Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Продукти маркуватимуть по-іншому


З 6 серпня 2019 року набув чинності Закон України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів», згідно якого запрацювала нова система маркувань продуктів. Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Вимоги нового закону поширюються не тільки на виробників харчових продуктів, але і на харчові продукти, що призначені для кінцевого споживача, зокрема такі, що реалізуються у закладах громадського харчування. Відповідно до вимог нового закону інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача та не повинна вводити в оману стосовно характеристик, властивостей, складу. Ця вимога поширюватиметься як на рекламу харчових продуктів, так і на спосіб розміщення та представлення харчових продуктів для реалізації, зокрема форму, зовнішній вигляд, упаковку.

Це значить, що на етикетках більше не буде «цілющого чаю» і йогуртів, які «нормалізують травлення».


Термін придатності вказуватимуть по-новому. Для швидкопсувних продуктів залишать маркування «використовувати до», а для решти – мінімальний термін придатності. Це дата, після якої продукт все ще можна вживати, але він вже може змінити свої характеристики.

Згідно нових правил маркування:

  • якщо продукт зберігається до трьох місяців, будуть вказувати тільки місяць і день виготовлення (без року);
  • якщо продукт може зберігатися від 3 до 18 місяців — вкажуть місяць і рік;
  • якщо продукт зберігається від 18 місяців — тільки рік.

На рибі та м’ясі мусять вказувати, чи розморожували їх. Зовсім не вказувати термін придатності можуть на свіжих фруктах та овочах, винах і лікерах, хлібобулочних та кондитерських виробах, а також на солі, цукрі та оцті.

Закон також встановлює вимоги до шрифту на продуктах. Наприклад, обов’язкова інформація про продукт повинна надаватися малими літерами висотою понад 1,2 мм.

Новий закон має на меті захистити споживачів і наблизити Україну до європейських норм.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031