Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Озера Борисполя: там, де купатися заборонено


Озера Борисполя:  там, де купатися заборонено

Через Бориспіль сьогодні не протікає жодна річка. Зате місто багате на озера. Одні з них живляться природними джерелами, інші утворилися штучно на місцях, де забудовувалися болотисті низини. Більшість із них може слугувати як місця відпочинку містян, хоча для купання годяться не всі. Кореспондент «Вістей» побувала на деяких озерах Борисполя і готова поділитися враженнями.

Лише протягом останніх років бориспільська міська влада отримала законодавче підґрунтя, щоб використовувати екологічні кошти для поліпшення стану водойм. Раніше ці гроші лежали в «загашнику», а взяти їх не було можливості. Сьогодні роботи з очищення міських озер ведуться досить інтенсивно, але дуже вже даються взнаки ті роки, коли міським водоймам не могли приділити жодної уваги. Та і сьогодні не все так просто. Екологічні кошти не передбачають, що за них можна встановити лавочки, павільйончики, зробити дитячі майданчики. Екологічні кошти призначені для того, щоб відновити озеро у його природному вигляді, зберегти його екологічний стан. А на лавочки, гойдалки, обладнання для зони відпочинку та інші зручності потрібно шукати й інші джерела фінансування. На щастя, казна міста сьогодні може дозволити такі витрати. Та чи буде кому берегти зроблене?

Про все це ми поговоримо пізніше. А сьогодні подивимося на озера.

Озеро Олесницьке:
смарагд, який потребує оправи
Озера Борисполя:  там, де купатися заборонено

Олесницьке озеро зустріло переповненими сміттєвими контейнерами і запахом диму. Добре, що сміття було біля контейнерів, а не валялося по берегах водойми. Дим же спочатку навіяв асоціацію із шашликами, та коли підійшла ближче, з’ясувалося, що на березі просто запалили сухий бур’ян. Місце горіння було уже випалене, а трава навколо зелена. Бо у випадку загорання трав’яного покриву, навіть озеро не допомогло б — не в жменях же воду носити!
Незважаючи на красиву водну гладь і мальовничі зелені береги, купатися в Олесницькому озері категорично заборонено. Перший заступник Бориспільського міського голови Микола Корнійчук нещодавно на плановій нараді повідомив, що результати досліджень води показали дуже високий вміст в озері небезпечних бактерій та мікроорганізмів. Це трохи здивувало, бо пам’ятаю, що кілька років тому озеро чистили. Та Микола Петрович пояснив, що те чищення, яке було проведене за кошти обласного бюджету, результатів не дало. Техніка працювала тільки попід берегами.

Нині розроблено проект очищення озера і вже проведено тендер. Щоб озеро очистити, потрібно вибрати мул, який позакривав джерела, що живлять озеро. З озера планується відкачувати воду, потім відкачувати увесь мул. По проекту, який показали кореспонденту «Вістей», вигляд Олесницького озера зміниться. Планується зробити протоку і з боку Київського Шляху, закільцювавши озеро, а посередині залишити острів. Острів буде обладнаний для відпочинку і залишатиметься тільки пішохідною зоною. До острова вестиме ажурний пішохідний місток, по якому, у разі потреби, зможе проїхати невелика комунальна техніка. З боку Київського Шляху буде облаштована стоянка для автомобілів, відокремлена від зони відпочинку.

Площа водної поверхні Олесницького озера складає 23525 кв. метрів. Вартість робіт по його очищенню, після процедури закупівлі, становить три з половиню мільйони гривень.
Прекрасну перспективу благоустрою озера затьмарює тільки один момент: на березі висаджені молоденькі деревця — зовсім маленькі, до коліна зростом. Чи виживуть вони, коли на озері працюватиме важка техніка?

Озеро на Робітничій:
зелена зона чи стічна канава?
Озера Борисполя:  там, де купатися заборонено

Воно не може бути придатним для купання, адже до водойми сходяться канали водовідведення із прилеглих вулиць. Але у цьому році озеро почистили, поглибили. Коли відкачували воду, з’ясувалося, що там навіть риба жила. Тепер на його берегах можна облаштувати чудову зону відпочинку. Мешканці сусідніх будинків неодноразово зверталися з таким проханням і до міської влади, і до редакції щотижневика «Вісті». Та сьогодні, коли вже доцільно говорити про благоустрій навколо озера, воно уже рясніє порожніми пластиковими пляшками, хоча від часу розчищення пройшло зовсім небагато часу. Це при тому, що озеро знаходиться посеред житлового масиву і до сміттєвих майданчиків далеко ходити не потрібно.
Тож тільки від людей залежить — стане озеро зоною відпочинку чи перетвориться на стічну канаву, до якої підходити не хочеться.

Озеро Сині Балки:
чарівний куточок геть закинутий
Озера Борисполя:  там, де купатися заборонено

Воно виявилося одним із найтаємничіших озер міста. Шукати цю водойму довелося з картою в руках, і знайшла її тільки із другої спроби. Кілька разів доводилося повертатися, бо люди підказували, що далі не проїдеш навіть велосипедом — усе позабудовували. Незважаючи на це, доступ до озера вільний.
Чарівний куточок посеред полів ховається у заростях дерев. Навколо круті береги, так що до води підступитися важко. Перевіряти глибину попід берегами не наважилася б. Та й табличка над озером попереджає, що купатися не можна за бактеріологічними показниками. Вода попід берегами укрита ряскою, а вдалині видніється синє прозоре плесо. На берегах відносно чисто, але і тут видно, де ступала нога осіб, яких людьми важко назвати. Кинулася у вічі залишена на березі скляна пляшка та насторожив щит, де йдеться про заборону купання. Він світиться, як решето. Очевидно, хтось вправлявся там у стрільбі. Відпочивальників на березі побачити не вдалося. Можливо, і їх той щит попередив про небезпеку, яка ховається не тільки у воді.
Щоправда, Микола Петрович повідомив, що у планах міста є і очистка та благоустрій озера Сині Балки, щоб і воно стало придатним для купання.

Озеро Гульківське:
чи готові його оберігати?
Озера Борисполя:  там, де купатися заборонено

У ньому також купатися не дозволяється. Та й не полізе людина при здоровому глузді у ту водойму із замуленими берегами, вкриту ряскою й іншими зеленими водоростями. Та й береги навколо далеко не мальовничі. Їх не рятують навіть суботники, які час від часу влаштовують мешканці разом із своїми обранцями-депутатами.
Проект розчищення цього озера ще готується. От тільки знову виникає питання: чи люди готові оберігати зроблене?

«Вісті» продовжать вивчати стан бориспільських озер і їхні перспективи на найближче та віддалене майбутнє. Результати цих досліджень читачі щотижневика зможуть побачити на сторінках газети.
Озера Борисполя:  там, де купатися заборонено

Інна КРИНИЧНА, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031