Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Система змінюється з новими кадрами


Система змінюється  з новими кадрами
У вересні минулого року було призначено нового начальника Бориспільського відділу поліції головного управління Національної поліції в Київській області. До цього Андрій Миколайович Гудіма працював на посаді заступника начальника Бориспільського райвідділу — начальником кримінальної поліції. Народився у Сумській області, вперше потрапив на роботу до Борисполя у 2003 році. Андрій Миколайович коротко розповів про ситуацію на Бориспільщині і те, що зараз змінюється в роботі поліції.

Реформа поліції

Реформа продовжується. У поліції повністю змінився керівний склад. У мене, наприклад, два нових зами, так само нові керівники секторів. Але в роботі змін не так багато, бо законодавство не змінилося, а працюємо ми в його рамках. Поліція сьогодні більше спілкується з людьми, більше працює на вулиці.

Більше патрулів

Також зросла кількість патрулів, якщо колись було два патрульні авто, то тепер є вісім екіпажів патрульної поліції у місті та чотири машини груп реагування, що виконують ті ж функції у районі. Фактично, кількість поліцейських на вулицях значно збільшилася. У Борисполі з’явився піший патруль, до складу якого входять патрульні поліцейські та дільничний. Піший патруль є денний і вечірній. Денний — у спальних районах, адже основна маса крадіжок здійснюється там вдень. Маршрут патрулів гнучкий, будуємо його на вибірці статистики по вуличній злочинності та квартирних крадіжках.

Дільничних мало

У Борисполі до цього тижня було чотири дільничних, у районі — сім. Це дуже мало. Цього тижня до роботи заступили ще дві людини в місті та чотири — у селах. Сільські знаходяться на своїй території, до відділку приїздять двічі на тиждень.

Відносини з міською та районною адміністраціями в нас зараз дуже гарні й ділові. Щодо допомоги дільничним з боку керівництва села, то якщо сільська рада зацікавлена і має бажання, то спосіб завжди можна знайти. Наприклад, купити на сільраду авто і здати його в оренду за 1 грн, щоб на ньому їздив дільничний, який працює один на кілька сіл.

Кримінальна ситуація

В цілому, кримінальна обстановка знаходиться під контролем і є кращою в порівнянні з ситуацією в інших містах-супутниках Києва. Головна проблема в тому, що Бориспіль є транзитним містом. Тому в нас налагоджене тісне співробітництво з колегами з Дарницького відділу, з Броварів, Баришівки, Переяслава-Хмельницького. Основний вид злочину в Борисполі і районі — крадіжки. Кількість їх росте, ми боремося.

«Закон Савченко»

Закон набрав чинності більше року тому і передбачає зарахування строку попереднього ув’язнення до строку відбуття покарання за схемою, згідно з якою один день у слідчому ізоляторі прирівнюється до двох у тюрмі. З того часу закон було застосовано до тисяч людей і на свободу вийшло дуже багато осіб, засуджених за тяжкі злочини. Більшість з них продовжують коїти злочини і навіть не думають виправлятися. Свіжий приклад — вбивство літньої жінки у Воронькові. Вбивцю раніше вже судили за вбивство. Тепер йому тридцять, нещодавно він вийшов по закону Савченко — і ось ще одна жертва. Крім того, він уже зізнався у низці злочинів щодо заволодіння майном літніх людей.

Тому цей закон необхідно відмінити чи змінити. Прописати, хто може розраховувати на нього, а хто має відбувати строк до кінця. Щоб ті, хто скоїли тяжкі злочини, не могли достроково вийти.

Застосовувати його можна лише до тих, хто десь оступився перший раз, всяке буває. Відомо, що тюрма не лікує, а калічить. Тому в таких випадках це має сенс. Але зараз він звільняє рецидивістів.

«Понаїхало»

Сьогодні важко знайти роботу. Тим більше тому, в кого за плечима в’язниця. Звільнені злочинці часто не стають на облік за місцем проживання або одразу їдуть «на гастролі». Такі гастролери — проблема Борисполя. Сьогодні він вкрав у Києві, завтра в Борисполі, а післязавтра він ще далі.

Десь 70% крадіжок з приватних будинків здійснюють заробітчани. Хтось приїхав працювати і не знайшов роботи, хтось суміщає чесну працю з таким «підробітком».

Серед людей поширена думка, що злочинність росте завдяки особам з Донецької і Луганської областей. Насправді це не так. Якщо подивитися на географію, то добре видно, що серед злочинців є представники всіх регіонів. Хороші люди є скрізь, як і погані.

Зброя
Не можу сказати, що зброї в населення стало більше. Інша річ, що її якість змінилася. Раніше ми вилучали обрізи, саморобки. Тепер у людей на руках бойова зброя, трапляються гранати, чого раніше не було в принципі. Але, здебільшого, це ті самі особи. Ті, в кого зброї не було, не має її і зараз.

Машини-двійники
Двійники бувають різні. Наприклад, людина купує нерозмитнену машину з Чехії, а тут у власника такої ж битої — техпаспорт і номери. Це адміністративний злочин. Інша річ, якщо було втручання в агрегати авто, якщо перебито номери кузова — тоді починається кримінальне слідство.

Патрульна поліція
Я не знаю, чи правильно, чи неправильно, що в нас з патрульною поліцією різні вертикалі влади. Але знаю, що в Борисполі в нас чудова взаємодія. Тепер ми запустили цей спільний піший патруль, проводимо спільну перевірку власників зброї. Іноді, коли в нас усі зайняті, ми просимо і патрульні допомагають нам по району.

Робота в поліції
Вже набрано нових поліцейських у слідчий відділ, нових дільничних, поліцейських груп реагування. Зараз триває набір до оперативного розшуку. Це сектор кримінальної поліції, зарплатня там від 10 тисяч. Проходить він за схемою, як було при наборі до патрульної поліції — спочатку подається заява на сайті МВС, потім медкомісія, тести, навчання… Для охочих це шанс прийти в поліцію і допомогти змінити Україну.

Що робити?
Мешканцям багатоповерхівок я раджу у під’їздах ставити камери відеоспостереження. Відеонагляд — потужний превентивний засіб. Зловмисник ніколи не буде собі ускладнювати життя і піде красти туди, де камер ще немає.
Кожному з нас треба бути обережним, обачним, уважним. Не пускати незнайомців до своїх помешкань, пильнувати, хто ходить дворами. Якщо бачите підозрілих людей чи машину — обов’язково дзвоніть 102. Це безкоштовно, а нам велика допомога. Нехай у 9 випадках з 10 там нічого не буде, зате в одному підозра підтвердиться. Не треба чекати, що поліція все зробить сама, нам потрібен зворотний зв’язок і підтримка.
Якщо є скарги чи якісь проблеми, то звертайтеся в мій прийомний час — у середу з 10 до 13 години. Можна прийти і все розказати. Ми завжди готові допомогти.

Сергій Кручинін

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031