Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Аналіз конкурсу Громадського бюджету-2019


Публікація «Конкурс: мільйон на всіх» у № 44(1004) «Вістей» про результати конкурсу проектів Громадського бюджету, викликала невдоволення організаторів.

Спірні моменти прокоментувала начальник відділу економічної та інвестиційної політики виконавчого комітету Бориспільської міської ради, секретар робочої групи конкурсу Ірина Гончаренко. Також вона надала рекомендації щодо підготовки до конкурсу 2020, прийом заявок на який стартує у квітні 2020 року.

Наводимо головні тези

• «Проведення конкурсу регламентовано відповідною документацією та розпорядженням Бориспільського міського голови. Це цільова програма, прийнята на 5 років (2019-2023). Згідно до процедури, переможців може бути декілька. Через те, що поданих проектів у 2019 було мало, всі допущені до голосування «вписувалися» у передбачений мільйон», — пояснила співрозмовниця. Також вона закликала бориспільців активніше брати участь у конкурсі у 2020 році, щоб був вибір і конкурсний процес.

• Співрозмовниця підкреслила, що цього року конкурс проектів Громадського бюджету проводився вперше (торік проекти фінансувала Британська рада, і процедура відрізнялася), тому процедура конкурсу буде вдосконалюватися.

• Ірина Гончаренко визнає, що розроблена система он-лайн голосування була недосконалою, але передбачала проведення третього етапу, що вже не міг вплинути на результати.

Організатори погодилися із наріканнями на труднощі із голосуванням он-лайн; за їх словами, проблеми вирішувалися дзвінком до служби техпідтримки, яким більшість із голосуючих не скористалися.

«Були скарги на те, що певні бюлетені для голосування не були враховані при підрахунку, бо не враховувалися неповністю заповнені бюлетені», — прокоментувала Гончаренко. Вона погодилася, що вимоги до голосування варто коригувати для зручності респондентів. «Бориспіль використав платформу он-лайн голосування, апробовану іншими містами України: вона не приймає голос без даних про реєстрацію респондента, а у випадку тимчасового проживання — довідки з місця роботи чи навчання», — пояснила Гончаренко необхідність надання копій сторінок паспорту для голосуння.

• «Проекти, що виграли в 2019 році, будуть профінансовані в наступному році. Кошти, передбачені на фінансування проектів, вносять до міського бюджету-2020 в рамках фінансування структурних підрозділів, які будуть займатися їх реалізацією», — прокоментувала Гончаренко.

«На проекти, що передбачають ремонтні й будівельні роботи, будуть оголошуватися тендери. Розпорядником коштів та реалізатором проекту є структурні підрозділи виконавчого комітету», — наголосила пані Ірина. За її словами, освітні проекти буде втілювати управління освіти, благоустрій — головне управління ЖКГ, культурні заходи — управління культури, молоді та спорту (відповідальні здійснюватимуть реалізацію, контроль і надання звіту про підсумки).

«Якщо на початок робіт їхня вартість або ціна витратних матеріалів зростає, то різницю можуть дофінансувати з міського бюджету. До автора ідеї виконавець може звернутися за консультацією», — уточнила спеціаліст. «Проекти, що передбачають роботи, які мають фінансуватися із бюджету міста (ремонт ДНЗ тощо), надалі не будуть допускатися до розгляду в конкурсі», — повідомила Гончаренко.

• Спеціаліст визнала, що оприлюднення інформації про умови та хід конкурсу у ЗМІ не відбувалося. Причина — виписана процедура, якою передбачено висвітлення етапів конкурсу, реалізації проектів та результатів на офіційному сайті міської ради та сторінці «Громадський проект» в мережі Фейсбук. Але надалі організатори пообіцяли співпрацювати зі ЗМІ.

Як було торік

Ірина Гончарук розповіла і про минулорічний конкурс проектів, який проводився та фінансувався Британською радою в Україні.

За його підсумками фінансування отримали п’ять проектів, але реалізувати вдалося не всі. Проект «Будь завжди на зв’язку» почав втілюватися, але зарядні пристрої, встановлені за його умовами,  знищились вандалами.

Щодо проекту «Smotrova», який передбачав облаштування оглядового майданчика біля злітної смуги ДП МА «Бориспіль», виникли проблеми. Виявилося, що це режимний  об’єкт, і встановлення подібного майданчика неможливе. Кошти направили на інший  — майстер-клас з дизайну та реалізації екологічних торбинок (у школі № 6).

Ще один проект, що передбачав виготовлення серії відео роликів «Бориспіль — місто майстрів», був реалізований, але організаторам було складно відслідкувати його результати, бо місто не було розпорядником коштів і не фінансувало проекти, а виступало посередником між організатором і учасниками.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031