Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Перспективи навчального року на Бориспільщині


Перспективи навчального року на Бориспільщині

Все менше часу залишається до 1 вересня. Яким буде навчальний рік в умовах війни? Це питання зараз задає кожен із батьків, адже офіційної інформації досі немає. Про можливі варіанти організації навчання «Вістям» розповіла директор Бориспільського академічного ліцею ім. Анатолія Федорчука Оксана Пономарьова.

Три сценарії

За словами Оксани Пономарьової, наразі школи розглядають три сценарії організації навчання. 

Із них найоптимістичніший, хоча й найменш реальний — закінчення війни. 

Найскладнішим і водночас найбільш реальним є змішане навчання, коли частина учнів буде навчатися очно, а частина — віддалено. 

«У разі повітряної тривоги учнів та персонал школи необхідно евакуювати до найпростішого укриття( підвалу), яке захищає від розльоту уламків. Орієнтовно наступного навчального року в нас буде 1450 учнів, до цього треба додати майже 100 осіб персоналу. Наш підвал може вмістити всіх, але проблема в тому, що оперативно доправити туди таку велику кількість людей нереально. Саме тому ми розглядаємо як найбільш прийнятний змішаний формат навчання, тоді в школі знаходитиметься не більше 900 людей», — зазначає Оксана Пономарьова.

Іще одним із варіантів є дистанційне навчання. Цілком ймовірно що військово-цивільна адміністрація, проаналізувавши ситуацію в країні, в будь який день, навіть 31 серпня, може видати наказ про виключно дистанційне навчання. До такого формату в закладі готові, адже вже навчалися подібним чином під час епідемії коронавірусної інфекції. 

Бояться і батьки, і вчителі 

Готуючись до початку нового навчального року, в ліцеї вже провели опитування, метою якого було довідатися, яка кількість батьків готова до змішаної форми навчання. Адже є такі, хто категорично відмовляється відправляти дітей до школи під час війни. Є й інші, які працюють в критичній інфраструктурі і не мають куди подіти дітей на час роботи. Для них безпечніше, якщо діти знаходяться в школі, під наглядом педагогів. 

«У підсумку опитування показало, що більшість батьків буде відправляти дітей у школу. На другому місці ті, хто ще не визначилися», — розповідає Оксана Пономарьова.

Якщо варіант, визначений школою чи військовою адміністрацією, не влаштовуватиме батьків, вони можуть оформити дитину на сімейну форму навчання. Поки що інших варіантів законодавством не передбачено. 

Не лише батьки із острахом чекають початку навчального року. «Вчителів лякає не робота, а відповідальність. Адже у разі повітряної тривоги необхідно буде оперативно відводити дітей в підвальне приміщення. Психологічно нелегко, коли життя дітей залежить від правильних дій учителя. Тому їх думки також розділилися. Попри те, що через відсутність нормальної очної освіти впродовж уже кількох років ми можемо втратити грамотність покоління дітей, безпека все ж важливіша», — зазначає Оксана Пономарьова.

Перспективи навчального року на Бориспільщині

Найскладніша ситуація з першокласниками

Навіть у мирний час похід в перший клас змушує батьків нервувати, а у військовий час ситуація ще важча. 

«Посадити дитину, першокласника, на дистанційне навчання? На мою думку, це дорівнює сказати батькам: «Шановні, цей рік ми вчитися не будемо, наступного року підете відразу в другий клас. За досвідом дистанційного навчання під час епідемії, садити на дистанційне навчання дітей раніше третього класу практично неможливо, це просто мучити вчителів, батьків та дітей.

За час дистанційного навчання минулих років я бачила, як проходить урок у перших класах. Один сидить позіхає, другий колихається на стільці, третій в екран суне кота. І це ще при умові, що батьки підняли дітей та посадили в крісло перед монітором. Про яке навчання може йти мова?» – вважає Оксана Пономарьова?

На її думку, перший клас надзвичайно важливий, і не лише в плані набуття знань. Це ще й письмо, і велика кількість базових навичок. «Простіше сказати батькам, щоб вони весь рік читали книжки та вчились рахувати, а все інше ми зробимо потім. Тому, якщо буде можливість та дозволятиме безпека, я швидше погоджуся всі класи відправити на дистанційку, аби перші та другі класи змогли ходити до школи», — підкреслює Оксана Пономарьова.

Діти за кордоном та внутрішньо-переміщені особи

Значна кількість бориспільських школярів разом із батьками виїхали за кордон. Відповідно до законодавства, там дитина не може не відвідувати школу. Тому чимало українських дітей зараз навчаються в Європі. Але батьки розуміють що повертатись рано чи пізно доведеться. І що робити зі школою в Україні — важливе для них питання. 

«Ми зараз за кордоном, ходимо в бельгійську, польську, німецьку школу, але ми хочемо одночасно залишитися і в нашій школі» — подібні запитання я отримую щодня. Одні хочуть просто рахуватися в нашій школі і автоматично перейти в наступний клас, інші хочуть навчатися дистанційно в другій половині дня, бо в першій вони в школі за місцем перебування. Заяв на вибуття не пише практично ніхто», — зазначає Оксана Пономарьова.

Інша проблема — велика кількість внутрішньо переміщених осіб. Вони пишуть заяви на прибуття, заяви до школи. З початку війни в мене зі школи офіційно вибуло лише 17 дітей, тому сказати, скільки учнів з 1 вересня приступить до навчання в нашому закладі, я поки не можу. Адже про місце перебування більшості я знаю лише зі слів батьків, жодних підтверджень немає. Відповідно, я не знаю, скільки є вільних місць для учнів, і це велика проблема», — зауважує Оксана Пономарьова.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031