Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Новий закон про освіту: зарахування без конкурсу, учнівське самоврядування, вчителі без диплому


16 січня 2020 року Верховна рада України ухвалила Закон «Про загальну середню освіту». «За» проголосували 327 депутатів. Новий закон передбачає низку новацій.

Зарахування дітей до початкової школи відбуватиметься без конкурсу, головне — територіальна доступність шкільних закладів.

Учні з особливими потребами можуть навчатися в звичайних школах за власною освітньою траєкторією. Закон дає можливість батькам таких дітей супроводжувати їх під час навчання.

Передбачена можливість вчитись в лікарнях за індивідуальною програмою дітям, які тривалий час перебувають на стаціонарному лікуванні.

Учні також мають право навчатися поглиблено поза школою чи навчатись вдома.

Новий закон встановлює чіткі повноваження учнівського самоврядування, визначає право учнів через своїх представників брати участь у засіданнях педагогічної ради з усіх питань, що стосуються організації освітнього процесу.

Також багато змін законодавці підготували для вчителів. Зокрема, наявність педагогічної освіти стане необов’язковою. Ставка вчителя передбачатиме 18 навчальних годин, а надбавки за додаткові обов’язки становитимуть від 10 до 25 відсотків. А молодим вчителям в перший рік роботи мають надавати наставника.

Директори шкіл будуть обиратись лише на 6 років з укладанням контракту на цей термін та без права займати цю посаду два терміни поспіль. А з першого липня цього року усіх вчителів пенсійного віку переведуть на строкові контракти.

Законом встановлено, що під час виборів директора колектив школи та батьки відігріватимуть дорадчу роль.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031