Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Зміни екстреної допомоги: парамедик рятує, водій допомагає


Зміни екстреної допомоги: парамедик рятує, водій допомагає

За 5 років існування робота екстреної допомоги на Бориспільщині змінилася на краще: з’явилося сучасне медобладнання, медиків почали готувати за новими стандартами, автопарк збільшився вдвічі. Які зміни очікують екстрену в рамках реформування та ким невдовзі замінять лікаря «швидкої»?

Філія «Бориспільської станції екстреної медичної допомоги» відкрилася у 2013 році й знаходиться на вул. Чехова, 2: невелика двоповерхова будівля слугує і приміщенням для адміністрації, і місцем для перепочинку медичних бригад між викликами.

Олександр Резембовський,головний лікар екстреної медичної допомоги
Зміни екстреної допомоги: парамедик рятує, водій допомагає

З початку заснування служби її очолює Олександр Резембовський. Він розповів «Вістям» про принципи роботи екстреної меддопомоги, яка підпорядковується та входить до складу Комунального закладу Київської обласної ради «Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (КЗ КОР «КОЦЕМД МК»).

Принципи роботи
Головним завданням бригади екстреної допомоги є надання екстреної (швидкої) меддопомоги людині у невідкладному стані на місці події та під час перевезення її до закладу охорони здоров’я.
Диспетчерська за номером 103 зараз працює за старою схемою територіальності — у межах Бориспільщини. Відповідно до чинного законодавства, робота екстреної медичної допомоги та медицини катастроф базується на принципі екстериторіальності. За таким принципом вона працює в Дніпрі, Харкові, Вінниці, Черкасах та інших обласних містах.
«Скоро, відповідно до програми розвитку, збір та обробка викликів стануть централізованими для Київської області на базі єдиної диспетчерської, що розташована в м. Біла Церква. У серпні цього року наша філія буде приєднана до єдиного інформаційного простору», — ділиться планами Олександр Євгенійович.
Водії машин екстреної переконують, що бригада медиків завжди вчасно прибуває на місце призначення. Так, згідно з нормативами, авто екстреної має з’явитися на виклик по місту за 10 хв., а по району — не пізніше 20 хв.

На які виклики екстрена не приїздить
Поділ викликів на екстрені та неекстрені відбувається відповідно до постанови Кабміну. У документі йдеться, що екстреними вважаються звернення щодо пацієнтів у невідкладному стані, який характеризується певними симптомами: раптовий розлад дихання чи біль у серці, судоми, блювання кров’ю, непритомність, гострі психічні розлади чи ознаки гострих інфекційних захворювань. Іншими словами, до екстрених відносяться інфаркт, інсульт, травми внаслідок ДТП або інші, що можуть порушити життєві функції.
Для того, щоб під час виклику диспетчер екстреної міг правильно оцінити важкість стану хворого, він часто розпитує про симптоми чи запрошує до телефону хворого. Якщо ситуація неекстрена, виклик передають невідкладній меддопомозі або місцевому медичному працівнику, який вирішує, як діяти далі.
«Поділу на своєчасність приїзду за віком пацієнта не існує, але пенсіонери зловживають швидкою», — переконує головний лікар екстреної.
Історій про бабусь, які викликають медиків по декілька десятків разів на тиждень через головний біль, у медперсоналу вдосталь. Лікарі наголошують, що викликаючи екстрену допомогу через підвищену температуру тіла, пацієнту треба розуміти, що бригада могла б у цей час рятувати чиєсь життя.

Безкоштовні медикаменти і точний діагноз
«Екстрена медична допомога надається безкоштовно, — переконує Олександр Резембовський. — Ми маємо усі найнеобхідніші медикаменти: в машині екстреної завжди наявні кардіотести для перевірки уражених клітин міокарда, тести вимірювання рівня цукру в крові, смужки для вимірювання ацетону у діток тощо.»
Завдяки фінансуванню державної програми за минулий рік пацієнтам міста Борисполя та району, які мали інфаркт, за показаннями було введено 12 ампул дорогого препарату «Металізе» (тромболітична терапія при підозрі на інфаркт міокарда) на суму понад 400 тис. грн без відшкодування хворими його вартості.
За словами Резембовського, попередні діагнози, які ставлять медики екстреної, збігаються з діагнозом лікаря в ЦРЛ майже на 100%, що є важливим показником для надання першої допомоги і ознакою професіоналізму.

Обладнання авто
Бориспільську екстрену медичну допомогу оснащено двома авто категорії В та ще одним, але вже дообладнаним до реанімобіля. Є й така, що підлягає ремонту. Цю машину планують відремонтувати та поставити на чергування у Борисполі за залізничним переїздом, щоб мати змогу без затримок приїздити на виклики до мешканців мікрорайону Нестерівка, Лозівка та прилеглих сіл району. Базуватися пункт меддопомоги буде на вул. Гагаріна, 1 у приміщенні амбулаторії загальної практики сімейної медицини №3.

Згідно з ДСТУ, авто екстреної допомоги поділяються на категорії. Так авто типу В обладнано усім необхідним для транспортування пацієнтів та здійснення основного нагляду за ними: апаратом для штучного дихання, пристроєм для відсмоктування рідини із порожнини рота, кисневим обладнанням (переносним та стаціонарним), дефібрилятором (пристроєм для електроімпульсної терапії порушення серцевого ритму) тощо.

«Ці автомобілі оснащені обладнанням для надання екстреної медичної допомоги та зручного транспортування до лікарні. Усі автомобілі бригад екстреної мають GPS-трекери, які відслідковують маршрут авто, його місцезнаходження та пробіг, і відеореєстратори. Планшети для прийому викликів та робочі мобільні телефони будуть задіяні одразу під час приєднання до єдиної диспетчерської служби. У якості благодійної допомоги ми отримали дорогий апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ). Найважливіша машина екстреної — реанімобіль. Апарат ШВЛ знаходиться у ньому», — хвалиться заступник головного лікаря Анатолій Скибун(на фото крайній зліва).

Фельдшера та лікаря замінить парамедик
У Борисполі зараз нараховується 86 осіб особового складу виїзних бригад екстреної допомоги. Працюють медики позмінно в добовому режимі. Одночасно на зміну заступають п’ять чергових бригад. Три фельдшерських, до складу яких входить три особи: фельдшер, лікар та водій. Дві бригади лікарські: до складу входить два фельдшери, лікар і водій. Дві бригади несуть чергування у пунктах постійного та тимчасового базування, а три залишаються на станції.
Медики екстреної регулярно проходять практичні підготовки щодо вдосконалення медичних азів надання допомоги. За словами Резембовського, у зв’язку із реформуванням галузі водії екстреної допомоги перекваліфікуються зі звичайного кермувальника на людину, яка братиме участь у наданні меддопомоги. Вся медична бригада невдовзі складатиметься лише із парамедиків: такі спеціалісти мають середню медосвіту і навички надання екстреної допомоги, які отримують на підготовчих курсах за шість місяців. Подібна практика існує в Америці та Англії, такого рівня медичних фахівців вимагає українська медреформа.
«Доля лікарів невідкладних станів, виїзних лікарських бригад у майбутньому буде пов’язана із швидкістю реформування другої ланки закладів охорони здоров’я. Відділення екстреної медичної допомоги прийдуть на зміну сьогоднішнім приймальним відділенням лікарень», — коментує Олександр Резембовський.

Тетяна ХОДЧЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031