Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Василь Радіонов: «У Борисполі все робилося через перепони»


Василь Радіонов: «У Борисполі все робилося через перепони»

Директор компанії «Біопром», в управлінні якого знаходиться торгівельний центр «Парк Таун» у Борисполі, а також співвласник і директор ТЦ поділився із «Вістями» власним баченням політичного та інвестиційного життя Борисполя та зізнався, чому не хоче пов’язувати свої нові бізнесові проекти із містом, та із яких причин категорично відмовився від думки про депутатство.

— Ви так чи інакше стикаєтеся з міськими політиками, як вам діловий мікроклімат міста? Бізнес підтримують?
— Що б не відкривалося нове у Борисполі, відразу шум та метушня до тих пір, поки чиїсь особисті інтереси не будуть задоволені. Тому інвестиційний клімат у місті непривабливий – це я спостерігаю останні чотири роки. Шкода, за цей період Бориспіль міг би зробити великий крок вперед, якби не перепони, що пов’язані з вимогами певних осіб. Неетично про це говорити, але ці інтереси не є державними, не є соціальними та міськими чи інтересами простих бориспільців, хоча так проголошується із трибун.
— Це «шкурні» інтереси?
— Є люди, які думають, що, прийшовши до влади депутатами, потрібно використати цю можливість за чотири роки на свою користь. Це дорога в нікуди. Така ситуація не лише в Борисполі, державі взагалі. Подивіться, що у Верховній Раді робиться! Це жах! Що коїться в обласній раді? Це ще три жахи. А що робиться у міській раді — це всі шість жахів. Коли ситуація в Україні не зміниться в цілому, то і менталітет обранців не зміниться. Дивіться, як гальмується питання із будівництвом «Рошену», щось пов’язується, підозрюється. Навіщо? Нове підприємство створить робочі місця, йтимуть податки у міський бюджет; це імідж міста, до якого прийшов крупний інвестор. А скільки було великих компаній, які хотіли зайти сюди, але відмовилися від Борисполя, поспілкувавшись два-три рази, побувавши на депутатських комісіях… і все. Де вони?

— Сьогодні інвестиційний клімат у місті набагато гірший, ніж раніше?
— Я почав знайомство із Борисполем із діяльності на ПАТ «ПентоПак». Тоді проблем не було, будь-які питання вирішувалися легко: ми окреслювали організацію виробництва, у відповідь було розуміння — я навіть не був знайомий із керівництвом міста. Ми створили понад 200 робочих місць, підприємство досі є бюджето утворюючим. А тепер щоб відкрити заправку, треба ламати, бити… Магазин відкривається, щось будується — теж потрібно ламати, бити, а тоді відпустити. Про що це говорить? Значить, є зиск якийсь там і там. І це відштовхує людей, які чесно хочуть йти працювати сюди, щоб робити позитивні речі для міста.

У ініціативах мера Борисполя багато позитивних дій. Чого вартує фонтан, який згуртував і привабив містян, але яка була категоричність проти цього. Добре, що у місті встановлюються пам’ятники: хоча їхня мистецька цінність не витримує ніякої критики, але вони несуть теплоту. Багато місць окультурено: встановлено лавочки, ліхтарики, висаджено квіти. Було б більше, якби усе робилося не через перепони: замість того, щоб згуртуватися, об’єднатися, деякі сваряться та кричать.
— Мабуть, це такий менталітет у нас.
— Не знаю. І не хочу про це говорити. Швидше за все, причина у політичних амбіціях окремих осіб. Я скажу стовідсотково: якщо у когось є спротив проти інвестиційного розвитку — то це не політика, там власні інтереси.
— Будівництво «Парк Таун» теж далося нелегко.
— Ви ж пам’ятаєте, кричали на «Макдональдз»: навіщо нам тут «американський чобіт»! Але причина була в тому, що окремі люди мали повирішувати власні меркантильні питання. І вирішили. Дякувати Богу, їх сьогодні немає у Борисполі.
— То ви ведете політичні ігри?
— Ні! Я від них відійшов із 2014 року і не звертаю на них уваги. Займаюся бізнесом. Є три нові проекти, втілення яких буде не у Борисполі, принципово. У нас гарна кредитна історія і два банки пропонують нам свої послуги. Але, виявляється, одним із ризиків для комерційних банків є Бориспіль як такий, не хочу озвучувати назви установ. Я був здивований. Один із банків, дізнавшись, що ми із Борисполя, відмовив у фінансуванні. На запитання чому так, вони назвали підприємство, із яким мали проблеми: його блокували, не давали діяти, терміни закінчилися. Думаю, нам у Борисполі потрібно змінюватися — у цьому є необхідність економічна і політична. Це зробить життя громадян і міста кращим.

