Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

«Візажисти» вуличної краси


«Візажисти» вуличної краси

У дворі наріжного будинку на вулиці Київський Шлях, 31 шумно. Це комунальники косять траву. І все б звичайно у цій буденній справі, якби не те, що замашна і дуже вискітлива коса у... лагідних жіночих руках.

Минувши доглянуті й ідеально підстрижені газончики, пройнята своїми роздумами, все ж повертаюся назад, щоб познайомитись і порозмовляти з жінками про будні їхньої двірничої професії.

Не перекрикуючи шум, підійшовши до металевого тинка навколо крайніх дерев, мовчки чекаю. Поглядаю на жінок. Одна з них у широких зелених штанях з маскувальної тканини. Поверх футболки надягнуто синій робочий халат, а обличчя захищають спеціальні окуляри. Жінка косить. А інша, у кофтині та світлій хустинці, підбирає-змітає скошену траву, яка розвіялась на асфальт.

— Сьогодні ми прийшли на роботу на 6 годину ранку, — розказує працівниця комплексного прибирання ТОВ «Житлокомфортсервіс» Паламаренко Валентина Віталіївна. — Уже прибрали і позамітали в усіх своїх під’їздах, підмели вулиці. А зараз, оскільки є можливість і дозволяє час, косимо. Так виходить, що траву треба підрізати десь раз на місяць, але якщо дощі і вона швидше відростає, то, звичайно, частіше. От за мною, наприклад, закріплено 10 під’їздів та ще чимало окремої навколишньої території. Крім цього, ми ж іще і смітники прибираємо.
Часом, цілі трактори доводиться навантажувати. І добре, коли дадуть навантажувача, бо як ні, то ми все руками закидаємо. А люди ж вивозять багато: хто з городів, бо не підписують договори на місцях, а хто у квартирі ремонт робить. Знаєте, такі важкі мішки з тамтешніми відходами бувають!

Я цікавлюся, як ставляться люди до двірників, чи шанують їхню працю. На це жінки стинають плечима і зболено посміхаються.

— Узагалі, як кажуть, чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять, — зауважує Нагач Світлана Миколаївна. — Хоча за останні років два, що неабияк радує, на все це у людей помітно змінилися погляди. Сьогодні вони не лише на нас кивають, мовляв, це наш обов’язок тримати спільний двір у красі, чистоті і порядку. Але вже і самі почали щось робити.

Жінки розповідають, що люди стали свідомішими і ближчими до землі, а тому, наприклад, досить активно розбивають палісадники і саджають квіти та інші рослини.

— Ось поруч, на вулиці Сергія Камінського, 15 чи на Соборній, 2, люди давно зрозуміли, що можна територію облагородити, і замість звичної трави перед будинком давно спроектували охайний квітничок, — зауважує Валентина Віталіївна.

Очі у моєї співрозмовниці при цих словах аж загорілися. З усього видно — душею уболіває за справу. Запитую, чи не потерпають ці клумби від крадіжок, адже в місті тема зникнення квітів не нова. Жінка трохи знічується, але відповідає:

— Я живу у цьому домі, — махає рукою убік. — У нашому палісаднику ми серед рослин понаставляли іграшок, що знайшли на смітнику. Зокрема, посадили «діда», для якого чоловік навіть каску з дому приніс і почепив. Поруч встановили парасольку, розмістили бджілку та багато інших декоративних іграшкових елементів... Так-от бджілку вже хтось поцупив!

• • •
Розбиваючи біля хати або на подвір’ї клумбочки і палісадники, ми опікуємося благоустроєм прибудинкових територій, даруємо красу і собі, й іншим. І в останні роки у Борисполі їх з’являється все більше і більше, місто стає кращим. Проте місцеві двірники зауважують, попри це, сам рівень культури у багатьох містян, на жаль, помітно накульгує. Комунальниці, двірники, прибиральниці фізично не встигають за всім услідкувати, і дуже просять берегти спільну навколишню красу, множити її й не руйнувати копіткої роботи інших.

Валентина ОЛІЙНИК, фото
автора та Сергія КРУЧИНІНА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031