Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)


Стихійне сміттєзвалище будівельних відходів поблизу полів фільтрації КП ВКГ «Бориспільводоканал» та аеропорту «Бориспіль» (яке горіло восени 2019-ого) продовжує незаконно працювати. Територія поповнюється відходами із будмайданчиків міста і району, непотребом із комунальних підприємств регіону. Про це усі знають, але воліють мовчати.

Одне село — два полігони

Стихійне сміттєзвалище непобутових та будівельних відходів поблизу аеропорту утворилося в адміністративних межах Глибоцької сільської ради. За словами Людмили Пасько, голови села Глибокого, контролювати роботу сміттєзвалища адміністрація села не має повноважень, адже розташоване воно поза межами населеного пункту. «Ми страждаємо від діяльності полігону твердих побутових відходів, дихаємо забрудненим повітрям та п’ємо шкідливу воду. А тут ще утворилося інше сміттєзвалище будівельних відходів. Жити з усвідомленням, що неподалік села збільшується несанкціонований полігон, неприємно», — коментує ситуацію голова села.

Свідки «узаконеної» діяльності

«Незаконне звалище росте, бо доступ до нього не обмежений», — констатує Михайло, житель села Вишеньки. «Вісті» зустрілися з ним біля сміттєзвалища, чоловік привіз якраз причіп битого шиферу, бо, каже, тещі перекриває дах на хаті та добудовує літню кухню. Зі слів Михайла, вивезти причіп будівельних відходів на звалище можна, заплативши «смотрящим» гроші. «Чим більша машина зі сміттям — тим дорожча плата за так звану «утилізацію». Але охорона тут буває не щодня», — розповідає чоловік і називає прізвища відомих на Бориспільщині людей, які, за переконанням місцевих, «контролюють» звалище.

Комунальники теж смітять

Не секрет, що в КНП «ББЛІЛ» тривають ремонтні роботи. Тож «Вісті» поцікавилися, куди вивозяться будівельні відходи після демонтажу. Як повідомив начальник управління капітального будівництва Бориспільської районної ради Ярослав Янович, підрядники вивозять будівельне сміття на існуючі сміттєзвалища, але куди, не уточнив. Однак відомо, що законних звалищ будівельних відходів на Бориспільщині не існує.

Це підтвердив керівник міського КП «ВУКГ» Володимир Найчук, який пояснив проблему відсутністю пунктів для утилізації будівельного сміття. «Наші працівники вивозять таке сміття на стихійне сміттєзвалище, бо іншого варіанту немає», — сказав Найчук.

Активісти «типу борються»

Активісти ГО «Національний Корпус» стверджують, що відповідальність за існування даного полігону має нести міська і районна влада. Нагадаємо, члени ГО вимагали в офіційного Борисполя припинити діяльність незаконного полігону. «Ми вимагали у місцевої влади огородити територію та встановити шлагбаум, припинити рух сміттєвозів,  які їдуть навіть з інших областей», — розповідає Ілля Ждан, активіст ГО «Національний Корпус».

За його словами, восени минулого року від першого заступника міського голови Миколи Корнійчука були обіцянки дати доручення ГО «Сектор безпеки» та міському відділу контролю за благоустроєм, а також патрульній поліції взяти контроль за пересуванням вантажних авто у напрямку звалища, а головне — розробити і затвердити програму боротьби з несанкціонованими звалищами, розглянути можливість будівництва сміттєпереробного заводу на рівні області. «Усе закінчилося обіцянками», — підсумував активіст.

Везуть усе

«Вісті» стали свідками того, як на величезну територію звалища, площа якого невідома, один за одним приїздять трактори, авто зі сміттям. Говорити з пресою водії відмовлялися. Однак видно, що причепи транспорту були переповнені не лише будівельним, а й побутовим сміттям: пакети, старе взуття, книги, іграшки, новорічні ялинки. У териконах непотребу порсалися безхатченки, розпалювали вогнища.

Оскільки чиновники усіх рівнів відвернулися від проблеми незаконного сміттєзвалища, воно безперешкодно росте ушир і в висоту, і, судячи з темпів, обіцяє перетворитися на другий полігон твердих побутових відходів на Бориспільщині.

Нічийне?

Бориспіль...

Позиція офіційного Борисполя нині пасивна. Так, Микола Корнійчук запевнив «Вісті», що дане сміттєзвалище стихійне і неконтрольоване.

Такої думки і комунальники. «КП «ВУКГ» має державний акт на ділянку Глибоцької сільської ради, де розташований полігон твердих побутових відходів, яку ми передали в суборенду ТОВ «Еко-Сервіс». А звалище будівельного сміття, що поблизу аеропорту, до нас не має відношення», — запевнив директор КП «ВУКГ» Володимир Найчук.

Район...

В.о. голови Бориспільської РДА Руслан Садовський розповів, що землевласником території, де незаконне звалище, є держава, а землекористувачем — бориспільське міське КП «ВУКГ». «Землекористувач має обов’язки, в даній ситуації — утримувати земельну ділянку в належному стані. У іншому випадку адміністрація як представник держави може ініціювати екологічну перевірку, яка складе акти, будуть підраховані збитки, нанесені державним землям, а КП буде позбавлене права на постійне користування ділянкою в судовому порядку», — запевнив Садовський та нагадав, що міська влада обіцяла встановити довкола звалища огорожу і  охорону, щоб припинити його діяльність.  Що запропонувати замість стихійного звалища – ніхто не говорить.

«Хоча землі відносяться до районних, дане сміттєзвалище належить Борисполю, тому відповідальність за його діяльність несе місто. Після пожежі, яка сталася там восени 2019 року, я пропонував міській владі взяти офіційну відповідальність за полігон, проте відповіді досі не отримав», — заявив голова Бориспільської районної ради Владислав Байчас.

Область...

За даними Департамента екології та природніх ресурсів Київської ОДА, у Київській області функціонує понад 800 стихійних сміттєзвалищ. Нині областю створена робоча група із боротьби з незаконними відходами. Проте поки дії керівництва області і відповідальних за екологію підрозділів залишаються на рівні голосних заяв і тривалих нарад.  А стихійні звалища множаться у об’ємах і кількості.

Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)
Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)
Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)
Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)Величезне стихійне сміттєзвалище поблизу Борисполя може стати полігоном (фото)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031