Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Форум: Бориспіль ділився досвідом роботи первинки


Форум: Бориспіль ділився досвідом роботи первинки

У Борисполі відбувся перший неофіційний форум комунальних некомерційних підприємств первинної ланки медичної допомоги «Проблемні питання та шляхи їх вирішення».

На захід приїхало майже 100 осіб з 14 областей України. Форум організований за ініціативи директора комунального некомерційного підприємства «Бориспільського міського Центру первинної медико-санітарної допомоги» Євгенія Черенка при підтримці виконкому Бориспільської міської ради. Євгеній Черенок наголосив, що одна з головних цілей заходу — вирішення проблем, з яким зіштовхуються керівники і лікарі первинки. А таких виявилося чимало.

Як це — безперервна меддопомога?
Присутні обговорювали підготовку до запуску медичної інформаційної системи, реорганізацію служби невідкладної допомоги, взаємодію лікарів із поліцією при констатації смерті. Окремим блоком було обговорення інформатизації ЦПМСД, онлайн-інструментів управління КНП, розвитку громадського здоров'я та стану госпітальних округів. Жваво обговорювалося нарахування зарплати в КНП, які почали фінансуватися НСЗУ.
Форум: Бориспіль ділився досвідом роботи первинки

Одне з питань, яке не має чіткого вирішення — робочий графік сімейного лікаря. Що означає безперервне надання меддопомоги, чи повинні сімейні лікарі чергувати цілодобово, — відповіді на ці запитання працівники первинки по-ки не отримали. Нормативні документи містять положення, які суперечать один одному.
«Вважаю, що підхід має бути ін-дивідуальним. Як ми вирішуємо це питання в Борисполі? Амбулаторії працюють з 8.00 до 19.00. У суботу — з 9.00 до 14.00. Тому ми відкрили черговий кабінет первинної медичної допомоги, який працює у суботу з 14.00 до 20.00, у неділю — з 8 до 20.00, у святкові дні з 8.00 до 20.00. Обладнали кабінет, він почав працювати. Збираємо статистику. Ви знаєте, скільки за суботу і неділю звертається за допомогою? Дві-три особи. Як показує практика, утримання такого кабінету економічно поки необґрунтовано. Подивимося, як кабінет буде працювати в святкові дня. Якщо буде необхідність, переведемо роботу кабінету на цілодобове чергування», — поділився Черенок.

Про невідкладну допомогу та інше
Ще одне болюче питання, навколо якого точаться запеклі суперечки — надання первинкою невідкладної допомоги. На форумі обговорювали кілька варіантів розв'язання цієї проблеми.
«Якщо місцева влада зможе утримувати службу невідкладної допомоги, а це майже 5 млн грн у рік, то ми згодні її створити, — зазначив у виступі Євгеній Черенок. — Є ще один можливий варіант: об’єднати екстрену і невідкладну служби, як це зробили у Києві. Третій варіант — заключення окремого договору із Національною службою здоров'я і виділення додаткового фінансування на утримання служби. Крім того, ми намагаємося втілити в життя ще один варіант, за прикладом Німеччини. У Німеччині була проблема з екстреною допомогою, і тоді їхній Червоний хрест запропонував допомогу. Уже 35 років на виклики там приїжджають волонтери Червоного Хреста. Тож відкидати допоміжну роль таких організацій не варто. Але на місцевому рівні зробити це складно, тому, поки цього не буде на державному рівні, нічого не вийде. Ще один приклад — Польща. Там є чітке розділення машин. Машина з позначкою «С» — значить, приїздить лікар, з позначкою «П» — пара медик, «Т» — це транспортний засіб. Суть в тому, що один диспетчер керує всією службою».
У процесі реформи виникла ще одна серйозна проблема — констатація смерті на дому. У Борисполі люди з цією проблемою вже зіштовхнулися. За словами Євгенія Черенка, разом із поліцією повинен виїжджати лікар, але в чинному законодавстві не прописано, який саме (первинки, вторинки чи екстреної допомоги).
«4 вересня ми зробили наказ по центру про взаємодію з поліцією, домовилися, що поліція буде забирати наших лікарів і виїжджати разом з ними на констатацію смерті За певну доплату два лікаря погодились. Так пропрацювали два місяці, а потім лікарі кажуть: «Так працювати неможливо, адже інших наших обов'язків ніхто не відміняв». Ми організували зустріч з працівниками екстреної допомоги і запропонували варіант: ми робитимемо це з 8.00 до 20.00, а з 20.00 до 8.00 — це завдання екстреної допомоги. Але вони відмовилися. Вирішили проблему так: у робочий час два мої заступники виїжджають і констатують смерть. Намагаємося знайти компроміс у відносинах з поліцією, вторинкою і екстреною допомогою», — розповів Єгеній Черенок.

Декларації підписали 22 млн українців
Регіональний координатор з підтримки охорони здоров'я по Київській та Вінніцькій областях програми «U-LEAD з Європою» Таміла Лепьошкіна вважає, що реформа дає можливості розвитку ініціативи на місцях. Раніше, коли лікарня була державною установою, всі директиви йшли зверху. Сьогодні центри первинної медико-санітарної допомоги стали суб'єктами господарювання, тож відкриваються інші можливості.
І керівникам потрібен управлінський досвід, знання економічних процесів, вміння раціонально використовувати кошти.
Регіональний координатор озвучила цифри, які закладені в держбюджеті-2019 на реформу первинної медичної допомоги — 15,3 млрд грн.
За її словами, наразі декларації підписали майже 22 млн жителів України.
«Нарешті ми дізнаємося, скільки в Україні населення», — пожартувала вона в своїй промові. Але насправді це не жарт, а свідчення про серйозну проблему. Відомо, що перший і поки єдиний перепис населення в Україні відбувся в 2001 року. Чи можна розпочинати одну з найважливіших для країни медичних реформ і ухвалювати бюджет, не маючи даних про кількість населення? Чи не тому в процесі медреформи виникає стільки проблем і непорозумінь?
Не маючи чітких даних про чисельність а структуру населення, можна маніпулювати багатьма показниками: прожитковим мінімумом, мінімальною зарплатою і пенсією, показувати зростання ВВП і витрат, середніх показників і коефіцієнтів. За стандартами ООН перепис населення в більшості країн світу проводиться раз в 10 років.

Як із транспортом
На форумі повідомлялося, що у Борисполі проведені тендери на закупівлю транспорту для Центру первинної медико-санітарної допомоги. Очікується, що у середині грудня Центр отримає два авто. Буде розраховано, на які ви-клики вони мають виїжджати. Передбачається, це буде паліативна допомога.

Наталія ДОЛИНА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031