Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Монетизована версія субсидій може запрацювати вже у квітні 2017-го року


Монетизована версія субсидій може запрацювати вже у квітні 2017-го року

Такий прогноз "5-му каналу" озвучив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.


Йдеться про повернення коштів, які українські родини змогли заощадити на комірному. Наразі в уряді розробляють механізм розрахунку за субсидією і подальше переведення коштів зі спецрахунків на власні рахунки споживачів.

"Якщо споживачу було нараховано 100 гривень, а він використав 80. І на моє глибоке переконання, і це підтверджує міжнародна практика, залишок 20 грн повинен бути переданий цьому споживачеві - як бонус за те, що він використав менше енергії він зекономив. Споживачі, і тут якраз ми робимо аналіз, чи компанії теплокомуненерго просто перестали зменшувати споживання газу при підвищенні температури. Це дуже загрозлива тенденція, яка вказує на те, що зменшені стимули для економії і ці стимули треба повертати", - заявив голова "Нафтогазу".


Раніше Коболєв розповів, що монетизація субсидій, які одержує населення України від держави на покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг, дозволить запустити ринок газу для населення, в результаті чого споживачі зможуть обирати для себе постачальника газу.

Що таке монетизація пільг і для чого

Уряд, а разом з ним і експерти, вважають, що більш ефективний підхід – виділяти гроші власне пільговику (тут ми маємо на увазі також і тих, хто отримують різного виду субсидії), а вже він їх може витрачати на проїзд, для підвищення енергоефективності житла, для оплати комунальних послуг в межах тієї суми, яку буде визначено державою. Для цього і потрібна монетизація. Власне, «монетизація» значить процес перетворення чого-небудь в законний платіжний засіб. У нашому випадку – перетворення зобов’язань держави на кошти для пільговика.

Є три блоки того, що треба зробити, аби спекатися, нарешті старої системи перерахування пільгових коштів:

визначити, яким чином монетизувати гроші, перейти від взаємозарахувань в розрахунках між бюджетом і постачальниками;
визначити, як адмініструвати ці гроші, де їх зберігати, як охороняти, і які структури братимуть участь у цьому процесі, та хто за що відповідатиме;
прописати, як їх витрачати.
За словами Святослава Павлюка, сьогодні на жодному з цих етапів кінцевого розуміння немає.

Доки не буде хоча б розуміння, як перейти від взаєморозрахунків до монетизованих розрахунків, про два наступні етапи нічого й говорити. Допоки немає погодження міністерства фінансів з урядом про ці речі, та й парламент це має затвердити,
— пояснив він.


УКРІНФОРМ

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031