— Міська влада здатна впливати на політичні та інвестиційні процеси у повній мірі?
— Вважаю, що 90% успіху у цьому питанні має належати депутатському корпусу, але, на жаль, дій від нього у цього напрямку немає. Якщо взяти мера, то з його боку такі кроки є, вони предметно озвучуються. Це викликає ентузіазм у потенційних інвесторів, але, зіткнувшись на перших порах із місцевою конкретикою у реалізації намірів, вони вимушені змінювати свою думку. Потрібен час, щоб чиїсь особистісні інтереси змінилися на громадські. Обранцям треба діями служити громаді.

— Як ви вважаєте, місцева громада здатна відрізняти тих, хто працює на результат, від тих, хто лише піариться із трибуни ради чи огульно критикує у Фейсбук?
— Хочеться вірити, що народ наш мудрий і правильно оцінює і діє. Але є моменти в житті кожного міста, регіону, коли за гречку віддають голоси і чорту. Усі помиляються. Я теж мав необережність свого часу проголосувати за Януковича. Тоді був не великий вибір: або Тимошенко, з якою я стикався не один, не два і не три рази, або Янукович, який мені здавався прагматиком, який виступав за промисловий розвиток України. Бачите, помилився. Так і люди можуть повірити конкретній особі на слово.

— Якщо вибирати президента між Порошенком і Тимошенко, ви за кого?
— Коли я минулого разу не проголосував за Тимошенко, то зараз і поготів. На жаль, рейтинг Порошенка сьогодні низький, але те, що зроблено ним за роки президентства, не зроблено і за 25 років незалежності України. Якщо розкласти пасьянс між одним і іншою, то об’єктивна складова на користь Порошенка.

— А те, що четверть населення України виїхала за кордон у пошуках роботи — теж очевидний плюс нинішньої влади? Як і те, що вкрай слабка економіка країни?
— На наших заробітчан поляки сьогодні моляться, бо багато їхніх працюють у Англії, Франції, Німеччині тощо. Згодний, допоки у нас не запрацює економіка, не зміцніє фінансова система, не будуть дешевими кредити, що дозволить розвиватися середньому бізнесу, то люди шукатимуть роботу де інде. Але вони повернуться. У цьому нічого страшного немає. Польща теж пережила кризу, коли українські товари везли туди. А зараз як живуть поляки, яка дорожня інфраструктура, як будуються, уже й залишку немає там від соціалістичного безладу.
— Ви думаєте, що Україна сьогодні не в плачевному становищі? Є шанс піднятися?
— Нічого плачевного немає, шанс є, ми рухаємося у правильному напрямку, я впевнений. Так, багато є перепон, сильна корупційна складова, але напрямок країни правильний, європейський.
— Невже вірите у світле майбутнє України?
— Так, і не сумніваюся. Можливо, я ще застану те світле майбутнє.
— Тоді чому Україну уже випередили мало не всі країни колишнього СНД?
— Бо тривалий час Україна була прив’язана до Росії. Ми дивилися на того великого монстра і боялися робити рішучі кроки. Польський президент Лех Валенса фактично зробив нову Польщу, обравши непопулярні методи — зараз йому ставлять пам’ятники повсюди. На жаль, українські президенти не думали, як підняти Україну, була невизначеність. Цікавий період для бізнесу був в останні роки правління Кучми. Далі — животіння. Зараз є тенденція до відновлення, але війна, окуповані територій…
— Президентські вибори покращать ситуацію?
— Потрібно створювати систему противаг, як у Америці. Потрібно, щоб одна людина — президент — не вирішувала усі питання держави. Від народних обранців теж багато залежить. Люди мають правильно обирати депутатів усіх рівнів.
— Ви плануєте бути депутатом, наприклад, міської ради?
— Категорично ні! І не переслідую такої цілі відтоді, як мав досвід балотуватися до Верховної Ради. Мене запрошували різні політсили, але ні. Скажу відверто: думаю спробувати себе на окремо взятому селі, щоб зробити його зразковим, це можливо. Меру Анатолію Федорчуку потрібно пам’ятник поставити за його терпимість, гнучкість, дипломатичність, бо він, не зважаючи ні на що, робить багато добрих правильних справ у Борисполі. Я не така людина. Мені легше в обличчя «пригостити», аніж продовжувати домовлятися із тим, хто на чорне каже біле, а на біле — чорне, такі люди у мене викликають злість, несприйняття.
— Ви спілкуєтеся із міським головою?
— Періодично, але не часто.
— Який бізнес ведете? Що для вас важливо?
— Девелопмент — це для мене найбільш цікавий напрямок. Чи то логістика буде, чи то офісні, чи торгівельні проекти, будемо визначатися пізніше. Розповім, але пізніше. Зараз займаюся «Парк Тауном», є цікаві плани. Хочеться, щоб люди із задоволення приходили сюди, думаю, наш ТЦ додає краси центру міста.
Що важливо? Знаєте, зіркова мить у житті кожної людини настає після досягнення нею заповітної мрії, коли, зробивши для цього все, вона лежить на полі брані без сил, але як переможець...

