Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Чи потрібно рятувати лелек?


Чи потрібно рятувати лелек?

Березень цього року, погодьтеся, унікально холодний і сніжний. Багато людей б’ють на сполох у соцмережах: чи переживуть холоди перелітні птахи, зокрема, лелеки, які вже повернулися в Україну.

• Що чекає на лелек. У новинах миготять сюжети про лелек, які потрапили у зимову пастку. Начебто нещасні птахи помирають від холоду і голоду. Насправді усе не так — запевняє наш земляк із
с. Вороньків, що на Бориспільщині, орнітолог Ігор Землянських.
Чи потрібно рятувати лелек?

фото Сергій Кручинін

«Зараз до нас уже повернулися перші птахи із вирію. Це шпаки, польові жайворонки, білі плиски, сірі гуси, а тепер уже й лелеки, — розповідає «Вістям» спеціаліст по птахах. — Хочу усіх заспокоїти, з птахами усе гаразд. Справа у тому, що люди недооцінюють витривалість перелітних. Стосовно лелек, то їх можна і потрібно підгодувати за холодної погоди: на місцях їх перебування розкласти шматочки м'яса або дрібну рибу».
Але, за словами Землянського, нинішні холод і мороз не впливають на популяцію лелек, бо це крупний і сильних птах, який може довго голодувати без шкоди для власного організму — природа подбала про його виживання.
— А як же ті фотографії, на яких лелеки набундючилися у снігу, адже люди вважають, що їм зле? — допитуюся.
«Коли холодно, птахи настовбурчують пір'я і це цілком нормально, — каже співрозмовник. — Щодо їжі, то лелеки шукають на засніжених територіях гризунів десь біля скирд соломи, у чагарниках, шукають відкриту воду, а у воді безліч живих організмів для харчування птахів». Землянських каже, що зараз біля води шукають поживу зграї шпаків, дроздів, плисок та інших пернатих і наголошує, що в цей момент, у весняну негоду, птахи не страждають. Важливо: рятувати птахів потрібно тоді, коли вони дійсно потребують людської допомоги.

• Лебедів більшає. За словами орнітолога, лебідь шипун останнім часом має досить велику чисельність, особливо на Дніпрі. Цей птах загалом є перелітним, але багато їх залишаються на зимівлю, тримаючись біля теплових станцій та інших місцин, де не утворюється крига. Проте, каже, люди завжди болісно реагують, побачивши лебедів узимку, і звертаються до різних інстанцій з проханням допомогти птахам. «У випадку зимівлі лебедів слід поспостерігати, чи немає серед птахів травмованих, тих, у кого звисає крило чи є сліди крові. Лише у випадку виявлення таких ознак, слід вживати заходи. Інші, повірте, почуваються комфортно у холоди», — запевняє Ігор Землянських.
Іноді, каже, промислова діяльність людини допомагає птахам — штучні водосховища нашкодили річкам, але створили хороші умови для гніздування і годівлі довколоводних птахів: куликів, качок, чапель.

• Летять гуси. Гуси — характерні «весняні» птахи. Зараз має бути у розпалі їхній приліт, але зимова погода їх затримала — нерідко птахи помічають негоду і повертають назад.

• Сови у зграях. У наших краях мешкають кілька видів сов, найбільш поширена сова вухата. За словами Ігоря, лише вона зимової пори утворює зграї, за якими з таким подивом спостерігають люди. Птахи найчастіше розміщуються у кронах хвойних дерев, нерідко у центрах населених пунктів. «Коли настають сутінки, сови вилітають на полювання. Харчуються, як відомо, найчастіше мишовидними гризунами. Вухаті, як і інші сови, є осілими птахами і у вирій не відлітають», — розповідає орнітолог.

• Снігурів не поменшало? Ігор Землянських, який багато років спостерігає за птахами, запевняє, що снігурів на наших територіях не поменшало. «Люди стали надто заклопотані і не дивляться вгору. Приклад: на подвір’ї вороньківського дитсадка росте багато горобини, де взимку та навесні завжди харчуються снігурі. Увесь сніг під деревами червоний від залишеної м'якоті плодів. Батьки водять дітей у садок і чи не кожен запитує, де поділися снігурі. А вони угорі, на кілька метрів вище. Треба навчитися помічати світ навколо!» — розповідає.

• Де дятли? «У нас дятлів декілька видів. Біля поселень людей живе дятел сирійський, який зимою харчується залишеними горіхами і кісточками засохлих плодів абрикос та слив, — каже Ігор. — У лісі мешкає дятел звичайний, але він теж переміщується ближче до людей взимку. Проте обидва види не забувають про улюблену здобич — безхребетних, яких здобувають у відомий спосіб».

• Більшає круків і мартинів. «Крук стає чисельним видом, у той час, як півсторіччя тому вважався рідкісним. Не знаю, із чим це пов'язано», — зізнається співрозмовник.
Відомо, що неподалік аеропорту «Бориспіль» розміщено «знаменитий» сміттєвий полігон, він приваблює безліч птахів, що є небезпечним для польотів літаків. «Це проблема світового масштабу. У нашому випадку справа ускладнюється якраз близькістю полігона до аеропорту. У певний час року там скупчується багато мартинів (у розмовній мові — чайок). Вони є небезпечними для літаків. Також там багато граків та галок, хоча ці птахи і хитрі, тому рідко зазнають зіткнень із повітряними суднами», — розповідає Ігор.

Пташині годівнички

Виявляється, що пташині годівнички у негоду — добрий звичай, що має виховний момент для дітей. «Годівниці відвідують певні види птахів, проте далеко не усі. Це синиця велика, горобці, синиця блакитна, інколи повзик, сойки і дятли. Бувають зеленяки, костогризи, зяблики. Якщо запропонувати ягоди, наприклад, горобину, калину, виноград, то ними залюбки поласують омелюхи і дрозди. Усі ці птахи часто тримаються біля житла людей. Але є пернаті, які живуть у лісах. Це дрібні види синиць, золотомушки, підкоришники та інші. Вони мусять розраховувати лише на себе. Підгодувати їх неможливо. Вони мають витримати жорсткий вплив природнього добору», — констатує орнітолог.

досьє

Ігор ЗЕМЛЯНСЬКИХ — художник, орнітолог, житель села Вороньків. Усе життя він нерозривно пов'язаний із птахами: спостерігає пернатих у природі, тримає їх удома, бере участь у науковій роботі. Є ілюстратором орнітологічної літератури. Проводить зустрічі та майстер-класи з малювання птахів по всій Україні.

Чи заєте ви, що…
… є кілька видів птахів, які у нас лише зимують і з якими ми невдовзі попрощаємося до наступної зими. Це снігурі, омелюхи, чижі, чечітки, юрки, шишкарі, золотомушки. Серед хижих птахів тундровий канюк — зимняк і підсоколик малий.

… наука ще не з'ясувала достеменно, наскільки впливають штучні електромагнітні фактори на птахів і чи може спричинити це збій орієнтації птахів під час перельотів. Цілком можливо, що вони можуть порушувати «міграційний апарат» у мозку птахів.

Дарина ЧЕРПАК

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031