Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспіль і загроза коронавірусу


Чи готова місцева медицина до спалаху вірусної інфекції, де планують розміщувати людей із підозрою на захворювання, як захищатимуть медперсонал – ці та інші питання обговорювали на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій наприкінці лютого.

У інфекційному обдерті стіни

Реальна загроза коронаровірусу застала місцевих медиків, як і всю країну, зненацька. У Борисполі ситуація ускладнюється тим, що інфекційне відділення КНП «ББЛІЛ» закрите на капітальний ремонт. Виникає запитання: чому оновлення відділення розпочали саме в осінньо-зимовий період, коли в Україні традиційні спалахи ГРВІ та грипу? 

Вочевидь, місцева влада і ремонтники, які працюють в інфекційному відділенні, не надихаються прикладом китайських колег, які в лічені дні побудували величезні корпуси лікарні «з нуля».

У інтерв’ю «Вістям» Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук чесно визнав, що місцева лікарня не готова до спалахів інфекції й причина тому – надзвичайна бідність країни. 

 

Змінено правила роботи «швидкої»

Через коронавірус в Україні дозволять каретам швидкої допомоги приїжджати на виклики щодо високої температури. 

Якщо у людини висока температура і підозра на коронавірус, то «швидка» буде приїжджати на виклики. Такі плани озвучив заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Луфер під час брифінгу НСЗУ.

«Зараз напрацьовується можливість внесення змін у порядок виклику «швидкої» і лікаря на цей період, коли очікуються можливі випадки вірусу. Для того, щоб лікар міг приїхати додому і людина не подорожувала містом», — пояснює заступник міністра.

Також він додав, що «швидка» знає, що робити у випадках потенційних спалахів інфекції.

«Є затверджений план дій в області та окремі ліжка в інфекційних лікарнях. Лікарі, які очікують пацієнтів, теж знають, що робити», — говорить Луфер.

«Є кімнати-ізолятори»

За словами директора КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Євгенія Черенка, в міських амбулаторіях первинки є приміщення, де можна приймати хворих з підозрою на коронавірус. Це не бокси, а ізольовані кімнати. Пацієнти можуть перебувати там до приїзду екстреної допомоги, яка доправить їх до визначених медзакладів.

У міській первинці працюють 24 лікарі.

«Боксів — нуль!»

Завідувач Бориспільським міжрайонним відділом лабораторних досліджень МОЗ України Андрій Веремій:

— За алгоритмом дій на випадок епідеміологічної загрози, якщо до приймального відділення лікарні надходить людина з підозрою на захворювання, її або госпіталізують в бокс, або викликають спеціалізовану меддопомогу.

Був офіційний запит – скільки в Бориспільських медзакладах боксів. Наша відповідь – нуль! А інфекційне на ремонті. Інших приміщень немає. Про яку спеціалізовану медичну допомогу йдеться, я так і не зміг з’ясувати. Приїжджає звичайна екстрена допомога, і ми веземо людину в Білу Церкву чи Боярку.

Так, хворого пацієнта або доставляють в приймальне відділення лікарні, або він сам приходить зі скаргами в амбулаторію.

Раніше в подібних випадках діяв чіткий механізм: хворому нікуди не виходити, щоб не розповсюджувати інфекцію, а лікаря викликати додому. Зараз такого механізму немає, а лікар на виклики приходити не зобов’язаний.

 

Буфет у лікарні працює у звичному режимі, у разі необхідності його зачинять і опечатають. Хол використовуватиметься як тимчасовий ізолятор.

Імпровізація без туалетів

В.о. медичного директора ББЛІЛ Юрій Пасенченко: 

— У ролі боксу буде використовуватися хол місцевої лікарні (аптечний кіоск, буфет і прохід до центрального корпусу будуть опечатані). Співробітники попереджені й у разі необхідності за 5 хвилин готові до роботи: дверний блок перед коридором до приймального відділення зачиняється і опечатується, вхід до боксу (холу) — з вулиці.

За інфекційними правилами, це буде повністю боксована палата. Хворий перебуватиме там 3-4 години, поки ми, згідно наказу МОЗ, викликатимемо екстрену меддопомогу.

За правилами, в осередку епідситуації повинні перебувати лікар, консультант-хірург, клінічний лаборант, медсестра, санітарка, реаніматолог.

Однак наголошувалося, що в імпровізованому боксі немає туалетів. На засіданні комісії говорили про закупівлю біотуалетів, але пропозиція лишилася без вирішення.

Нічого не маємо

Відомо: щоб надати одному інфікованому на коронаровірус кваліфіковану медичну допомогу, потрібно як мінімум 30 комплектів засобів захисту.

Попередньо для захисту бориспільського медперсоналу потрібно мати мінімум 500 протиепідемічних костюмів, 2,5 тис. респіраторів, 2,5 тис. рукавичок, 500 бахіл, 2 біотуалети для боксу.

Перший заступник міського голови Микола Корнійчук пояснив, що згідно класифікатора надзвичайних ситуацій резервний фонд бюджету можна використовувати лише при виявленні захворювання не менше 10 осіб або не менше 3 летальних випадків.

«55 тисяч — на захист»

Микола Корнійчук, перший заступник міського голови: 

— Із міського бюджету на придбання засобів захисту для лікарів виділено 55 тис. грн. На ці кошти закуплять 150 респіраторів, 200 захисних окулярів, 1000 оглядових рукавиць, рукавички, 150 комплектів протиепідемічного одягу.

У Київській області визначено ще 5 закладів охорони здоров’я із надання медичної допомоги хворим з коронавірусною інфекцією, як резерв першої черги. Це Броварська багатопрофільна клінічна лікарня, Баришівська, Переяслав-Хмельницька, Яготинська та Васильківська центральні районні лікарні.

«Потрібні тест-системи»

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бориспільського районного управління держпродспоживслужби в Київській області Лариса Улько: 

— Відрізнити хворого на грип чи ГРВІ від інфікованого коронавірусом неможливо.

Єдиний вихід – обстеження пацієнтів за тест-системою на віруси грипу А і В. Якщо підтверджується грип – хворий лікується амбулаторно. Якщо ні – викликають екстрену і відправляють до визначених МОЗ медзакладів. Потрібно закупати тест-системи на визначення грипу А і В. Наразі їх в Україні бракує. Державою виділені кошти на їх закупівлю.

Догралися!

Ліквідація у 2017 році Державної санітарно-епідеміологічної служби України призвела до нинішнього повністю зруйнованого стану протиепідеміологічної системи. Днями Уряд був змушений призначити заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка державним санітарно-епідеміологічним лікарем. Але систему не відновити швидко.

Наразі в Україні відсутня матеріально-технічна база для вчасного і якісного запобігання поширенню вірусної інфекції. Кожне місто змушене боротися з наступом коронавірусу «голими руками».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031