Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Україна може залишитися без питної води та перетворитися на пустелю


За результатами дослідження Інституту світових ресурсів, Україна та Молдова очолили список зі 138 країн світу за ризиком посухи.
Автори дослідження аналізували одразу кілька факторів: силу минулих посух у країні, дефіцит води, чисельність населення, площі сільськогосподарських угідь та поголів'я худоби. З'ясувалося, що Україна та Молдова знаходяться в зоні найбільшого ризику посухи. У першу п'ятірку також увійшли Бангладеш, Індія та Сербія.   
На думку науковців, через зміни клімату Україна переходить в зону надвисоких температур і аномальних погодних явищ. Потеплішання разом з недбалим та неефективним господарюванням сьогодні створює велику загрозу для земельних та водних ресурсів. Вже за 30-40 років країні загрожує опустелювання чималої частини усіх територій.
Нині за запасами прісної води Україна на 32-му місці серед 40 країн Європи та на 111-му серед 195 країн світу. Лише 4% площі нашої країни займають водойми, і їх кількість постійно скорочується. В першу чергу на це впливає потепління — за останні 10 років кількість опадів в Україні влітку  зменшилася на 15-27%. Причиною виснаження грунтів є зокрема і неефективне сільське господарство, яке є основним споживачем води. Так, розораність земель в України є однією з найвищих у світі та досягає понад 54% території, що призводить до деградації земель. Також за даними Мінекології 13 млн га сільськогосподарських угідь зазнають згубного впливу водної ерозії, понад 6 млн га піддаються вітровій ерозії, до 20 млн га охоплені пиловими бурями. 
Все разом це призводить до опустелювання України. Якщо сьогодні терміново не почати вживати заходи для протидії цьому процесу, наступне покоління українців буде рости на мертвій землі.

Джерело: пресслужба депутата Київради Костянтина Ялового.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031