, селянам хочеться, аби місце для здорових дитячих розваг було і біля будинку культури чи, наприклад, у будь-якій іншій точці села, щоб це було зручно для всіх). А от за вдосконалення-розширення маленького дитячого майданчика в Артемівці, як повідомила місцева влада, мабуть, візьмуться вже з наступного року.

Микола Миколайович Дженжебір, сільський голова с. Кучаків, про своє дитинство і любов до спорту:
«Коли я був десь у сьомому класі, саме формували футбольну команду нашої школи, куди відібрали і мене. І от потрібно було їхати на районні змагання. Наш тренер Гайдук Віктор Миколайович, побачивши мене у дворі, крикнув зі шляху, що ти ж там, мовляв, готуйся на завтра! А моя мати, яка була великою противницею цього мого захоплення, почула і каже: «Я тебе поїду!» Оскільки в товариша була така ж ситуація, ну, боялися матері за нас, бо це ж досить травматичний вид спорту, ми тихенько зробили в болоті будку, куди ще звечора принесли чистий одяг. Вже вранці там перевдяглися, сіли на електричку і поїхали… Свого часу була така газета «Совєтський спорт». Я її виписував, бо був затятим уболівальником всіх видів спорту. Завжди, коли приходив зі школи, поки геть всю її не перечитаю, то і їсти не сідав. Дотепер люблю спорт. І хоча цього року участі в Спартакіаді не брав, та у попередні у команду з шахів нашої сільської ради входив.»

Геннадій Віталійович Яцюта, керівник районного методичного об'єднання вчителів фізкультури, вчитель фізкультури про учнів-спортсменів Кучаківської ЗОШ I-III ступенів імені гетьмана І. Сулими:
«Найвищі досягнення школи та і села теж пов’язані саме з футболом, волейболом і легкою атлетикою. Цього року, наприклад, ми з футболу зайняли першість у районі. Тамтешні волейбольні команди теж завжди виступають на високому рівні, а кращі їхні учасниці-дівчата навіть входять до збірної району… Якщо говорити про легку атлетику, то, наприклад, Рудий Андрій є багаторазовим чемпіоном Київської області. У своїй віковій категорії на дистанції 400 і 800 метрів він входить до десятки, якщо не до 5-ки кращих в Україні! Також чемпіоном області неодноразово ставав його однокласник Боренков Дмитро. Узагалі, їм є на кого рівнятися, адже їхнім нині знаменитим земляком є член олімпійської збірної України Руслан Дмитренко. Також не можна не згадати і трьох сестер Скакун, передусім саме Наталю, рекордсменку світу, олімпійську чемпіонку 2004 року…»


Валентина ОЛІЙНИК, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031