Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Революційний ремонт лабораторії Бориспільської ЦРЛ


Революційний ремонт лабораторії Бориспільської ЦРЛ

У діагностичній лабораторії Бориспільської ЦРЛ тривають ремонтні роботи, а керівництво установи обіцяє достеменну точність результатів аналізів завдяки новому обладнанню. «Вісті» поцікавилася темпами ремонту та його вартістю.

Бориспільська районна рада виділила мільйони гривень на нове сучасне обладнання для клініко-діагностичної лабораторії та реанімаційного відділення ЦРЛ. Частина коштів пішла на таке ж обладнання для лікарні у Воронькові. Французькі «машини», як їх називають лаборанти, аналізатори крові, невдовзі почнуть працювати — усе відповідатиме стандартам лабораторій не лише України, а навіть міжнародних.

— Результати аналізів, зроблені у нашій лабораторії, можливо, не завжди були на 100 % достовірними — все через стару техніку. Проте часто до нас зверталися пацієнти на перездачу аналізу із уже отриманими результатами у приватних лабораторіях — неодноразово картина змінювалася, навіть були випадки із невідповідністю групи крові. Сьогодні ми працюємо в екстремальних умовах, бо ремонт, через це не усі аналізи технічно можемо робити. Із нетерпінням чекаємо відкриття своєї оновленої і осучасненої лабораторії, — ділиться із «Вістями» Надія Сивець, завідуюча клініко-діагностичною лабораторією ЦРЛ.

Четвертий тиждень лабораторія працює в екстремальних умовах: забір крові здійснюється лише впродовж однієї години, а дослідження робляться в актовому залі лабораторії. Прийом калу для дослідження на яйця глистів не здійснюється.
Революційний ремонт лабораторії Бориспільської ЦРЛ

Секрети роботи нового обладнання
Біохімічний аналіз крові, за допомогою якого визначають печінкові та ниркові проби, гематологічний (показники еритроцитів, гемоглобіну), імуноферментний (усі види гепатиту, вірусів), показники електролітів крові (калій, кальцій), показники цукру та загальний аналіз крові, — усі ці дослідження виконуватимуться автоматично завдяки новому медичному обладнанню: за одну годину аналізатор виконуватиме 60 різних досліджень крові, розповідають лаборанти.
Раніше всю роботу із дослідження крові та сечі робили лаборанти власноруч: спочатку брали кров, розливали її по пробірках, додавали в неї, відповідно до виду аналізу, реактиви, кров досліджували та заповнювали вручну бланки із результатами. Скоро завдяки новим аналізаторам працівники лабораторії робитимуть забір крові в пацієнта та розміщуватимуть її в «диво-пристрій». Далі дослідження робитиметься автоматично, реактиви додаватимуться відповідно до заданої програми, результати видаватиме табло. Лаборанту необхідно буде заповнити бланк пацієнта та журнал лабораторних досліджень.
Мінусом закуплених аналізаторів стане ставлення окремих пацієнтів до медичних маніпуляцій. Наприклад, відтепер більшість видів аналізів крові робитиметься саме з венозної крові, бо вона є найбільш відповідною щодо правдивості результатів.

Ціна питання
У середньому за день у лабораторію ЦРЛ приходить 100 осіб, коли триває сезон профоглядів для учнів чи організацій, лаборанти встигають прийняти до 200 осіб. Ні для кого не секрет, що у лабораторії лікарні усі аналізи практично безкоштовні. Чи лишиться така «шара» після дослідження на дороговартісних аналізаторах? Головний лікар Центральної районної лікарні Олександр Щур запевнив «Вісті», що поки про ціни не йдеться. Прогнозують, що процедури залишаться безплатними.

Нова лабораторія — досвідчені лаборанти
У клініко-діагностичній лабораторії Бориспільської ЦРЛ працює 15 лаборантів та 5 лікарів у застарілих, ще радянських умовах. Дяка за цю справу — зарплата від держави, що відповідає категорії працівника та 10-15% надбавки до неї за шкідливі умови праці, бо йдеться про хімічні реактиви.
Надія Василівна, завідуюча лабораторією, запевнила, що до роботи на сучасному медичному обладнанні вони готові. «Усі пройшли навчання та тести на знання. Наші працівники відвідують семінари та тренінги із підвищення кваліфікації,» — говорить керуюча.

Усе про ремонт
Меданалізатори мають велику чутливість до перепадів напруги в мережі електропостачання, вимогливі до температури повітря та якості використаної води — ці умови враховані у кошторисі ремонтних робіт. Зокрема, повністю замінюють електропровідні мережі, встановлюють витяжку, буде кондиціонер. Також вікна та двері замінять на пластикові, в усіх кабінетах лабораторії лінолеум замінять на плитку, придбали нові холодильники для зберігання крові. Кажуть, недавно лаборантам доводилося купувати дистильовану воду, бо миття пробірок для забору крові вимагає їхнього полоскання у такій воді. Зараз закуплено дистилятор води.
— За попередніми підрахунками, заплановані ремонтні роботи обійдуться у чималу суму. Звісно, без допомоги районної ради лікарня цього б не зробила, — говорить головлікар Олександр Щур і констатує, що ремонт завершиться через кілька тижнів.

Тетяна ХОДЧЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031