Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспільський РП «Київобленерго» зазнає кризи через недостатнє фінансування


Бориспільський РП «Київобленерго» зазнає кризи через недостатнє фінансування

Проблеми електропостачання

Бориспільський РП «Київобленерго» зазнає кризи через недостатнє фінансування, але однією із головних проблем наразі є відсутність бажаючих працювати у цій структурі.

Більшість електричних мереж та трансформаторних підстанцій Бориспільського району були побудовані в 60-70-х роках. Зараз вони потребують масштабної реконструкції із залученням немалих фінансових коштів. Крім цього, люди не йдуть сюди працювати — робота відповідальна та небезпечна, а зарплати дуже малі.
Минулого тижня відбулася зустріч міського голови Анатолія Федорчука із головою правління ПрАТ «Київобленерго» Володимиром Чернявським. На зустрічі також був присутній керівник Бориспільського РП Микола Борзяк, який відмовився коментувати цю зустріч «Вістям» та говорити про проблеми РП. Натомість заступник міського голови Микола Корнійчук детально розповів про стан електромереж на Бориспільщині.

Про підстанції та лінії електромереж
Станом на 1 січня 2018 року Бориспільський РП мав 65017 побутових споживачів, 1705 підприємств, установ та організацій, в т.ч. 101 бюджетну. Система електропостачання Бориспільського району складається із 18-ти підстанцій напругою 35—110 кВт — це майже 2 тисячі трансформаторних підстанцій (ТП).
«76% існуючих ТП в Бориспільському РП є абонентськими — це саме ті підстанції, через які відбуваються постійні перебої в електропостачанні, бо вони роками не обслуговувались своїми власниками», — говорить Микола Корнійчук.

У Бориспільському районі нараховується більше 3-х тис. км повітряних та кабельних ліній різної напруги, з них більше 500 км є абонентськими. Їх неналежний технічний стан та відсутність обслуговування негативно впливають на надійність електропостачання. На початку цього року 268 км мереж потребували повної заміни (вартість цих робіт складає близько 175 млн. грн.), значну частину вже замінено.

Хто працює у Бориспільському РП
До приватизації Київобленерго в державній структурі працювало більше 5 тисяч осіб. Вже через рік діяльності приватного бізнесу кількість спеціалістів, які обслуговують електромережі, скоротилася вдвічі. Сьогодні в приватній структурі працює 3,5 тисячі працівників. Бажаючих працювати в Бориспільському РП дуже мало — тому часто ситуацію рятують вахтові працівники з інших регіонів.
«У Борисполі люди привітні, працювати тут дуже подобається. Ми живемо дружньо, стараємось зробити все, від нас залежне. На жаль, оплата нашої небезпечної роботи не перевищує 7 тисяч гривень, звичайно, хочеться більше», — розповів Олександр Шахов, водій автопідйомника із міста Суми.
Умови, в яких проживають електрики, також не надихають на роботу: у тісній кімнаті із одним вікном одночасно проживає п’ять вахтерів. Люди приїжджають обслуговувати лінії електропередач із Сум та Полтави й живуть тут по два тижні.

Про фінансування й плани
Рівень фінансування заходів з розвитку та експлуатації електромереж від НКРЕКП є замалим. Навіть керівництво ПрАТ «Київобленерго» визнало, що в електромережі Бориспільського РП за останні роки грошей майже не вкладалося. Силами Бориспільського РП самостійно виконано заміну силових трансформаторів на більш потужні на вул. Незалежності, Перемоги, Коцюбинського, Красіна, Польовій та ін. Необхідні кошти взяті від тарифних надходжень від споживачів, оскільки 4% з них мають витрачатися саме на ці потреби.
Відповідно до інвестиційної програми реконструкції електромереж у 2018 р. у Борисполі заплановані реконструкція повітряної лінії (ПЛ) із заміною голого проводу на ізольований на вул. Котовського, Польовій, Солов’їній та встановлення розвантажувальної підстанції на провулку Котовського від ТП-138.
По району планується реконструкція ПЛ із заміною голого проводу із встановленням восьми розвантажувальних ТП; встановлення реклоузерів Л-29 «Вишеньки» та Л-15 «Проців».
Відомі плани і на наступний рік — у Борисполі передбачається реконструкція ПЛ на вул. Дзержинського (Бежівка), Яцюти, Туполєва, Ціолковського та Каховській, на провулках Щорса і Каховському.
Проблемою, яка зараз вирішується, є більше 4 тис. дерев’яних опор по всьому району, які потребують заміни на надійні бетонні.

У висновках ПрАТ «Київобленерго» чітко написано, що переважна кількість об’єктів електроенергетики усієї Київської області експлуатується із перевищенням нормативного терміну, встановленого заводами-виробниками. Наприклад, 63% повітряних ліній напругою 110 кВт, 45% ПЛ напругою 35кВт, 91% силових трансформаторів до 110 кВт та більше половини існуючих трансформаторів із напругою 110 кВт.
Наслідки недостатнього фінансування заходів з розвитку та експлуатації електричних мереж складають серйозну загрозу енергетичній безпеці нашого району та несуть ризики соціальних потрясінь. В окремих регіонах області рівень дефіциту електроенергії вже сягнув критичного, що говорить про неналежне функціонування інфраструктури.
Попри це, бориспільська міська влада має надію, що висновки керівництва обленерго зрушать проблему з місця і найближчим часом стан електромереж у районі та місті покращиться.

Тетяна ХОДЧЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031