Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Банки перевірятимуть операції більш детально: вступив в дію новий закон


28 квітня вступив в дію закон Про запобігання та протидіюлегалізації (відмиванню) доходів, одержанихзлочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї массового знищення. Серед іншого, він встановлює нові правила перевірки банками фінансових та господарських операцій клієнтів. Нові правила зачеплять усіх: від дрібних підприємців і фізичних осіб до великих підприємств. У головних нововведеннях розбиралися «Вісті».

При поповненні картки на суму понад 5000 грн треба доводити законність коштів

Із 28 квітня банківська система почне жорстко моніторитив усі фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів), а також грошові перекази в Україні та з-за кордону. Враховуючи карантин, ця новація може серйозно вдарити по багатьох громадянах, які в якийсь момент дізнаються, що їх картки заблоковані й їм треба звертатися до банку, аби пояснити походження коштів, які їм надійшли на картку, або свої платежі на суми понад 5 тис. грн.

Рахунки та картки можуть бути заблоковані

Закон дозволяє переказ коштів готівкою та поповнення карткових рахунків в межах України у сумі, що є меншою ніж 5000 грн без ідентифікації того, хто цей переказ робить. «Розбивання» суми на кілька платежів, менших 5000 грн, не допоможе. У роз’ясненні Нацбанк акцентував, що отримати кошти по картці від операцій до 5000 грн можна лише за відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5000 грн.
Тобто, коли вам хтось скине на картку два рази по 4 тис. грн, то будьте готові, що банк може пропустити, а може «заморозити» ваш рахунок та попросити надати роз’яснення походження коштів. 

Благодійні збори та пожертви в зоні ризику

Благодійні та релігійні організації, які в силу якихось обставин використовують для збору пожертв не рахунок організації, а сторонню картку когось із членів, можуть отримати блокування даного рахунку, або в момент надходження коштів або при спробі зняття їх. Особу попросять надати пояснення, що це за кошти, і, якщо ці пояснення не задовільнять банк, доступу до коштів не буде. Розблокування коштів в такому випадку можливе лише через суд.
Враховуючи викладене, доречним є всі пожертви збирати виключно через офіційний рахунок організації та лише на її картку. 

Проблем із оплатою комунальних не виникне

Новий закон вводить поняття «ризик-орієнтованого» підходу до клієнтів і встановлює чіткий перелік операцій, які не будуть перевіряти та вимагати підтвердження законності походження коштів. До переліку зокрема входять комунальні платежі, їх можна буде сплачувати без обмежень суми. 

Також без проблем можна буде здійснити операції:

  • оплату комуналки, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми);
  • оплату кредиту до 30 000 грн;
  • оплату товарів і послуг за допомогою карти або іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі перекази в межах України до 5 000 грн;
  • зняття коштів зі свого рахунку.

Ідентифікацію можна пройти онлайн

Із 28 квітня для ідентифікації в банках не буде вимагатися особиста присутність клієнта. Відкрити рахунки можна буде з використанням відеозв’язку, BankID або електронного підпису.

Також новий закон зобов’язує розкрити власників електронних гаманців, щоб електронні гроші не використовувалися для тіньових операцій. Їх власниками буде запропонована спрощена модель ідентифікації.

У разі необхідності верифікації особистості процедура віддаленої перевірки клієнтів може бути різною: через BankID, кваліфіковану електронний підпис, відеотрансляцію, дистанційне зчитування даних через NFC або платіж на окремий рахунок банку з особового рахунку клієнта. Вимоги до ідентифікації платників при переказі коштів не впливатимуть на оплату комунальних послуг, штрафів або податків.

За матеріалами адвокатського бюро Ярослава Піскового та видання «Дебет-Кредит»

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031