Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Штрафи за порушення ПДР: що змінилось і як це вплине на дорожній рух


В Україні набувають чинності нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Про те, як вони вплинуть на ситуацію на дорогах, «Вістям» розповів керівник Бориспільського батальйону патрульної поліції Артур Шкроб.

Штрафи за порушення ПДР:  що змінилось і як це вплине на дорожній рух

«Не зовсім вірно казати, що це просто підвищення штрафів. Їх привели у відповідність до сучасних реалій і цін. Адже що таке штраф 51 грн для пішохода за перехід дороги у невстановленому місці? Хочеться зазначити, що суттєво змінились санкції за повторні порушення правил дорожнього руху. Наприклад, за водіння автомобіля у стані алкогольного сп’яніння», — зазначає Артур Шкроб.
Згідно статистики, за минулий рік в Україні близько 10 тисяч водіїв двічі на рік притягувались до відповідальності за те, що сідали за кермо напідпитку. Близько 5 тисяч були помічені п’яними тричі і більше разів. Раніше максимальний штраф, який їм загрожував, складав 40800 грн та позбавлення прав керування на 10 років. Зараз санкції стали жорсткішими: 51 тис. грн штрафу, адміністративний арешт на строк 15 діб, позбавлення права керування на 10 років та конфіскація автомобіля.
«Загалом усі зміни направлені саме на тих, хто регулярно нехтує ПДР та постійно наражає на небезпеку інших учасників дорожнього руху. На мою думку, це правильно. Також зросли штрафи саме за грубі порушення правил дорожнього руху. Наприклад, якщо раніше при перевищенні швидкості більш ніж на 20 км/год штраф складав 255 грн, зараз він 340 грн. Це несуттєве зростання. А ось для тих, хто перевищує швидкість більш ніж на 50 км/год, санкції змінились суттєво, з 510 грн на 1700 грн», — зауважує Артур Шкроб.
Змінились і штрафи для пішоходів. Якщо раніше за перехід вулиці у невстановленому місці штраф складав 51 грн або попередження, зараз 255 грн.
«Останнім часом ми багато уваги приділяємо роботі з пішоходами, адже вони часто порушують ПДР, забуваючи, що також є учасниками дорожнього руху. Посилена увага — на автомагістраль Київ-Бориспіль, адже згідно правил, по ній не можуть рухатись ані пішоходи, ані велосипедисти. На вулиці Київський Шлях, незважаючи на кількість світлофорів та пішохідних переходів, люди все одно перебігають там, де їм зручніше», — розповідає Артур Шкроб.
Були змінені і процесуальні моменти. Раніше термін розгляду в суді був 3 місяці, але через завантаженість суддів були непоодинокі випадки, коли вони не встигали розглянути справу і порушник уникав покарання, зараз цей строк збільшено до 1 року.
«Також прибрали норму, згідно якої справу могли закрити по малозначності, та можливість передачі справи на розгляд трудового колективу. Така ще радянська «спадщина» донедавна була прописана в українському законодавстві. Я стикався з випадком, коли трудовий колектив за важке порушення ПДР прийняв рішення обмежитись усним зауваженням», — згадує співрозмовник.
Важливим нововведенням, на думку керівника бориспільського батальйону патрульної поліції, є чітко прописані обов’язки водія при зупинці авто поліцією.
«Водій повинен залишатись у автомобілі та не виходити без дозволу поліцейського, а руки тримати в полі зору правоохоронця. Те ж стосується пасажира. Лише на вимогу поліцейського і водій, і пасажири зобов’язані вийти з транспортного засобу», — коментує Артур Шкроб.
Також в законі тепер чітко прописано, що на вимогу поліцейського водій зобов’язаний надати йому посвідчення водія у такий спосіб, аби правоохоронець мав змогу ознайомитись з усіма даними в документі.
«Це дуже важливий момент. Адже раніше це не було чітко прописано, чим і користувались деякі водії. Покаже на секунду права і ховає. І каже: я вам показав, усе. А що можна прочитати за секунду?», — розмірковує Шкроб.
Також цікавий момент стосується прав поліції фіксувати порушення за допомогою технічних засобів. Так, при оформлені матеріалів за керування ТЗ у нетверезому стані раніше необхідно було залучати свідків. Зараз для суду замість свідків можна буде використовувати запис із натільної камери поліцейського.
Загалом, на думку Артура Шкроба, нові зміни спростять роботу правоохоронців, нададуть їм можливість більш якісно виконувати свою роботу по забезпеченню безпеки дорожнього руху.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031