Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Весняна авантюра з годинником: «гра у стрілку»


Весняна авантюра з годинником: «гра у стрілку»

Цього року в Україні переводитимуть годинники на літній час в останню неділю місяця — 25 березня. О 3 годині стрілки переведуть на одну годину вперед. Відповідно, всі годинники мають показувати 4:00. Котрий рік поспіль навколо цього питання дискутують. Чому? — з’ясовували «Вісті».

Переведення годинників на літній час на території України здійснюється з 1981 року. Вважається, що це призводить до ефективного використання світлого часу доби в літній період. Астрономи, метеорологи, лікарі, транспортники стверджують, що переведення годинників має негативні наслідки. Отже, чи справді ігри з часом небезпечні? Адже йдеться лише про годину.

Природніше скасувати «літній» час
Астрономи пояснюють: такого поняття, як «літній час цілий рік», не існує. Основою обчислення часу є поясний (так званий «зимовий час»), який збігається з київським сонячним (12 година дня настає, коли сонце в зеніті). Відмова від нього створює численні незручності для громадян протягом зимового періоду. За словами фахівців-географів, для України природним, поясним часом є «зимовий», а якщо вже комусь заважає переведення годинника на «зимовий» і «літній» час, то природніше було б скасувати «літній».

Микола Кульбіда, директор Українського метеорологічного центру
«Не бачуаргументів для відмовивідзимового часу»

— Ця діяльність координується міжнародним універсальним часом. Усі гідрометеорологічні спостереження на земній кулі проводяться одночасно. Перехід на літній час призводить до запізнення в нашій роботі на одну годину, — вважає директор Українського метеорологічного центру Микола Кульбіда. — Взимку я маю повний набір усіх видів інформації о 09.00. Влітку це все відкладається на одну годину і призводить до того, що аналіз і прогнозування здійснюються із запізненням. Ми фактично на 1 годину пізніше можемо зреагувати на загрозливу ситуацію природного характеру. За цією годиною стоять і людські життя, і збитки інфраструктури. Як фахівець, я не бачу жодного аргументу для відміни зимового часу. Ми повинні жити за істинним часом, тобто бути найближче до природи, адже лише коли наші біоритми збігатимуться, настане гармонія і в державі, і в суспільстві, і в кожній людині зокрема.

День як рік
Технічні незручності — верхівка айсберга. Час — це непроста категорія, про особливості якої мало кому відомо. Намагатися керувати нею декретами і постановами безглуздо, в гіршому випадку —
небезпечно.

Микола ПОЛІЩУК, фахівець із хрономедицини
«Секунди в екстренихситуаціяхрозтягують у хвилини»

— До часу не можна доторкнутися, понюхати або спробувати на зуб, але він здатен рятувати або руйнувати. Відомо чимало випадків, коли час дивним чином змінював свою тривалість, — розповідає фахівець із хрономедицини Микола Поліщук. — Людина, що стоїть під підйомним краном, бачить падаючий на неї з величезною швидкістю вантаж. І раптом усе відбувається, наче в сповільненій зйомці — настільки повільно, що людина встигає відскочити. Пізніше були проведені десятки експериментів, які з науковою точністю довели: зробити це у відведений реальний час людина не може. Але ж устигає! Льотчики можуть навести приклади того, як частки секунди в екстремальній ситуації розтягувалися для них у хвилини. У моменти сильного потрясіння відбувається величезний викид енергії. Як наслідок — те, що для об’єктивних приладів триває мить, людині здається десятками хвилин, цілком достатніми для порятунку.

Доведено, що Всесвіт не чотиривимірний, як прийнято вважати, а десятивимірний. Є ще шість додаткових просторово-часових вимірів. Цим пояснюються дивовижні, на перший погляд, речі. Наприклад, чому в дитинстві один день нам здається роком, а в старості рік — одним днем? Виявляється, це відчуття зовсім не суб’єктивне. Встановлено, що в 50 років час тече для людини в чотири рази швидше, ніж у десять років. Це пов’язано з внутрішньою енергією людського організму. Впливаючи на неї, ми змінюємо час.

Жити в гармонії
Уявіть на хвилину, що всі годинники у вашому домі, на роботі та й у всьому місті раптом стали показувати неправильний час. Ви збираєтеся пообідати, але магазини та їдальні ще не відкрилися. Ви не встигаєте лягти спати, як будильник уже кличе на роботу. Тільки ви прийшли на роботу, як оголошують обідню перерву, хоч ви щойно поснідали. За вікном глибока ніч, а на годиннику тільки середина робочого дня.
Чи довго ми зможемо прожити в таких умовах? Адже організм — не простий набір різних клітин, а на диво чітка система з сотнею функціональних зв’язків.

• Нині літній час використовують 82 країни світу (з них у 9 країнах він застосовується не в усіх регіонах). Зокрема, переходять на літній час усі країни Європи (крім Ісландії), Вірменія, Азербайджан, Туреччина, Іран, Ізраїль, США (крім одного штату), Канада (крім однієї провінції). Сім республік колишнього СРСР, Японія, Китай, Індія, Ірак відмовилися від «гри в стрілки». Більшість країн Африки, Аравійського півострова, Південно-Східної Азії і Венесуела не практикували перехід на літній час ніколи.

• Для того, щоб цей унікальний механізм працював злагоджено, потрібна чітка програма дій і точний розпорядок роботи. Переведення годинників впливає і на фізичний, і на психологічний стан людини. Часовий перехід для організму людини небезпечний. Він викликає часовий стрес, внаслідок якого відбувається короткочасний збій — діасинхроноз. Це означає, що наш внутрішній біологічний час перестає синхронізуватися із зовнішнім часом. На психологічному рівні стан діасинхронозу призводить до підвищеної стомлюваності, зниження працездатності, настрою, виникає емоційна нестриманість, дратівливість, порушується сон. Це стосується всіх людей, навіть абсолютно здорових.

• Можуть загостритися такі поширені хвороби як гіпертонія, бронхіальна астма, виразка шлунка, ендокринні, ревматичні та інші захворювання. Часто на цьому тлі розвивається депресія. Якщо відбувається переведення стрілок, це може стати тією краплею, яка переповнить чашу терпіння організму. Причому неважливо, в який бік переводять стрілки. Важливий сам факт цього стрибка. Виходить, що зовні ми вимушені жити в новому часі, з різницею в годину, а внутрішній час в організмі тече по-старому.

• Лікарі «швидкої» зазначають, що відразу після зміни часу кількість хворих на серцево-судинні захворювання підвищується на 7%, інфарктів та інсультів — на 14-17%. За словами медиків, у той час, як весняна авантюра з часовими стрілками б’є, в основному, по людях, що страждають на хронічні захворювання, то осіння провокує депресію. Світло і без того йде на спад, людина пригнічена, а тут ще світловий день штучно зменшується на годину. Не випадково на осінні дні припадає сплеск суїцидів.

Наталія ДОЛИНА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031