Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Богдан Меташоп про нові плани боротьби зі сміттям


У минулому номері «Вісті» порушили тему засмічених околиць Борисполя. А тепер мова про викидання відходів у межах міста та коментарі з приводу проблемної сміттєвої теми від новопризначеного заступника директа КП «ВУКГ» Богдана Меташопа.

Одина з найзасміченіших міських територій — посадка поряд зі старим кладовищем за вулицею Тургенєва та поблизу колишнього заводу «Прометей». Бориспільці безсоромно виносять туди пакети зі сміттям і привозять відходи машинами. Комунальники нарікають, що таким чином порушують правила мешканці приватного сектору, які не бажають дотримуватися умов публічного договору на вивезення побутових відходів, щоб не платити.

Головний камінь спотикання у нововведенні:

  • раніше договір на вивезення сміття укладався на садибу і вартість була 32,60 з домогосподарства, тепер платити потрібно за кожну людину, яка проживає в оселі — 21,60 грн в місяць, а для мешканців квартир — 21,78 грн.

Чи местиме нова мітла по-новому?

Вивезенням сміття у Борисполі займається КП «ВУКГ», де заступником директора нещодавно призначено активіста Богдана Меташопа, який формує колектив для налагодження боротьби зі сміттям. На його комп’ютері кілька багатошарових мап на основі Google maps. Наприклад, на одній відмічено, в мешканців яких садиб у Борисполі є активні договори на вивезення відходів, на іншій можна переглянути маршрут кожної сміттєвої машини по днях тижня (вантажівки обладнано GPS-маячками для онлайн-відслідковування, а їх маршрути обіцяють оптимізувати).

Стара тарифікація «за садибу» — несправедлива

Бо не враховувала кількість осіб, що проживають в оселі: незалежно від того, мешкала одна людина чи кілька, вартість послуги була однакова.

Для розрахунку тарифу на послугу використовується затверджена норма накопичення сміття на особу: у приватному секторі 0,2 куба (200 л) на місяць, для багатоквартирних будинків — 0,16 куба. У Законі України «Про відходи» зазначено, що побутові відходи бувають рідкі, тверді, великогабаритні та будівельні. Проте в умовах конкурсу на визначення виконавця послуг йшлося про тверді, ремонтні та великогабаритні. У Законі зазначено, що ремонтні та великогабаритні відходи вивозяться за графіками та схемами, відмінними від вивезення ТПВ. Саме над реалізацією цієї норми ми працюємо. Щодо холодильників, телевізорів та іншого сміття, то їх вивозити ми поки не маємо права.

ВУКГ стане власником подрібнювача Іmpaktor 250, що дозволить перероблювати гілки та деревину, а також  будівельні відходи, залізобетон та асфальт.

Краєвид поблизу колишнього заводу «Прометей».

Вивезення листя

Найкращим варіантом є компостування. Ця послуга буде реалізована підприємством як мінімум 1-2 рази у весняний та осінній сезони. Споживачам доведеться підготувати такі відходи до завантаження — у 120-ти літрові пакети.

Необхідна система маркованих пакетів

Але це неможливо здійснити через певні причини. Комунальники не рахують, 5 чи 15 пакетів виставлені під двором, і забирають всі, а ціна питання — 259 грн з особи на рік.

У споживачів має бути активний договір, бо інакше вони є порушниками

А люди, які живуть у складних умовах, мають звертатися до депутатів округу і розраховувати на фінансову домогу при оплаті послуги з вивезення сміття.

Вивезення сміття з приватного сектора є збитковим

Наприклад, багатоквартирний будинок на Робітничій,19 — там шість контейнерів, з яких забирається сміття щодня, тож КП обслуговує тисячу людей. У приватному секторі тисяча людей — це дві такі вулиці, як Бежівка, які наш робітник проходить пішки, а машина повільно їде з підвищеною витратою пального. Також не всі з тих вулиць оплачують надану послугу. Із впровадженням Публічного договору кількість неплатників зменшується, а навантаження на комунальників зросло, тож будемо доукомплектовувати штат.

Дві тисячі садиб, мешканці яких сплачують за вивезення сміття, додалося за три місяці. Тож понад половина власників приватних садиб уже сплачують за послугу. Щодо небажаючих платити, то їх чекають штрафи. Це питання відноситься до компетенції відділу з контролю за благоустроєм. Поки притягнути до відповідальності усіх порушників не вдається. Штраф за порушення від 340 до 1360 грн.

Важливий нюанс. Не обов'язково бути власником житла чи мати активний договір на оренду. Бажаючи оплачувати послугу, споживач повідомляє КП «ВУКГ» адресу, кількість людей, відкриває особовий рахунок. Якщо дані вказані в квитанції неправильно, їх можна скоригувати. Коригування про кількість мешканців може робити власник житла або особа, що відкривала особовий рахунок.

Про контейнери для роздільного збору сміття

Конкурс виграла київська фірма «Екосток». Вони мають зобов'язання забезпечити вивезення відсортованих відходів. Проте, як зазначають мешканці міста, їм це не вдається. Тож для тих, хто хоче зробити внесок у боротьбу за екологію, лишається сортувати й вивозити непотріб на приймальні пункти. КП «ВУКГ» має потенціал і може дозволити взятися за цю послугу, але як швидко це стане можливим – невідомо.

Сиплються будівлі та сміття.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031