Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

У Борисполі несортованим сміття було, є і поки буде


У Борисполі несортованим сміття було, є і поки буде
Із 1 січня держава зобов’язала українців сортувати власні відходи, відтак штраф за порушення може складати 64 тис. грн. Закон на папері «для галочки», адже з реальним життям він не в’яжеться, і ніхто у верхах не подбав щодо його втілення і контролювання.

• Закон є. Обов’язкове сортування відходів передбачене Законом України «Про відходи», який прийняли ще у 2012 році, коли країна оголосила європейський напрямок. Однак документ має недоліки, наприклад, ним не передбачено перелік послідовності операцій зі сміттям, хоча чітко зазначено, що із 2018 року «забороняється поховання на полігонах не перероблених (необроблених) побутових відходів».
Штраф за невідсортовані побутові відходи для пересічних громадян становить від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів, тобто 16 — 64 тис. грн, а посадові особи в такому разі мають сплатити 50 — 150 таких мінімумів. За повторне порушення норм законодавства упродовж одного року для звичайних громадян штраф складе від 80 до 100 таких мінімумів, а от чиновники будуть вимушені заплатити 100 — 200 мінімумів.

• Виконання немає. Натомість екологи констатують: сьогодні не більше 5% українців сортують власне сміття. Щорічно в Україні викидається більше 10 млн тонн відходів, які ховають на тисячах стихійних звалищ та полігонів площею у понад 9 тис. га.
Одна людина викидає на смітник понад 450 кг сміття на рік, такі дані надано екологічною інспекцією України. Але, на жаль, далеко не кожен здатен донести цей непотріб до сміттєвих баків, навіть там, де процес вивезення сміття налагоджено. У результаті — тисячі стихійних сміттєзвалищ розмістилися в українських лісах та, навіть, ріках…
На території Борисполя і району також чимало великих і малих стихійних смітників. Часто ми їх навіть не помічаємо, бо звикли до такої картинки. Ось, наприклад, поки що невеликий, але «перспективний» стихійний смітник на околиці міста за Розвилкою. Для одних мешканців цього району це місце відпочинку, а для інших — місце для їхнього непотребу. Місцеві жителі говорять, що час від часу вивозять це сміття, та впоратись самотужки не в змозі. Такі звалища є чи не в кожній посадці довкола Борисполя. І породжуємо ми їх самі. А можна перейняти досвід у наших сусідів.

• Досвід сусідів. Невелике село Колонщина знаходиться неподалік Києва. Сюди містяни втікають, щоб дихати свіжим повітрям та насолоджуватися природою.
Тут місцеве населення вирішило власне сміття відсортовувати та ще і гроші на цьому заробляти за мінімуму фінансових затрат і часу. Там взялися за органічні відходи — ці залишки можна використовувати для компосту, адже чим його більше, тим родючіша земля. Ще окремо пакети, які не переробляються, одноразовий посуд, стаканчики для гарячих напоїв, прозорі бокси для їжі, обгортки від цукерок та чеки. А пластикові пляшки приносять місцевим найбільше доходів. Наприклад, якщо 100 осіб принесуть по 10 таких пляшок, назбирається майже тонна сировини, що йде на переробку, а це понад трьох тис. грн.
Самі ж посередники збирають відсортовану сировину безкоштовно, здаючи її на сміттєпереробні пункти і витрачаючись лише на перевезення. Бориспільці поки до такого не доросли. А починати колись доведеться.

• Процес не контрольований. Стихійне виникнення звалищ твердих побутових відходів без будівництва та облаштування спеціальних полігонів є незаконним і небезпечним. Несанкціоновані сміттєзвалища є джерелом інтенсивного забруднення земель, атмосфери та підземних вод. Вплив на територію, умови землекористування і геологічне середовище проявляється у відчуженні земель, порушенні території й зміні рельєфу під час, наприклад, будівництва. Стихійні смітники — це небезпека розвитку ерозії, збільшення навантажень на ґрунти, формування специфічних техногенних зон, забруднення території нафтопродуктами.
На таких сміттєзвалищах не ведеться облік відходів, що унеможливлює забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, екологічної безпеки навколишнього природного середовища, запобігання розвиткові небезпечних геологічних процесів і явищ.
Відповідно до статей 20, 21 Закону України «Про відходи», обов’язки щодо забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, здійснення контролю за діяльністю об'єктів поводження з відходами, складання й ведення реєстру об'єктів утворення відходів та видача дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами покладено на районні та обласні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.

Про сміттєпереробний завод у Борисполі
Міська влада Борисполя наважилася вирішити питання сміттєзвалищ та полігону. На сесії міської ради у червні минулого року було підписано інвестиційну угоду з американськими інвесторами, які взялися будувати сміттєпереробний завод. Сума інвестицій — 2,5 мільярди грн. Однією з вимог американської сторони було економічно обгрунтовані тарифи на вивезення сміття. Такий завод має право на життя за межами міста у напрямку с. Сеньківка. Американці запевняли, що завод буде найбільш екологічним з тих, що є на території Європи. Однак, як повідомив міський голова Анатолій Федорчук на власній прес-конференції по підсумках 2017 року, несприятливий економічний, політичний та інвестиційний клімат в Україні поки гальмують наміри американців щодо старту робіт. Наразі, повідомлялося, триває робота над документами. Чи буде сміттєперобний завод? Ніхто стверджувати не береться, бо гарантій щодо забезпечення заводу сировиною, тобто сміттям, а, отже, і прибутком, ніхто не може надати. Адже законодавство України не дає таких гарантій через проведення щорічних тендерів на вивезення сміття серед різних компаній. Відомо, що інвестори взяли землю, на якій має бути збудований завод, за договором в оренду на 49 років і забезпечення переробним матеріалом хочуть на той же термін. Питання відкрите.

компетентно
В'ячеслав ТОЛКАЧ,начальник ЖКГ виконкому Бориспільської міськради
У Борисполі несортованим сміття було, є і поки буде

Пояснив «Вістям», чому влада не забезпечила населення контейнерами для сортування відходів, як того вимагає буква закону.
— Поки Бориспіль не має контейнерів для сортування відходів, така ситуація по всій Україні. Бо на ринку немає організацій, які б були здатні постачати такі ємності. Як тільки будуть пропозиції, ми закупимо сучасні контейнери. Через відсутність спецємностей і брак точок переробки відсортованого сміття процес, що вимагає закон, не буде налагоджено. Щодо сміттєпереробного заводу, то уже підписано Меморандум між сторонами, є надія, що завод таки буде і ніщо не завадить інвесторам.

Тетяна ХОДЧЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031