Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Підступний ботулізм: що повинен знати кожен

18 листопада на Переяславщині зареєстрований випадок ботулізму. Причина — споживання домашньої тушонки.

Настав сезон споживання консервованої, маринованої та в’яленої продукції, яка при неправильному приготуванні та зберіганні може таїти величезну небезпеку для життя і здоров’я людини.

В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом.

Ботулізм – інфекційне захворювання, що належить до харчових отруєнь. Збудник його – мікроб (паличка ботулізму) — при відсутності кисню й відповідній температурі виділяє сильнодіючий токсин.

В організм людини він потрапляє в результаті вживання продуктів переважно домашнього приготування: м’ясних, овочевих і рибних консервів, грибів у герметично закритих банках, сирокопчених окостів. Паличка ботулізму чутлива до кислого середовища.

Стійкість до температур

Нині відомі шість типів збудника ботулізму. Захворювання викликається в основному збудником типів А, В, С. Токсини цих типів теплостійкі і руйнуються при кип’ятінні протягом 10-15 хв.

У харчових продуктах збудники ботулізму утворюють спори, які добре переносять навіть температуру 100-190°. Знищується спора тільки автоклавуванням протягом 20-30 хв при +120°С.

Джерело інфекції

Часто джерелом зараження стають свинячі окости, особливо сирокопчені і домашнього приготування. Це пояснюється порушенням санітарних правил при забої тварин і особливо при обробці м’ясних туш. Випадки захворювання фіксуються і після вживання овочевих консервів внаслідок забруднення продуктів землею і пилом, в яких містяться спори палички ботулізму.

Значну небезпеку становлять невидимі забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями.

Також не виключаються випадки ботулізму у разі забруднення рани землею, пилом і створення сприятливих анаеробних умов для спори збудника.

Симптоми

Захворювання починається, як правило, через 36 годин після прийому їжі, що містить паличку ботулізму. Проте може розвинутися і раніше (через 2 години) , і пізніше — через 6-8 днів. З’являється загальна кволість, головний біль, холодний піт, в очах починає двоїтися, спостерігається розширення зіниць, косоокість, потім настає параліч язика, гортані, м’якого піднебіння. Характерний симптом – прогресуюча кволість м’язів шиї та кінцівок. Пульс прискорений (100-150 ударів на хв.), кров’яний тиск падає.

Згідно з даними МОЗ, найчастішими симптомами ботулізму є:

  • порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість);
  • загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт;
  • пригнічення функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності;
  • у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, м’язової слабкості.

Необхідна сироватка

Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки. Тривалість хвороби різна, найчастіше від 4 до 8 днів. При перших проявах хвороби необхідна госпіталізація та введення протиботулінічної сироватки. Одужання триває тижні, навіть місяці. При відсутності належного лікування на другий-третій день може настати смерть.

Профілактика

Суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні харчових продуктів і сировини: захист продуктів від потрапляння збудника ботулізму; правильна теплова обробка продуктів, яка забезпечить загибель палички, спор і токсинів та стерилізація для попередження можливості розвитку спор, розмноження мікробу й утворення токсину в готовому продукті.          

Необхідно суворо дотримуватися чистоти при обробці сировини. Це передбачає ретельне очищення й промивання продуктів проточною водою, швидше й актуальне виділення кишок після забійного розтину туші, очищення риби після вилову тощо.

Для консервування слід використовувати лише свіжі, доброякісні харчові продукти.

 

Статистика

  • За вісім місяців 2019 року у столиці зафіксували сім випадків ботулізму.
    На Київщині протягом жовтня 2019 року зареєстровано три випадки захворювання людей на ботулізм.
    Одна людина померла від хвороби. Про це повідомила прес служба Головного управління держпродспоживслужби в Київській області.
    Фахівці провели санітарні та епідеміологічні експертизи. Було встановлено, що в першому випадку причиною зараження стало споживання потерпілим в'яленої риби. У другому — не встановлено зв’язку зі споживанням харчових продуктів.
    Третій потерпілий споживав рибні консерви промислового виготовлення, баклажани мариновані домашнього виготовлення та рибу кефаль. Її придбали на ринку в Херсонській області, а потім засолили в домашніх умовах та надіслали споживачу через «Нову пошту» впродовж двох днів.
  • Також, за повідомленням Держспоживслужби, у листопаді в одному з відділень відомої мережі супермаркетів Києва виявили токсин ботулізму у в’яленій рибі.

Варто знати! Інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.

Держпродспоживслужба закликає споживачів звертати увагу при купівлі продуктів харчування, зокрема рибної продукції, на терміни та умови зберігання, не вживати харчові продукти при найменшій підозрі щодо їхньої якості, дотримуватися вимог при приготуванні та зберіганні сировини та страв з м’яса, риби тощо у домашніх умовах.

Небезпечним є споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки вона може бути заражена у природних умовах і не проходила термічної обробки.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031