Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Якщо не їздить невідкладна – деталі змін


Якщо не їздить невідкладна – деталі змін

Ажіотаж у Борисполі викликав факт того, що з 1 вересня невідкладна допомога перестала надавати послуги. Чому? Бо під час підготовки законодавчої бази щодо реформування медичної галузі про невідкладну допомогу не згадали взагалі.

Як Бориспіль вирішує проблему з невідкладною допомогою? Про це розповіла «Вістям» заступник Бориспільського міського голови Людмила Пасенко.
Якщо не їздить невідкладна – деталі змін

— Невідкладна допомога в класичному розумінні, що функціонувала при Бориспільському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги, який тоді ще був бюджетною медустановою, з 1 вересня 2018 року припинила своє функціонування в районі. Про це нас було повідомлено офіційним листом голови Бориспільської РДА. І це абсолютно логічно, тому що ця бюджетна установа пройшла стадію реорганізації і стала вже комунальним некомерційним підприємством, діяльність і статутні завдання якого чітко регламентуються медичним законодавством.
На сьогоднішній день при первинних центрах медико-санітарної допомоги відсутня така служба, як невідкладна медична допомога. Є повноваження сімейного лікаря, обраного пацієнтом. І тільки до сімейного лікаря він може звертатися за консультацією. Якщо людині стало погано, коли робочий час сімейного лікаря закінчився, він може зателефонувати лікарю і запитати, як краще у конкретній ситуації діяти: чи викликати екстрену медичну допомогу, якщо стан здоров’я загрозливий, чи звертатися до приймального покою для госпіталізації в ЦРЛ, чи можна прийняти якісь ліки, щоб стабілізувати стан.

Місто Київ з 1 вересня об’єднав невідкладну і екстрену медичну допомогу. І це правильно. Адже, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.11.2012 № 1119 «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події», а саме п. 4 Критеріїв звернень залежно від стану пацієнта на екстрені та неекстрені, диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, у разі відсутності можливості перенаправлення звернення, що належать до категорії неекстрених, до відповідного закладу охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги, направляє до пацієнта бригаду екстреної медичної допомоги протягом 1 години з моменту отримання звернення.
На жаль, Київська область шляхом Києва ще не пішла. Чи буде прийнято таке рішення — визначається у кабінетах вищого рівня.

Але сьогодні дійсно проблема існує. Є ота невизначеність, багато прогалин у медичному законодавстві, і всі зараз на стадії пошуку найоптимальнішого варіанту. Ми надали колл-центру у Білій Церкві графік роботи та телефони амбулаторій загальної практики медицини для перенаправлення викликів.
Якщо потрібно терміново викликати лікаря, щоб, наприклад, зафіксувати факт смерті у вихідний день, то патрульна поліція має телефонний номер, за яким можна викликати медика. Тож цю непросту життєву проблему ми також відпрацювали. Поки що у Борисполі не було скарг, що через відсутність невідкладної хтось не зміг отримати медичну допомогу вчасно.
Зараз комунальне некомерційне підприємство «Бориспільський міський центр медико-санітарної допомоги» підготувало пілотний проект організації роботи невідкладної допомоги у співпраці з волонтерами Червоного Хреста. Ця ініціатива опрацьовується і буде винесена на розгляд міської ради.

Важливо! Потрібно, щоб люди зрозуміли, що нинішня ситуація з невідкладною допомогою не є примхою міської чи районної влади. Некомерційне підприємство Центр первинної медико-санітарної допомоги не може надавати таку послугу в класичному варіанті. Бо невідкладну допомогу має надавати не лікар загальної практики сімейної медицини, а лікар невідкладних станів. Такої категорії лікарів у штатному розписі первинки не передбачено.

Ірина ГОЛУБ

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031