Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Сиплеться «стакан» за 270 мільйонів


Будівництво потужних сучасних очисних споруд на Бориспільщині «заморозили» 5 років тому. На роботи, що розпочалися у 2011 році, витрачено 270 млн грн із державного бюджету. У якому стані цей об'єкт зараз, з'ясовували «Вісті», побувавши на кинутому будмайданчику очисних, і були вражені.

Літаки біля котлованів із нечистотами

Неподалік Борисполя можна знімати кінофільми з елементами антиутопії та абсурду. «Натура», яку шукають режисери, на поверхні: величезна територія поросла бур'яном і деревами в людський зріст, видовище штучних озер із «очищених нечистот» із зеленою водою і качками, що оселилися на ньому, доповнюють терикони сміття. На фоні штучного озера приземляється лайнер. Адже поля фільтрації — по сусідству із аеропортом «Бориспіль». Границя між злітною смугою і котлованами з нечистотами на ділянці 65 га — від 200 до 600 м.

Біля входу на територію кинутих очисних — вагончик, мало схожий на житло, там мешкає сторож «будівлі-привиду». «Я тут як на безлюдному острові», — каже сторож, який представився Миколою і зрадів відвідувачам. Він розповідає, що електроенергії тут немає, а недавно відключили і водопостачання. Їжу сторож готує на багатті просто неба. Хто його роботодавець, не зізнається, каже, що зарплату отримує в Києві. На запитання, що він охороняє, показує на величезну круглу будівлю, називаючи її «стаканом» — це той об'єкт, на будівництво якого 8 років тому виділили 270 млн державних грн.

Монументальна будівля лякає вибитими вікнами, частина металопрофільного даху знята, тріщини на фундаменті... Всередині — запустіння. У цю «коробку» потрібно було встановити оснащення, щоб запрацювала, але стало нікому — бо Україна останні роки живе питаннями політики і не дбає про розвиток економіки та інфраструктури. 

Усе свідчить про те, що об’єкт руйнується і скоро буде непридатним для відновлення.

Пісок поки виручає

Передбачалося, що це будуть потужні очисні споруди, завдяки яким можна вирішити проблему каналізаційних стоків з Борисполя, району і аеропорту. Але об’єкт перетворився на сумний пам'ятник чиновницької недбалості.

Починаючи з 60-х років минулого століття і до сьогодні всі стоки, що продукує Бориспіль, очищаються на полях фільтрації, що не розраховані на сучасні потреби. Пощастило, що земельна ділянка, де вони розташовані, має під собою від 30 до 60 м піску і здатна фільтрувати стоки природнім шляхом — як відстійник.

«Раніше було 42 карти (озера) для стічних вод. Згодом частину віддали під будівництво очисних споруд, частину під смітник, тож наразі їх кількість зменшилася, — пояснює начальник дільниці каналізаційних мереж КП «Бориспільводоканал» Володимир Вегера. — Але Бориспіль інтенсивно розбудовується, стоків більшає, а існуючі котловани-відстійники на межі своїх можливостей. Поля фільтрації мають навантаження 8 тисяч кубометрів на добу».

Загрозливий факт — неподалік злітної слуги аеропорту почав інтенсивно рости очерет, що доводить ймовірність затримки води у поверхових шарах ґрунту, його розмивання, що може скоро завдати суттєвої шкоди летовищу. Крім того, у котлованах розмножилася птиця, яка становить небезпеку літакам (потрапляючи у двигун, вона може спричинити аварію).

Кинутий об’єкт

Вісім років тому нібито було знайдено вихід з цих проблем.

«У 2011 році було вирішено побудувати сучасні очисні споруди, які б займали значно меншу територію, на ділянці 30 соток замість 65 га мулових полів. Замовник будівництва — управління капітального будівництва Міністерства регіонального розвитку України, — розповідає директор КП «Бориспільводоканал» Олександр Гануш. — Було розроблено технічну документацію, завершено будівництво головної каналізаційної станції і тіла очисних — так званого круглого типу, куди мали сходитися стоки з Борисполя і району (села Мартусівка, Гора, Велика і Мала Олександрівка). На роботи виділено 270 млн грн. Уже почали звозити дороговартісне обладнання, але в 2014 році всі роботи припинилися, фінансування зупинилося, нині спорудами ніхто не цікавиться, все вивезли. Вкрали дорогі електродвигуни. Об’єкт законсервований на невизначений термін. Потрібна політична воля керівників держави, зацікавленість уряду у вирішенні питання із очисними. Але верхи не впливають на покращення ситуації, а Борисполю не під силу самостійно вирішити цю проблему».

Були варіанти, тепер немає

У «Бориспільводоканалі» згадують, що свого часу каменем спотикання стали шляхи скиду очищених вод — міськими комунальниками було запропоновано шість варіантів відведення очищеної води та її скиду, але вони було заблоковані через маніпуляції окремих політиків.

«Ми пропонували оптимальні варіанти, при яких населені пункти та їхні ресурси не зазнали б шкоди, але селяни виходили на пікети, сільради були проти, — згадує Гануш. — Тепер якщо за 5-7 років нових очисних не буде, то неочищені стоки можуть підтопити не тільки місто, а й територію району
та аеропорту».

Очевидно. Як говорив професор Преображенський, «розруха починається не в клозетах, а в головах». За останні 5 років розруха у величезному клозеті під Києвом, поряд з міжнародним аеропортом, стала гнітючою і небезпечною. Чи не час на державному рівні починати дбати нарешті про економіку, соціальні та комунальні проблеми країни? Запитання відкрите і без відповіді.

Анатолій Федорчук: «Сподіваюся, нова влада усе вирішить»

— Недобудовані очисні нині на балансі Мінрегіонбуду. Півроку тому прийнято рішення Бориспільською райрадою про те, що вони беруть на баланс цю споруду, яка знаходиться на території району. Борисполю пропонували цей довгобуд взяти на баланс. Ми можемо це зробити при умові, що нам передають його разом із коштами, на які ми зможемо завершити будівництво, бо у міському бюджеті таких коштів немає. Цей об’єкт мав би вирішити екологічну проблему міста, району і ДП МА «Бориспіль», тож вирішувати це питання слід комплексно. Я сподіваюся, що нова влада зверне увагу на важливість очисних і разом із Київською ОДА, спільно з Кабміном вирішить питання довгобуду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031