Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Микола Каськів: «Робимо все для того, щоб заклади освіти району були забезпечені всім необхідним для навчання»


Молодий та ініціативний очільник районного управління освіти і науки на посаді досить короткий термін, проте його здобуткам і досягненням у роботі можна повчитися і старшим колегам-керівникам.

  • У Бориспільському районі функціонує 20 закладів загальної середньої освіти (16 ЗОШ І-ІІІ ступенів, 1 ЗОШ І ступеня, 1 НВО «ЗОШ І ступеня – дитячий садок», 2 опорних навчальних заклади НВК «ліцей-ЗОШ І-ІІІ ступенів – дитячий садок») та 22 заклади дошкільної освіти, крім того дошкільні групи працюють в 1 НВО та 2 НВК.
  • У ЗЗСО цього року навчається 7657 учнів у 353 класах; працюють 648 педагогічних працівників.
  • 1 вересня до шкіл прийшло 845 першокласників (40 класів).
  • У ЗДО створено 104 групи, в яких навчається 2782 дошкільники. Освітній процес забезпечують 246 педагогів, 185 осіб обслуговуючого персоналу.
  • На території району також працює 1 приватний заклад — ТОВ «НВК «Золоче», в якому 60 школярів та 30 дошкільнят.

— Миколо Ігоровичу, скільки років ви очолюєте освіту району? Не шкодуєте, що свого часу погодилися на таку пропозицію?

— Начальником відділу освіти мене призначили в 2017 році. Це стало певним випробуванням, треба було вникати в нові напрямки, вивчати незнайомі питання. Проте жодного разу я не пошкодував про свій вибір, адже якраз серед освітян я знайшов однодумців. Завдяки колегам, які підтримували й допомагали, вдалося обрати правильну стратегію роботи. Таким чином, ми не тільки не втратили здобутих раніше позицій, а й змогли внести позитивні зміни в організацію діяльності закладів освіти.

— Що нового і ефективного за роки керівництва Миколи Каськіва з’явилося в освітніх закладах?

— Чимало. Ми створили районний інклюзивно-ресурсний центр для організації навчання дітей із особливими потребами, адже це найбільш вразлива категорія дітей, яка потребує постійної уваги. Наш ІРЦ повністю забезпечений необхідним медичним та навчальним обладнанням, збудовано спеціальний ігровий майданчик, а найголовніше – з дітьми працюють кваліфіковані спеціалісти.

На сьогодні у нас у районі функціонують два опорні навчальні заклади: ОНЗ «Вороньківський НВК» з Кийлівською філією та ОНЗ «Щасливський НВК» з Пролісківською філією. До їх складу входять ліцей, загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів та групи дитячого садка.

Із метою запровадження Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» в закладах освіти створено нове освітнє середовище.

Ми намагаємося зробити все для того, щоб заклади освіти були забезпечені всім необхідним для здійснення освітнього процесу. Наші потреби добре знають у Бориспільській районній раді та райдержадміністрації. Тому завжди йдуть назустріч і виділяють необхідні кошти. Так, цього року проведено закупівлю меблів (1000 одномісних учнівських комплектів, шафи для зберігання засобів навчання, меблі для зон відпочинку) на суму 3601,372 тис. грн (3376,841 тис. грн з місцевого бюджету та 224,531 тис. грн освітньої субвенції), інтерактивного та комп’ютерного обладнання (43 мультимедійні комплекти, 26 ламінаторів, 45 документ-камер, 101 планшет) на суму 4529,219 тис. грн (місцевий бюджет), засобів навчання на суму 889,072 тис. грн (місцевий бюджет). Звичайно, в процесі роботи з’являються нові потреби. Поки що тільки в мріях 3D-принтери, планшети для кожного учня тощо.

— Якими здобутками освітян та їхніх учнів пишаєтеся? Когось із них виокремити хочете?

— На мою думку, важко виділити когось одного чи кількох. У районі дуже сильний директорський корпус, який формувався роками. Більшість – досвідчені керівники. Тому молодих директорів завжди є кому підтримувати, а їм є в кого вчитися. Проте щороку до Дня працівників освіти ми визначаємо кращих із кращих для нагородження. Адже рівняння на успішних, які досягли високих професійних результатів, є мотивацією для молодих, а для керівника – стимулом для відзначення, підтримки, збереження кадрового потенціалу.

