Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Від ідеї до втілення


Від ідеї до втілення
В Борисполі наразі активізувався благоустрій — асфальтуються дороги, тротуари, створюються сквери. В понеділок увечері я зайшов до Бориса Шапіро — голови ГО «Зодчий» — поговорити про ідеї благоустрою й те, звідки вони беруться. На столі — імбирний чай і гора папок з ескізами та проектами.

Від ідеї до втілення

Борис Шапіро голова ГО "Зодчий"

— Борисе Абрамовичу, об’єднання «Зодчий» з’явилося не вчора. Чим воно займається?
— ГО архітекторів-проектувальників та забудовників Борисполя «Зодчий» було створено ще у 2010 році. До участі запрошено представників проектних організацій міста та забудовників. Долучаються до діяльності нашого ГО і київські проектанти, які проживають у Борисполі — архітектори Віктор Кас’яненко та Дмитро Арестов, а також Максим Кривошеєв, головний інженер міжнародної проектної компаніі MEP EngineeringUkraine.
Ми не ходимо і не розповідаємо, як усе погано. Ми фактично ведемо діалог як представники громади з владою і пропонуємо конкретні варіанти. Минулого року ми організували, за сприяння виконкому Бориспільської міської ради, круглий стіл-семінар «Діалог громади, архітекторів, забудовників та влади щодо благоустрою територій та створення громадських просторів». Метою зустрічі було відкрити бачення майбутнього нашого міста і показати необхідність діалогу на етапі розгляду як Генплану міста, так і проектної документації при міському будівництві.

— Які конкретні ідеї було втілено цього року?
— Раніше архітекторами ГО було створено та втілено концепцію алеї Мистецтв та Музики в парку культури та відпочинку, встановлено фігури майстрів між ТЦ «Гранат» та КРК «Бархат», все це за допомогою наших колег та меценатів Володимира Шалімова, Олександра Сича, Юрія Сидоренка, Юлії Писарчук та Олександра Онопрієнка. Почалося створення скверу по Старокиївській (Ватутіна). Ескізи пройшли обговорення, отримали підтримку депутата округу пані Катерини Шабан — зараз закінчується його будівництво. Існує два способи робити благоустрій: вкладаючи власні сили і кошти і проводячи суботники або за бюджетне фінансування, для чого необхідно мати проект. Зрозуміло, що не всі наші пропозиції стають проектами.

— Я пам’ятаю, минулого року «Зодчий» пропонував цікаву ідею облаштування так званої Лоховки.
— Так, це була пропозиція архітектора Євгена Кулика. Поки що вона залишається ідеєю.
Але депутат по округу вже зацікавився — сподіваюсь, невдовзі будемо мати замість стихійної напівзаконної забудови сквер та громадський простір.

— Минулого тижня моя колега цікавилася, що планується на площі за кінотеатром? У вас теж була пропозиція по цій локації.
— Так, ми її розробили майже рік тому. Поки що цей ескіз не втілено, хоча об’єкт знаходиться у самому центрі і заслуговує на те, щоб стати ще одним впізнаваним місцем нового Борисполя, візуально з’єднавши алею Мистецтв, парк та Європейську площу. Але існують юридичні питання: земельну ділянку передано в оренду.
Від ідеї до втілення

Ескіз площі за кінотеатром "Європа"

— Яка схема розробки ескізу? Хто має звернутися і скільки це коштує?
— До нас звертаються і депутати міської ради щодо благоустрою своїх округів, і активісти, і просто небайдужі мешканці Борисполя. Ми вислуховуємо пропозиції, враховуємо думку депутата округу та робимо концепцію — ескіз благоустрою. На цьому етапі — це безкоштовно. Якщо ідея подобається та її узгоджено, то далі наші проектні організації або інші проектанти розробляють проект, складають кошторис, проходять експертизу та роботи включаються у план благоустрою міста.

— Які роботи у плані на 2018 рік, що настане вже за кілька тижнів?
— Ми продовжимо пропонувати своє бачення міських просторів. У цьому році ми зробили з десяток пропозицій. З них було затверджено п’ять проектів, втілено та завершується будівництво трьох: скверу на Старокиївській, алеї Музики, скверу на вулиці Бабкіна. Приємно, що благоустрій проходить не лише в центрі міста.

