Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспільтепломережа: робота на виживання


Підприємство наближається до межі, коли борги за газ перевищуватимуть нарахування за надані послуги. Збитки за тепло, подане у січні, можуть виявитися захмарними.

Борги — як снігова куля

Про критичну ситуацію щодо фінансового стану комунального підприємства «Бориспільтепломережа» розповів перший заступник Бориспільського міського голови Микола Корнійчук: «Жодного року ще не накопичувався такий великий борг за газ. На початок цього календарного року залишилася заборгованість попереднього опалювального сезону у сумі 4 млн 843,4 тис. грн. У нинішньому опалювальному сезоні до 1 січня накопичилося 28 млн 594,6 тис. грн боргу. Ще на 16 млн 550,6 тис. грн спожили газу у січні. А заплатити змогли тільки 3 млн 525,2 тис. грн. Станом на 25 січня заборгованість нинішнього опалювального сезону складала 41 млн 620 тис. грн, а у сумі з торішнім боргом за газ тепломережа винна 46 млн 463,4 тис. грн».
Споживачам січневе тепло обійдеться недешево, бо під час морозів лічильники нараховували більше гігакалорій. На скільки газ буде дорожчим, ніж передбачено в тарифі, невідомо. Але зрозуміло, що січневе опалення буде дуже збитковим для теплопостачальників. І поліпшення ситуації очікувати не доводиться. Є звернення Кличка від імені асоціації міст України, меморандум з пропозицією у цей зимовий період не піднімати тарифи. Ми дійдемо до якоїсь межі, коли далі підприємство не зможе працювати — борги за газ перевищуватимуть ту суму, яку повинні сплатити населення, бюджетні та госпрозрахункові підприємства. Залишиться надія тільки на компенсацію з міського бюджету, щоб витягти підприємство із боргової ями. Але по Україні не скрізь є бюджети, які могли б підтримати комунальні підприємства теплоенергетики.

Подешевшання тепла не буде

Абоненти Бориспільтепломережі запитують: «Якщо тариф не змінювався з 2018 року, чому в нинішньому опалювальному сезоні при однаковій кількості гігакалорій споживачі отримують більші платіжки?».
Слід пригадати, що торік в осінньо-зимовий період вартість газу була нижчою, ніж закладена у тарифі. І Бориспільтепломережа щомісяця робила перерахунок у бік зменшення суми платежів. Збільшувати вартість тепла поверх тарифу не дозволяє законодавство.
У цьому році газ коштує набагато дорожче, тарифи на теплопостачання збиткові. І хоча нам обіцяють, що в лютому газ подешевшає, на зменшення сум у платіжках сподіватися не доводиться.
Почім газ для тепломережі?
За інформацією КПТМ «Бориспільтепломережа», вартість газу для оплати за тепло формується з двох складових: ціни на газ і його розподілу.
У тарифі закладено вартість газу 7 482 грн за тисячу кубічних метрів, і 680 грн за розподіл, що разом складає 8 162 грн за тисячу кубічних метрів.
У лютому газ коштуватиме 6 990 грн за тисячу кубічних метрів, зате розподіл здорожчає до 1 800 грн. У сумі виходить 8 790 грн за тисячу кубічних метрів. Це більше, ніж закладено у тарифі.
А якщо врахувати, що за розподіл доведеться платити і влітку, коли підприємство газу не використовує і прибутків не має, то виходить зовсім сумна картина. До того ж у тарифі витрати на оплату розподілу газу не передбачені.

Закон про публічний договір — відкладений порятунок

За словами Миколи Корнійчука, тепломережа не може коригувати тарифи відповідно до коливань вартості енергоносіїв, оскільки закон, який урегульовує ці питання, ще не працює. Йдеться про Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг». Скорочено його називають законом про публічний договір. Верховна Рада ухвалила документ у другому читанні та в цілому 3 грудня 2020 року, але закон і досі не підписаний Президентом України.
«Якщо б ми зараз змінювали тариф, то по закону підприємство зобов’язане укласти новий договір з кожним абонентом. Це нереально. Тому і був прийнятий закон, яким передбачалося, що підприємства теплопостачання і водопостачання мають право коригувати тарифи на воду і тепло відповідно до зміни вартості енергоносіїв і укладати публічний договір. Президент закону не підписав і вето не наклав. Тому він не діє, а тепломережі та деякі інші комунальні підприємства змушені працювати у збиток», — пояснює Микола Корнійчук.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031