Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Наша історія. Борис Іванов загинув за Бориспіль


Все більше років відділяє нас від страшних років Великої Вітчизняної війни. Але пам'ять про героїв, які здобули перемогу, залишається. Напередодні 9 травня «Вісті» поцікавилися долею одного з тих, чим ім'ям названа вулиця в Борисполі.

Відступали з боями

Це сталося у вересні 1941 року. Ворог зухвало рвався до Києва. Захопити столицю України гітлерівське верховне головнокомандування планувало вже через тиждень після початку війни. Передові частини танкового і моторизованого корпусу увірвалися на Київщину на початку липня. Але у Київ вони увійшли лише через 10 тижнів. Змінивши план стратегічного наступу з Москви на Київ, Гітлер кинув на столицю України величезні сили.

15 вересня кільце оточення оборонців Києва зімкнулося. У ньому залишилося 5 армій. Лише у ніч на 18 вересня захисникам Києва було дано наказ залишити місто. На світанку 21 вересня після героїчних 74 днів оборони столиці України вони залишили останній район Києва — Дарницю.

Війська були розосереджені на ізольовані групи. Не маючи централізованого керівництва, без прикриття в повітрі, при відсутності достатньої артилерії, з мінімальним запасом харчів, українські воїни продовжували битися з ворогом.

Мужність і героїзм виявили під час боїв в оточенні моряки Дніпровської флотилії, яка обороняла Київ. Наприкінці вересня, прикриваючи відступ 5-ї армії, під час переправи через Дніпро, вона була відрізана ворогом від Києва. При спробі прорватися частина суден була затоплена. 19 вересня моряки Дніпровської флотилії підірвали останні кораблі і відступили з боями до Борисполя.

Доля як подвиг

• Навіть німці були вражені відвагою радянського матроса.

Про героїзм моряків Дніпровської флотилії в роки Великої Вітчизняної війни складали легенди, а фашисти за безстрашність і мужність називали їх «чорною смертю».

Борис Миколайович Іванов, який жив в Києві і був відомим скульптором, добровольцем вступив на службу в Дніпровську військову флотилію і став кулеметником на моніторі «Житомир». Під час боїв він разом зі своїм загоном чотири доби утримував важливу магістраль, перекриваючі шлях ворогові на Бровари і Бориспіль.

Фашисти кидали у бій все нові і нові сили. У моряків закінчувалися боєприпаси, все менше людей залишалося в строю. Коли надійшов наказ командування відійти до Борисполя, з 650 бійців в живих залишилося 27 чоловік. Серед них був і Борис Іванов, поранений в ногу. Невеличку групу моряків весь час переслідували фашисти. В одному з боїв Бориса Іванова поранили в другу ногу.

— Де саме загинув Борис Іванов, невідомо. Є свідчення, що свій останній бій він прийняв в урочищі Язвенна Могила біля села Іванків. Поранений в обидві ноги, він прикривав відхід бійців. У нього було два кулемети. Він відкрив вогонь, що дало можливість морякам вийти з оточення, але сам загинув, —  розповідає старший науковий співробітник Бориспільського державного історичного музею Тетяна Гойда.

Борису судилося не залишитися безіменним героєм, яких в ті страшні часи було безліч. У Борисполі є люди, які на власні очі бачили, як поховали моряка, який пожертвував життям ради інших.

— Є кілька спогадів, що його поховали німці разом зі своїми вбитими солдатами. Бориспільці Сергій Котко, Володимир Придатко, Микола Жирок, які тоді були дітьми, згадують, що німці поховали його на площі перед школою №1. Кажуть, німці були вражені відвагою невідомого матроса і поховали його як приклад для своїх солдат — як треба виконувати військовий обов’язок. Над німецькими могилами були встановлені білі березові хрести, а могила матроса була неподалік з темним хрестом, на якому довгий час висіла безкозирка. Пізніше було перезахоронення в міському парку, а коли будувався стадіон, проведені розкопки, і могили перенесли. Де зараз захоронений Борис Іванов, невідомо, —  розповіла Тетяна Гойда.

У Бориспільському музеї є документи, фотографій, свідчення людей, які жили в ті часи і знають про подвиг Бориса Іванова. За словами Тетяни Гойди, учнівська молодь часто відвідує експозиції, присвячені героям Великої Вітчизняної.

Попри те, що подвиг Бориса Іванова не лишився невідомим і безіменним, у радянські часи уваги до його постаті не було. Лише на початку 90-х років, вже при незалежній Україні, його їменем назвали вулицю в Борисполі.

• Його іменем названа вулиця в Борисполі.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031