Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Нова українська школа: на шляху до здійснення


Нова українська школа:  на шляху до здійснення
Нові методи викладання і подачі матеріалу, «перекроєння» середньої освіти, більше творчості, тісне партнерство учня і вчителя, акцент на вивчення іноземних мов та 12-річне навчання — ось що чекає українську школу в результаті реформування.

Укотре поспілкуватися, обмінятися думками та подискутувати щодо ідеологічної платформи реформування освіти педагоги Борисполя змогли під час інформаційно-методичного семінару «Нова українська школа: на шляху до здійснення», про проведення якого «Вісті» уже повідомляли у №1 (13 січня 2017 року).

Відповідальність рівноправно поділятимуть вчитель і учень

Ось який коментар дає фокус-група директорів про проблеми школи: «Сьогодні у нас дві проблеми в навчанні. Перша — це перевантаженість предметами. Однозначно такого обсягу не може бути. І друга проблема — те, що ми даємо суто навчальний матеріал. Випускник нашої української школи не вміє застосувати здобуті знання у житті. Він, як фарширована риба, розумієте? Нібито і риба, але не плаває».

Як розповіла «Вістям» Оксана Онопрієнко, кандидат педагогічних наук, завідувач відділу початкової освіти Інституту педагогіки НАПН України, «особливість змін у тому, що учні працюватимуть таким чином, аби в майбутньому могли забезпечити успішне життєствердження. Відповідальність за навчання рівноправно має поділяти і вчитель, і учень. Тобто частина відповідальності буде покладена на учня. Це стосується і самого начального процесу, засвоєння навчального змісту, і контролю оцінювальної діяльності. Буде запроваджуватися формувальне оцінювання, яке передбачає безпосередню участь самого учня в оцінюванні власних можливостей, самопросування. Тут потрібно змінити ставлення суспільства до оцінки. Учень має прагнути досягти певного рівня, він має відслідковувати, що зараз він знаходиться, наприклад, на середньому рівні, а хоче достатнього і йому треба докласти зусиль. І він сам контролює, звертається за допомогою до вчителя, розуміє, якої потребує допомоги».
Повідомила Оксана Володимирівна про те, що в 2017-му триватиме розроблення державного стандарту початкової загальної освіти, й усіх освітян, і широку громадськість будуть залучати до нього. Планується й розроблення навчальної програми принаймні на перший цикл навчання у початковій школі і відповідно експериментального навчального забезпечення, аби за рік до впровадження реформи можна було вже започаткувати і опрацювати в експерименті деякі матеріали. У 4 класах буде проведено моніторинг начальних досягнень учнів із математики та літературного читання. Будуть розроблені навчальні плани і навчальні програми для основної і старшої школи. Планується розпочати оновлення системи підготовки підвищення кваліфікації вчителів. В першу чергу, це стосуватиметься педагогів, які набиратимуть 1 класи у 2018 році, бо з них розпочинатиметься реформа. Розроблятиметься система добровільної сертифікації вчителів. Прагне міністерство зменшити кількість звітних документів та розширити мережі опорних шкіл.

«Той, хто читає книжки, керує тими, хто дивиться телевізор»

Сучасні діти — ІКТ-покоління, їх мало чим можна здивувати, тому школа має бути в авангарді суспільних змін. Тож проектом передбачено 10 ключових компетентностей, які здатні забезпечити життєвий успіх молоді у суспільстві. На прикладі уроку математики їх пояснив Юрій Захарійченко, кандидат фізико-математичних наук, старший викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія». Перша — спілкування державною мовою — здається, пояснень не потребує. Наступна — спілкування іноземними мовами, як стверджує Юрій Олексійович, передбачає використання англійської термінології, якою тлумачитимуться основні правила параграфу.
Математична грамотність передбачає розуміння і використання простих математичних моделей й уміння будувати їх для вирішення проблем. Компетентності в природничих науках і технологіях — уміння застосовувати науковий метод, спостерігати, аналізувати, формулювати гіпотези, збирати дані, проводити експерименти, аналізувати результати. Інформаційно-цифрова компетентність передбачає впевнене, а водночас критичне застосування інформаційно-комунікаційних технологій для створення, пошуку, обробки, обміну інформацією. Уміння навчатися впродовж життя — важлива риса для кожного, адже той, хто читає книжки, керує тими, хто дивиться телевізор. Важливе уміння працювати з іншими на результат, попереджати і розв’язувати конфлікти. Підприємливість важлива для генерування нових ідей, ініціатив, втілення їх у життя та здатність до підприємницького ризику. Загальнокультурна грамотність має стати розумінням власної національної ідентичності як підґрунтя відкритого ставлення та поваги до розмаїття культурного вираження інших. Екологічна грамотність полягає в усвідомленні ролі навколишнього середовища для життя і здоров’я людини.

Нове покоління вчителів буде прогресивним

«Сьогодення диктує нові умови і абсолютно нове бачення розвитку освіти й взагалі суспільства», — впевнена завідувач міського методичного кабінету Ніна Ковадло. «Реформування не може відбуватися дуже швидко. Це важкий, і тривалий етап. І нам до 2018 потрібно практично змінити свідомість кожного вчителя, кожної дитини, кожного батька і матері», — розповідає вона «Вістям».
А й справді, зміни прописані і затвердженні, але ж усе залежить від конкретного вчителя у школі. Нам стало цікаво, чи готові сучасні начальні заклади за досить короткий час «перебудуватися». Відповідь однозначна як і в очільників, так і в батьків: у 2018-му стовідсоткової нової школи ми не побачимо, але найважливіше в ній — фундамент — уже буде закладено.
Однак, окрім перебудови свідомості педагогічних кадрів, потрібні й сучасні молоді «революціонери». Чи випускники педагогічних вишів України є такими? Це питання адресуємо Анастасії Сухіновій, студентці Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. «Я закінчила школу в 2012 році і на той час, окрім уроків інформатики, інтерактивної дошки в кабінеті географії і телевізора в кабінеті зарубіжної літератури — нічого не було. А шкільне навчання вже тоді вимагало проведення уроків із залученням, як мінімум, роботи з інтерактивною дошкою, — розповідає дівчина. — Запровадження технічних засобів навчання дуже важливе на сьогодні. На жаль, у сільських школах іновації запровадять не скоро». Настя запевняє: «Програми в педагогічних університетах оновлюються, як і оновлюються програми в школах. Нове покоління вчителів вдало володітиме технічними засобами навчання, освоїть цікаві методи і форми проведення уроків, виховних та позакласних годин».

Ольга ОГНЯНИК, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031