Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Дилема з Бориспільською ЦРЛ


Дилема з Бориспільською ЦРЛ

18 сесія районної ради, яка відбулася 13 лютого, зібрала 26 депутатів із 34-х. У роботі сесії взяли участь голова районної ради Владислав Байчас, його заступник Іван Недогибченко, голова РДА Олександр Туренко, його перший заступник Руслан Садовський, заступник голови РДА Сергій Білецький, керівники структурних підрозділів РДА, підприємств, установ та організацій району, сільські голови.

• Підбито підсумки. Депутати оперативно обговорили питання порядку денного, зокрема такі пункти, як підсумки виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Бориспільського району за 2017 рік, затвердження звіту про виконання районного бюджету, план роботи Бориспільської районної ради на перше півріччя, затвердження Програми будівництва, реконструкції та ремонту об'єктів інфраструктури Бориспільського району на 2018—2020 роки.

Начальник управління фінансів РДА Тамара Матяш звітувала про виконання районного бюджету за 2017 рік. Вона наголосила, що в минулому році до бюджету надійшло 675,4 млн грн. Бюджетоутворюючим є податок на доходи з фізичних осіб. За результатами виконання бюджету за 2017 рік склався залишок на рахунку близько 41 млнгрн, які будуть спрямовані на видатки кожного головного розпорядника коштів, згідно з висновками бюджетної комісії. За результатами кварталу чи півріччя буде перерозподіл цих коштів, коригування програм розвитку. Наголошувалося, що стосується соціальної програми, до уваги взято важливі об’єкти, проекти яких погоджено, роботи планують розпочати цього року: дороги, дитсадки у Вишеньках та Сошникові, клініко-діагностична лабораторія у Воронькові.
Окремим пунктом обранці проголосували поповнення статутного фонду (капіталу) Комунального підприємства Бориспільської районної ради Київської області «Бориспільська районна аптека». Після розрахунків стало зрозуміло, що попередній кошторис (100 тис. грн) замалий, тож депутати вирішили, що статутний фонд має підвищитися до 300 тис. грн.

• Роздержавлення ЗМІ. Серед залишків — 190 тис. грн на висвітлення діяльності районної ради і РДА у пресі. Як зазначила Тамара Матяш, у зв'язку з роздержавленням засобів масової інформації, нині відбувся процес виходу Бориспільської районної ради із засновників газети «Трудова слава». Відповідно, на сьогодні в районному бюджеті немає статті видатків, яка передбачає фінансову підтримку газети «Трудова слава». Тож вирішувати, яким ЗМІ надавати фінансову підтримку із розрахунку наявних коштів, має районна рада.

• Згоди не дійшли. Одна з найгостріших проблем, яка залишається невирішеною — доля Бориспільської ЦРЛ, зокрема будівництва нового корпусу для терапевтичного і неврологічного відділень. Проблема ускладнюється тим, що де-факто більшість пацієнтів — мешканці міста, а де-юре лікарня належить району. Питання буде вирішуватися, але поки районна і міська влада не дійшли згоди. «Ми отримали звернення від Бориспільського міського голови, щоб Бориспільську міську раду включили в статут ЦРЛ у якості засновника. З цього приводу були публікації в місцевих ЗМІ, відбулися зустрічі керівників районної ради з керівниками міста з депутатськими корпусами. Але згоди ми поки не дійшли. На недавній сесії міської ради була гостра дискусія, де депутати погрожували прийти на сесію райради і змусити її включити міську раду у співзасновники ЦРЛ. Це питання потрібно вирішувати цивілізовано і конструктивно. По-перше, статус Бориспільської ЦРЛ поліпшується, здебільшого, за рахунок коштів району. Минулого року 40 млнгрн районних коштів було спрямовано на те, щоб зробити ремонт у лікарні, придбати обладнання. На цей рік заплановано коштів не менше, і все це гроші районного бюджету. А що ж місто? Як ми всі читали в газеті, міський бюджет тримає на депозитах велику суму коштів, які не працюють на поліпшення умов в ЦРЛ», — виступив Іван Недогибченко.

«Радий, що місто хоче бути співзасновником лікарні. Але потрібно призначити незалежну комісію, визначити комерційну вартість будівель, обладнання. Якщо місто хоче брати участь 50 на 50 — чудово. Але Бориспіль повинен увійти в цей процес половиною коштів, які витрачаються на лікарню. Прошу зараз проголосувати за призначення незалежної комісії», — запропонував Олександр Туренко.
Депутати погодилися, що треба шукати порозуміння з міською владою.

• Не «по-братськи, а порівну». Депутат районної ради Віталій Гордієнко зауважив, що у цьому процесі потрібно врахувати всі нюанси, бо впродовж певного часу місто вкладало гроші у лікарню. Головний лікар ЦРЛ Олександр Щур підтримав у дилемі з лікарнею районну владу.
— Сьогодні корпуси лікарні потрібно привести в нормальний стан. Коли з’явились кошти в районі, вони цілеспрямовано виділялися на медицину. Минулого року це було близько 40 млн грн. У цьому році передбачається ще стільки ж. У порівнянні з тим, що давало місто, — це великі кошти. Тож співзасновники лікарні, якщо вони претендують на участь 50 на 50, мають вкладати гроші в рівних частинах. Я мав розмову з головним лікарем Броварської ЦРЛ. Завдяки тому, що її фінансують і район, і місто, там нормальні умови: є доплата лікарям і середньому медперсоналу. Ми радіємо, що нашій ЦРЛ на медикаменти цього року виділили 4,7 млнгрн (адже минулого року було 1,4 млнгрн). У Броварах лікарні на медикаменти виділено 24 млнгрн! Перебування в дитячому відділенні — 100% безкоштовне, у дорослих відділеннях — перші три дні безкоштовно. Тож у Борисполі потрібно ділити відповідальність за лікарню не «по-братськи, а порівну» між районом і містом», — вважає головний лікар ЦРЛ.

Отже, присутні погодилися, що статут Бориспільської ЦРЛ потрібно міняти. Залишається визначитися, як це зробити.
«Ділити відповідальність за лікарню на місто і район неправильно. Треба вирішувати цю проблему разом. Ми готові гарантувати, що всі гроші, які заплатить «Рошен» за викуп земельної ділянки, витратимо на лікарню. Але, колеги, вважаю, що такий підхід до вирішення питання — спочатку гроші, потім стільці — є некоректним. Наче район не має довіри до міста», — обурився присутній на сесії секретар міської ради Ярослав Годунок.

у підсумку
18 сесія районної ради вирішила звернутися до Бориспільського міського голови та депутатів міської ради з такими пропозиціями:
1.Створити робочу групу, у складі якої будуть 5 представників від району і 5 — від міста.
2. Запропонувати міській владі побудувати за кошти міського бюджету корпус для терапевтичного і неврологічного відділень і таким чином увійти у співзасновники Бориспільської ЦРЛ.
Рішення прийнято. «За» проголосували 18 обранців, «проти» — 0, «утрималися» — 5.
Отже, конфлікт щодо ЦРЛ не вичерпано. Є сподівання, що він вирішиться на користь пацієнтів і лікарів. Адже і містянам, і селянам, потрібна сучасна лікарня і якісні медпослуги.


Наталія ДОЛИНА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031