Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Дивні перевірки на дорогах Борисполя


Дивні перевірки на дорогах Борисполя

Тривожний факт
4 травня жителі Борисполя спостерігали дивну ситуацію. На зупинці, навпроти ринку «Зоряний», невідомі у фосфоричних жилетах та кепі з написом «Всеукраїнська асоціація пасажирів» записували номери авто, які зупиняються підбирати попутних пасажирів. Інформація сколихнула Фейсбук. Хто ці люди та з якою метою вони це робили — розбиралися «Вісті»

Стояли товариші на зупинці...
Першим про акцію написав на своїй сторінці у Фейсбуці бориспілець Дмитро Футорний.
«Коли громадяни запитали, що вони роблять і з якою метою — відповідь була: «Захищаємо права пасажирів. Ми асоціація пасажирів». Громадяни цікавилися: «Як вступити у вашу асоціацію, ми пасажири зі стажем?» Відповідали, що не можна. Зателефонував у поліцію (на 102) . Заявив, що молодики в однаковій формі записують номера авто. На що отримав відповідь: «Все нормально, це акція громадської організації. На питання, чи є погодження з поліцією, відповіли: «Так» Ще питання: чому немає представників патрульної поліції, адже ця акція проходить на автошляху і може стати причиною аварії. Відповіді не отримав».
Дивні перевірки на дорогах Борисполя

Пост Дмитра Футорного викликав резонанс. Ось що написали в коментарях на сторінці «Бориспіль для всіх» у Фейсбуці містяни:
• «Стояли такі товариші на зупинці Авіаторів. Вийшли на дорогу і почали оточувати машини, які під'їжджали. Не просто записували номери, а оточували, не даючи виїхати. На прохання людей пред'явити документи відмовляли, потім показали один «документ» — надрукований текст на папірці. Ні фірмового бланка, ні печатки «громадської організації» не було. Ознайомитися з текстом також було неможливо, оскільки лист у руки не дали».

• «Ми всі знаємо, як вони погрожували водіям попуток вибити скло, перешкоджали людям зайти в бусик-попутку. Коли здійнявся скандал у Фейсбуці, то так звані «активісти» почали прикриватися тим, що люди порушують правила дорожнього руху, коли сідають у попутки».

• «Стояли на станції метро «Харківська» тиждень тому, не давали машинам зупинятися, так один чоловік викликав поліцію, і їх прогнали».

• «Ціна на маршрутку завищена. Нехай зроблять нормальну ціну і умови — і люди будуть їздити маршрутками. Значна частина населення Борисполя працює в Києві плюс студенти».

• «Перевізники найняли псевдоорганізацію. Спочатку наведіть лад у маршрутках та нормальну ціну встановіть. І навчіться спілкуватися з пасажирами. Ганьба!»

Союз меча і орала
Статус громадської організації має бути підтверджений у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

У Реєстрі громадських об’єднань «Всеукраїнську асоціацію пасажирів» нам знайти не вдалося. Не бачили ми й подібних сторінок у соцмережах. Отже, люди в жилетах і кепі на дорозі могли назватися ким завгодно — навіть членами Союзу меча і орала. Суті справи це не міняє.

Останнім часом в Україні виникла тривожна тенденція — під виглядом так званих «активістів» та «громадських діячів» об’єднуються в групи люди, які виконують замовлення певних політичних або бізнесових структур.

Кому вигідна «перевірка на дорогах»?
Як людина, яка впродовж 12 років їздила з Борисполя до Києва на роботу, маю уявлення щодо ситуації з маршрутками.
• По-перше, перевізники в Борисполі — монополісти. Крім маршруток №316 та №317, до Києва дістатися більше нічим.

• Твердження, що маршрутки, на відміну від попутки, гарантують безпеку, не відповідає дійсності. Якщо з щось трапиться в дорозі, довести вину перевізників неможливо, адже квитків водії не видають.

• У години «пік», коли люди їдуть на роботу або з роботи, водії набивають маршрутки «під зав'язку», тож пасажири змушені їхати стоячи, у тісноті.

• Маршрутки старі і брудні, автопарк давно не оновлювався, а ціну за проїзд за останні роки перевізники збільшували кілька разів. Тож люди обрали альтернативний варіант —попутки. Це зручніше, швидше і дешевше (зараз до ст. м. «Бориспільська» проїзд маршруткою коштує 21 грн, попуткою — 10 грн). Зрозуміло, що перевізникам це не до вподоби.

Чи пов'язана нинішня «громадська акція» з інтересами перевізників, невідомо. Але факт, що «активісти» видавали себе за членів неіснуючої організації, викликає сумніви в щирості їхніх намірів.
Дивні перевірки на дорогах Борисполя

Коментар
«Зупиняти авто має право тільки патрульна поліція»
Начальник Бориспільської патрульної поліції Віталій Горкун:— 4 травня з лінії 102 надійшло повідомлення про те, що на вул. Авіаторів є порушення дорожнього руху. А саме — зупинка транспортних засобів на зупинці громадського транспорту. Викликів щодо погроз або бійок не надходило.

Напередодні акції ці люди приходили до мене з громадською ініціативою. Повідомили, що вони небайдужі громадяни, активісти і хочуть провести акцію щодо профілактики правил дорожнього руху. Їхня позиція: пасажири, які чекають попутки на зупинках громадського транспорту, заважають руху. Автобус не може під’їхати до зупинки. Вони мали намір провести бесіди з пасажирами, аби запобігти порушенням. Вважаю, що вони проявили громадянську позицію. Переписувати номери законом не забороняється. Це державний номерний знак — під ним не написані ні адреса, ні власник автомобіля. Втім, якщо вдаються до погроз, про це потрібно повідомляти поліцію. Реакція буде обов'язково.

Зупиняти авто має право тільки патрульна поліція.
Раніше люди зупиняли попутки на перехресті вул. Київський Шлях — Європейська. Це небезпечно, заважало руху. Ми просили пасажирів перейти в «кишені» біля кінотеатру, проводили рейди, штрафували водіїв, які зупинялися в недозволеному місці. Ситуацію владнали, зараз люди чекають попутки в «кишені» біля кінотеатру. Ніхто їм не заважає це робити. Є ще велика «кишеня» у Соцмістечку біля Книшового меморіально-паркового комплексу. А на зупинках громадського транспорту та серед дороги зупиняти попутки заборонено.

саме головне.
Шановні перевізники! Звикайте жити в ринкових умовах. Не вдавайтеся до тиску на пасажирів, бо це ваші клієнти. Цей тиск ні до чого доброго для вас не призведе. Перемагайте чесно - ціною квитка, якістю перевзення, охайністю і культурою і все у вас вийде! А що до поліції-то хотілося б все таки, щоб свою активність вони проявляли не в питаннях "комунальники ремонтують дорогу" і не у суперечках між перевізниками і "грачами" , а здійснюючи свої основні обов"язки. Бо в нас вже он вбивць ловлять прості громадяни ..

Наталія Долина
фото Дмитро Футорний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031