— Так, я хотів про це говорити.
— Благоустрій центру міста — надзвичайно важливий, але необхідно пам’ятати, що люди живуть скрізь, і це середовище має бути відповідним. Наприклад, у бориспільців є бажання створити парк в яру на Соцмістечку — це і альтернатива центральному парку, і майбутнє місце відпочинку для мешканців мікрорайону. Ми надали своє бачення цього простору. У нас багато пропозицій по місцях, що розташовані не у центрі. Але місцеві активісти, найчастіше це депутати, мають своє бачення, і, можливо, сьогодні дійсно правильніше зробити просту дорогу, покласти асфальт, ніж облаштовувати сквери. В кожному конкретному випадку мешканці та їхні представники разом з міськрадою вирішують, що необхідно робити у першу чергу.
Вздовж нашої центральної вулиці Київський Шлях теж є чимало об’єктів, на які необхідно звернути увагу. Наприклад, гуртожиток на вулиці Київський Шлях, 16 — стара двоповерхова будівля на «Супутнику» в аварійному стані. Тут живе півтора десятка родин. Справа ця непроста, але якщо нічого не починати, то він так і стоятиме далі. Щоб щось там зробити, людей необхідно розселити, дати житло. Ми запропонували власникові проект реконструкції цього будинку, виразне архітектурне рішення. Наразі йде оцінка бюджету та вибір схеми забудови.

— Я дивлюся на фото нового скверу на Старокиївській і мені здається, треба щось зробити зі стіною цього панельного будинку. Можливо, стінопис — щось намалювати.
— Точно! Дякую за ідею. Можемо використати у розписі якісь символи, орнаменти. Можна використати щось з мотивів, що ми колись пропонували на конкурс бренду міста. Ми готові організувати конкурс на кращу ідею малюнка для муралу на цій стіні, яку спочатку треба буде утеплити. Отак починається будь-який проект — від ідеї, через візуалізацію, обговорення, планування бюджету та саме втілення.

— У низці випадків ми бачимо, що люди не хочуть або не можуть робити благоустрій. Я говорю, наприклад, про підприємців, які мають кіоск і нічого не хочуть міняти.
— І комунальники, і бізнес несуть відповідальність за міське середовище. Якщо комунальники роблять благоустрій за рахунок бюджету, то бізнес має розуміти ці вкладення як створення бізнес-середовища. Я поясню на прикладі. Збудували центр «Гранат» — поруч облаштували алею Мистецтв. Завдяки цьому об’єкт є зручним для відвідувачів та перехожих, є привабливим. Ми не благодійники — ми це зробили в складі свого проекту, але виходить, що від цього виграли всі, в першу чергу, громада міста. Приклад навпаки — кінотеатр «Європа», що перебуває в оренді. Занедбаний фасад, порушення протипожежних норм. Очевидно, орендар відповідальності за об’єкт не відчуває.

— «Зодчий» багато років виступає організатором та меценатом конкурсу дитячого малюнка.
— Архітектура, благоустрій, підтримка дитячого малюнка — це все пов’язано. Цей конкурс багато років проводиться редакцією «Трудова слава» за нашої підтримки. Фінал пройде в «Евріці» 20 грудня. Я дякую «Вістям» за постійну медіапідтримку. Цього року ми запросили із майстер-класом художника Сергія Щербакова. Нещодавно на моє прохання він створив кілька акварелей з бориспільськими краєвидами. 20-го ми презентуємо настільний календар із цими роботами. В календарі теж видно роботу громади — місто змінюється, і дуже важливою в цьому процесі є роль проектанта-архітектора. Зрозуміло, що поглядів має бути багато — алею Тисячоліття, Книшовий меморіальний комплекс, Європейську площу проектували інші талановиті спеціалісти.
Перепрошую, у мене з’явилася ідея, я зроблю дзвінок.

Борис Шапіро дзвонить художникові Сергію Щербакову і просить написати зимову картину з ритмом ліхтарів та снігом, що нарешті випав. При цьому, голова ГО висилає поштою пару фото, зроблених телефоном. Художник це місце знає і пообіцяв до 20 грудня встигнути. За час нашої бесіди кілька разів молоді спеціалісти приносили до кабінету на затвердження ескізи та проекти. Робота кипить.

Коментар
Катерина ШАБАН, депутат Бориспільської міської ради:
— Дуже добре, що в Борисполі з’являється тенденція облаштування міських громадських просторів. Кожен мешканець певною мірою відповідальний за те, яке місто ми маємо. Я вірю в те, що громадський простір здатний змінювати поведінку людей. Добре, що в Борисполі люди вже працюють над цим. Сквер на вулиці Старокиївській, на мою думку, є вдалим прикладом співпраці громади, ГО «Зодчий», депутата округу та міської влади. Сквер дозволить мешканцям мікрорайону культурно відпочивати та спілкуватися. Місцеві мешканці дуже задоволені, що він будується і вже майже готовий. Там було занедбане місце, а тепер є дитячий майданчик, лавочки, посаджені дерева, прокладені стежинки, де можна гарно проводити час. Сподіваюся, що найближчим часом з’являться нові сквери та громадські простори в Борисполі, що дозволить місту хоч трішки подолати загазованість.

Сергій КРУЧИНІН

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031