Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Спортзал, який будується без душі, або парадокси системи «Прозоро»


Спортзал, який будується без душі, або парадокси системи «Прозоро»

Тендер на будівництво спортивного залу Бориспільського НВК «Ліцей «Дизайн-освіта» у системі «ПРОЗОРО» виграла київська фірма ТОВ МТК «Інтера» із кошторисом 5 599 995 грн. Тільки на 5 гривень більше пропонувала витратити на це будівництво Бориспільська компанія «Агробудмеханізація», яку очолює Володимир Шалімов — 5 600 000 грн.

До речі, сьогодні «Агробудмеханізація» практично завершила будівництво дитсадка у Борисполі, зводить школу, паралельно будує стратегічні об’єкти в інших регіонах України. А будівництво спортивного залу перетворилося для Борисполя на суцільний головний біль.

Спортивний зал був мрією ліцею «Дизайн-освіта» від самого часу створення цього навчального закладу. Адже розміщений ліцей у колишньому дитсадку, де не передбачався зал таких розмірів, які необхідні для спортивних занять школярів. Єдиний вихід був — збудувати приміщення для спортивних занять поряд із ліцеєм. Після тривалих пошуків прийнятного варіанту було вирішено зводити зал із модульних конструкцій і тентового покриття. Капітальною має бути тільки адміністративна будівля.

Фірма, яка виграла тендер, сама ж виконувала і проектні роботи. Про те, як пасивно і неякісно велися будівельні роботи, звучало чи не на кожній плановій нараді. Коли місто пригрозило підприємству судовими позовами, забудовники заворушилися, але за півмісяця до початку навчального року, коли до завершення дії договору лишався один день, про завершення будівництва навіть не йшлося. Хоча директор ТОВ МТК «Інтера» Роман Вікторович Борко переконливо запевняв комісію, яка завітала на будівництво, що вони все, передбачене договором, встигають. Тільки чомусь наполегливо переконував, що, наприклад, панелі, які мають створювати бар’єр між ігровим простором і тентовим накриттям, не увійшли до основного кошторису, бо кошторис замалий. А як фірма ішла на тендер, цього він не бачив?

Сам спортивний зал справляє гнітюче враження. Повітрообмін мінімальний, там спекотно навіть у прохолодну погоду, через щілини у дверях пробивається світло. Приміщення чомусь посаджене у ямі, тому виникла додаткова необхідність у водовідведенні. Покриття підлоги пористе. Забудовники ще не змогли відмити його від будівельного бруду. А директор ліцею Лариса Власенко у розпачі і не знає, як при такому покритті можна тричі на день провести вологе прибирання. У самому залі стійкий запах гуми та якоїсь іншої хімії.
Спортзал, який будується без душі, або парадокси системи «Прозоро»
На сьогодні місто ще не заплатило забудовнику близько 2 мільйонів гривень. І міська влада рішуче налаштована вимагати за ці гроші повного виконання договірних зобов’язань. Також Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук запевнив, що буде проведено аналіз повітря та використаних матеріалів, чи відповідають вони сертифікатам.

Шкода, що система «ПРОЗОРО» опирається тільки на кошти, а не враховує рейтинг учасників тедеру, який визначався б відгуками про якість виконання робіт.

Ірина КОСТЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031