Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

А жити за що?


А жити за що?
Чергового подорожчання електроенергії на 25 % українці очікують вже з 1 березня. Так за рішенням Національної комісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, тариф з 1,29 грн зросте до 1,68 грн за кВт/год в межах найбільш поширеної норми від 100 до 600 кВт/год. Це буде останнім підвищенням згідно з меморандумом МВФ від лютого 2015. Кажуть, що слідом за світлом може подорожчати і холодна вода, адже у структурі тарифу на воду 34 % — оплата електроенергії. Ще 26 % у структурі тарифу — заробітні плати, які також зросли у новому році. Тож жити із комфортом стає дорогим задоволенням.

Журналісти підрахували, що подивитися телевізор 1 годину можна було за 64 копійки до подорожчання, а вже з березня за цю годину «розкоші» доведеться платити 80 копійок. За годину читання книги при світлі настільної лампи треба буде заплатити 16 копійок замість 12, година за комп’ютером «влетить» у 50 копійок (зараз коштує 38).

Читачі «Вістей» обурено розповідали про своє обрамоване тотальною економією життя. Вони попросили не називати своїх прізвищ, але погодилися розповісти про випробування власною пенсією і способами заощадження.

Пані Галина з Борисполя розповідає, що виживає лише тому, що має сили і бажання працювати в коледжі. Каже:
«Добре, що пенсіонерів не виганяють іще. А якщо заборонять працювати? Скажуть, що треба робочі місця для молоді? Молодь не піде на ті гроші, на які ми погоджуємося. Це ми загартовані працювати за копійки, як колись співали: «Нам хліба не треба — нам дай працювати». За опалення маю заплатити більше ніж 1700, у ЖЕК — близько 180 гривень, а є ще вода, домофон тощо. Пенсії в нас із чоловіком невеликі. А мамі моїй взагалі за газ прийшла платіжка на 5200 грн. Вона самотня, перейшла на чоловікову пенсію, оскільки він був інвалідом війни, отримує 2100 грн. Через це втратила всі пільги: дитина війни, пенсіонер, ветеран праці — все це не враховується. Як заплатити? За що купити їсти?


Проситиме в газконторі, щоб цю суму розділили на рік, до початку наступного опалювального сезону. Сподіваємося, їй підуть назустріч».

Та якщо пані Галині хоч якось вдається зводити кінці з кінцями, 63-річному Олександрові, який проживає у приватному будинку, ніяк. Чоловік отримує пенсію у розмірі 949 гривень через малий стаж праці. А платіжки приходять захмарні! Довелося переходити на опалювання будинку дровами. Користується газом, лише щоб приготувати їжу.

А от пані Любові було зовсім несолодко від платіжки, сума у якій втричі перевищує пенсію. Намагається заробити, як може: продає городину. Однак вторгованого часто вистачає лише на хліб з молоком. Звернулася до міського голови з проханням одноразової допомоги, чекає допомоги від сина, який проживає в іншому місті. Його сім’я також крутиться, як білка у колесі, щоб забезпечити себе хоча б «копійками».

Мешканці квартир розповідають, що намагаються знаходити суму, яка хоч трохи перевищує половину від зазначеної у платіжці (таким чином оплата не вважається заборгованістю), а решту сплачують, «коли гроші знаходять».

І це лише кілька невеликих історій про виживання у 21 столітті. На жаль, з такими сумними реаліями стикатися доведеться все частіше.

Надія на нічну альтернативу
Відповідно до рішення Нацкомісії, продавати електроенергію з 23.00 до 7.00 будуть удвічі дешевше. Так хочуть стимулювати українців змінити період пікового споживання, який припадає на ранок, вечір, а також вихідні. Однак, щоб платити вночі менше, доведеться встановити спеціальний двозонний лічильник електроенергії, який фіксуватиме обсяги споживання у різні періоди доби. Вартість такого «порятунку» складає близько 1000 — 1200 гривень. Про це повідомляє ресурс www.slk.kh.ua: «За словами спеціаліста, якщо споживач перенесе споживання 100 і більше кВт/год електроенергії на місяць на період з 23:00 до 7:00, то вставновлення двозонного лічильника є цілком виправданим і вигідним. Досягти значної економії можна в разі використання в нічний час електричного обігрівача, кондиціонера, електричного накопичувального водонагрівача, пральної машини та сушки.
Також, за підрахунками спеціалістів, якщо сім'я споживає велику кількість електроенергії, наприклад використання перевищує 600 кВт/год та сягає до 1000 кВт/год електроенергії і при цьому 50% світла використовує у нічний час, двозонний лічильник окупиться приблизно за півроку.

Загальна практика показує, що якщо споживач використовує середню кількість електроенергії на місяць, лічильник окупиться десь за два — три роки».

Ольга ОГНЯНИК

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031