Цього року вручаємо близько 150 відзнак (від міністерського рівня до рівня управління гуманітарного розвитку). Зокрема, Подяку МОН отримує Гриценко Н.І., Заслужений учитель України (ОНЗ «Вороньківський НВК»), Рябус В.А. (Великоолександрівська ЗОШ), Гарнага Н.Б. (ОНЗ «Щасливський НВК»). Відзначено керівників обласних майстер-класів Йовбака Ю.Ю, Гучок Т.В. (ОНЗ «Щасливський НВК»), Пилипчук О.І. (Вишенська ЗОШ), Подобед Ю.Л. (Кучаківська ЗОШ); відзнаки Київської обласної ради отримають Гриценко Л.Г. (РМК), Бойчук Ю.С. (Великоолександрівська ЗОШ). До відзнаки «За заслуги перед громадою» представлені Безруков Л.Д., Рябчук І.В., Рябус О.П., Кравцов В.І., Сьомак С.П. і список, звичайно, ще довго можна продовжувати…

Також хочеться назвати хоча б кілька прізвищ найактивніших учасників Всеукраїнських учнівських предметних олімпіад: Противень Олег та Чарнюк Максим (ОНЗ «Щасливський НВК») вибороли по два І місця на обласному етапі; по дві обласні відзнаки (другі-треті місця) отримали Подільчук Анна-Марія, Гуренко Роман, Купріянчук Андрій (ОНЗ «Щасливський НВК»); Мирончук Дмитро (Глибоцька ЗОШ).

Звичайно, до таких перемог дітей вели вчителі. Найбільше переможців підготували Торбін Надія Володимирівна, Остапець Володимир Степанович, Коваль Альона Михайлівна, Бондаренко Інна Миколаївна, Дуденко Людмила Василівна, Микитюк Олена Олександрівна (ОНЗ «Щасливський НВК»), Шарапа Валентина Григорівна (Гірська ЗОШ), Слезіна Наталія Мусіївна (ТОВ «НВК «Золоче»), Колесник Інна Олександрівна (Кучаківська ЗОШ).

Щороку наші учні показують досить високі результати і в міжнародних та всеукраїнських мовно-літературних конкурсах. Так і цього року Білоус Дарія та Каменєва Ніколь, учениці Мирненської ЗОШ І-ІІІ ступенів, вибороли І місце на ІІІ (обласному) етапі ХІХ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням (вчитель Лупан Наталія Миколаївна).

Варто кілька слів сказати й про ЗНО. Серед наших випускників немало тих, хто отримав високий бал: Мешко Владислава (ОНЗ «Вороньківський НВК) – 200 балів з біології; Чарнюк Максим (ОНЗ «Щасливський НВК») – 199 балів з математики та 197 з української мови; Онофріюк Дмитро (ОНЗ «Щасливський НВК») – 198 балів з англійської мови; Саранча Анастасія (ОНЗ «Щасливський НВК») – 194 бали з англійської мови; Микитюк Анастасія (ОНЗ «Щасливський НВК») – 190 балів з української мови.

— Як оцінюють освіту нашого району на рівні області?

— Бориспільський район вже багато років поспіль серед кращих у області за результатами Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів. Так і цього року: з 65 учасників олімпіад 47 учнів стали переможцями обласного етапу. Маємо 7 перших місць, 11 других та 29 третіх. Найвищі результати учні показали з математики, англійської мови, фізики, астрономії, досить добрі показники також із інформатики (програмування), інформаційних технологій, історії та правознавства.

— Що скажете своїм колегам напередодні Дня працівників освіти?

— Хочу сказати, що професія вчителя – одна з найскладніших, але водночас і одна з найвагоміших. Адже саме на педагогів покладено велику місію – виховувати громадянина, який всім серцем та душею любить рідну землю і готовий повсякчас боронити її свободу та незалежність. В чисті дитячі душі вчителі закладають ті цінності та світоглядні орієнтири, які визначатимуть долю нашої держави.

Спільними зусиллями ми реалізуємо нашу мету – забезпечуємо доступну та якісну освіту кожному громадянину, формуємо нове покоління громадян, створюємо належні умови для розвитку та самореалізації особистості.

Тому в ці передсвяткові дні бажаю вам, шановні колеги освітяни, відчуття повноти й неповторності життя, творчих сил, щастя й людської шани, невичерпного натхнення, міцного здоров’я. Нехай кожен ваш день розпочинається усмішкою, а завершується відчуттям задоволення, освячується любов’ю до дітей, радістю від вашої праці, а серце зігрівається щирою вдячністю батьків і ваших вихованців. Зі святом!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031