Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Чи відшкодують збитки за техніку, зіпсовану через стрибки напруги на ТП


 «Вісті» з’ясовували, які перспективи отримати відшкодування у власників техніки, що постраждала внаслідок стрибка напруги під час аварії на ТП-727.

У понеділок 24 квітня на житловому масиві вулиці Нова ІІ, який називають «Голівуд», трапилася аварійна ситуація з електропостачанням. На одній із двох ліній електромережі стався стрибок напруги майже до 400 В. Постраждали дві багатоповерхівки: №2 і №4. У багатьох квартирах вийшли з ладу побутова і комп’ютерна техніка. Удар високої напруги відчуло навіть кабельне телебачення.

Підстанція, на якій сталася аварія — ТП-727 — знаходиться у будівлі розподільчого пункту (РП-11), що поряд із котельнею. Вона абонентська, ДТЕКу не належить, є комунальною власністю міської громади. Тож міській владі довелося наймати спеціалістів, щоб усунути несправність. Повністю відновили електропостачання приблизно через добу після аварії. А мешканці понесли до міськвиконкому заяви на відшкодування збитків.

Про причини аварії і перспективи відшкодування збитків для постраждалих мешканців масиву «Вісті» поспілкувалися із заступником Бориспільського міського голови Віталієм Горкуном та депутатом округу Миколою Корнійчуком.

Віталій Горкун: «Скупий платить двічі»

«До міської влади надходять заяви на відшкодування збитків. Ми їх опрацюємо, підготуємо людям відповідь про перелік документів, які потрібно долучити до заяви. Тому що компенсуватимуться тільки ті витрати, які пов’язані із відновленням техніки, що вийшла з ладу саме внаслідок стрибка напруги.

Висновок про це може надати сертифікований спеціаліст або сервісний центр, які мають право надавати ці документи. Під час ліквідації аварії були присутні представника ДТЕК, які фахово роз’яснили діючий у них порядок надання документів. У свою чергу, ми також готуємо положення, яке буде винесене на розгляд депутатів. У місті така ситуація трапилася вперше.

Ці підстанції потрібно обслуговувати. Але кошти на їх обслуговування депутати не виділили, і це має наслідки. Оптимальним рішенням було б передати підстанції ДТЕКу. Це не профільний вид діяльності для міських комунальних служб. Але поки вони є комунальною власністю міста, потрібно фінансувати їх утримання. Якби кошти були виділені, було б укладено договір із людьми, які мають допуск на обслуговування електропідстанцій. Спеціалісти б виконували усі необхідні регламентні роботи, здійснювали б профілактичні заходи, які, зокрема, передбачають два рази на рік перевіряти і підтягувати усі контакти. Але якщо управлінню ЖКГ кошти на це не виділяють, то я це називаю «Скупий платить двічі» — зекономили на утриманні, виплачуватимемо відшкодування. Ще й отримали обурення людей.

На сьогодні зроблено поточний ремонт ТП, але у перспективі трансформатор потребує капремонту. З моменту встановлення і до сьогоднішнього дня його жодного разу не ремонтували. І з капітальним ремонтом затягувати не можна.

На сьогодні у міській громаді таких підстанцій 20. В ідеалі, їх потрібно передавати ДТЕКу. Цю процедуру уже було розпочато, але сьогодні вона стоїть на місці. Насамперед, для кожної підстанції потрібно виготовити опорну схему. ДТЕК має розуміти, що він приймає: яка потужність трансформатора, яка протяжність ліній, куди вони йдуть… Виготовлення опорних схем потребує коштів, вартість кожної залежить від об’єкту обстеження. І цю роботу необхідно виконувати.

Що стосується ТП-727, то для передачі ДТЕКу потрібно, щоб вона була у працездатному стані. Навряд чи її погодяться прийняти без капітального ремонту трансформатора».

Микола Корнійчук: «Передати підстанції раніше не дозволили депутати попередньої каденції»

За попереднього скликання Микола Корнійчук обіймав посаду першого заступника Бориспільського міського голови.

«Аварія трапилася через безвідповідальність депутатів минулого скликання. Коли ми підготували документи і хотіли не тільки РП-11, а всі абонентські підстанції, які є комунальною власністю міської громади, передати ДТЕКу на обслуговування, частина депутатів підтримала заклики Ярослава Годунка, що ми будемо створювати свою компанію, яка обслуговуватиме підстанції, і питання було заблоковане. Звичайно, що ті підстанції ніхто не обслуговує, ніхто їх регулярно не оглядає. На ТП-727 відгоріла шина нуля і шина заземлення — вони разом прикручені до одного фідера — ослабло кріплення, почало іскрити і нагріватися. Загалом, усе трапилося через те, що немає технічного обслуговування. Усі підстанції потрібно передати ДТЕКу. Щоб фахівці обслуговували і несли відповідальність.

Думаю, у людей є шанс отримати відшкодування. Потрібно компенсувати їм збитки. Будемо виділяти кошти з міського бюджету. Але важливо, щоб люди мали квитанцію від майстра, який або є працівником профільного підприємства, або зареєстрований як фізична особа-підприємець. Якщо від постраждалих вимагатимуть технічний висновок сервісного центру або сертифікованого спеціаліста, то питання відшкодування «зарубають» відразу. Не впевнений, що у Борисполі знайдеться сертифікований спеціаліст. Але люди можуть звернутися до суду і матимуть усі шанси виграти процес».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031