Парк Таун: кроки до змін
Співвласник і директор ТЦ Василь Радіонов говорить, що нові ідеї для втілення у торгівельному закладі черпає, буваючи у інших містах та країнах. «Ми робимо свою справу якісно, із любов’ю до бориспільців, особливо дбаємо про чистоту й сучасний благоустрій центру, і люди це бачать», — говорить Василь Семенович.

Чому платна стоянка
Обурення у мережі Фейсбук викликало нововведення у ТЦ «Парк Таун»: парковка для авто відвідувачів із серпня стане платною.
Василь Радіонов: «У Борисполі все робилося через перепони»

За словами Василя Радіонова, це викликано необхідністю, зараз послуга надається у тестовому режимі. «Ми змушені ввести плату за парковку, оскільки багато автовласників залишають транспорт на цілий день, а самі їдуть на роботу в аеропорт чи Київ. Щодня таких паркувальників біля 25 осіб, а місць на паркові — всього 50», — коментує директор ТЦ. Він наголошує, що таку практику використовують і біля торгових центрів у столиці. За півтори години відвідування ТЦ «Парк Таун» плата братися не буде, решта часу — погодинна оплата, про що буде видаватися фіскальний чек. Впроваджуватиме послугу наймана фірма, якій передав на це повноваження «Біопром», як компанія-управитель.

Відкрито пілотний формат МакДональдз
Адміністрація ТЦ виступила ініціатором змін у бориспільському МакДональдз: новий формат обслуговування «Досвід майбутнього» втілюється вперше в Україні. Борисполю вдалося переконати представників компанії і відсторонити міста-претенденти.

«Ми домоглися, щоб у Борисполі реконструювався МакДональдз за світовим зразком в числі перших в Україні, — розповідає Василь Радіонов. — Той формат, який відвідувачі оцінять із перших чисел серпня, буде поки єдиним в країні, пілотним, хоча претендували на першість багато потужніших за Бориспіль міст. Цей проект матиме успіх, за новим принципом працює мережа в інших країнах. Ми пишаємося, що обрали Бориспіль».
За словами співрозмовника, оновлений бориспільський МакДональдз відчинить двері для відвідувачів 2 серпня. Після реорганізації введено обслуговування за столиками — одне із революційних вдосконалень, оскільки раніше МакДональдз був закладом самообслуговування. «Тепер відвідувач замовлятиме страви на касі, а потім чекатиме бажане за столиком. Співробітник ідентифікуватиме клієнта за допомогою спеціального пристрою. Залишиться лише три каси і буде розділений потік відвідувачів. Такого в українських МакДональдз ще не було», — не без гордості розповідає Василь Семенович.

До речі, двоповерховий американський фаст-фуд у Борисполі майже найбільший в Україні, і є лідером за площею в області.

Буде бронзовий хлопчик із літачком
Біля стели планується встановлення оригінальної скульптурної композиції, роботи над проектом якої уже тривають.
Василь Радіонов: «У Борисполі все робилося через перепони»

Василь Радіонов поділився інформацією про розроблення макету романтичної композиції, яка, на його переконання, прикрасить площу ТЦ і місто. «Хлопчик із 50-х років минулого століття у майці та шортах біжить із паперовим літачком у руках, якого він направляє у бік аеропорту, а поряд — біжить собачка. Така мила, тепла ідея і сюжет додадуть родзинки міській території, привнесуть доброту», — каже співрозмовник.
Василь Семенович запевняє, що композиція матиме художню та естетичну цінність, над нею нині працюють два заслужені художники України, макет майже готовий, скульптура буде із бронзи. Прізвища творців директор не назвав, мовляв, зарано, та й виробництвом композиції, каже, займатимуться інші майстри — наразі ведуться перемовини із можливими претендентами. Встановлення скульптури планується навесні 2019 року.

Стелу одягнуть у бренди
Стела перед ТЦ набуде бажаного рельєфу і виглядатиме більш презентабельно — переконане курівництво ТЦ.

Встановлена перед торгівельним центром металева конструкція — стела — заввишки 18 метрів скоро набуде нового естетичного вигляду для зручного розміщення реклами орендарів. Інформацію озвучили «Вістям» у адміністрації центру. «Давно хотіли прикрасити стелу, але не мали фінансової змоги — тепер маємо гарний ескіз і гроші. На верхівці конструкції передбачена назва торгівельного центру, а нижче — назви магазинів, брендів, які представлені у «Парк Таун». Планується підсвітка. Реалізуємо цю ідею через місяць-два. Ніби нічого особливо, а це додасть завершеного вигляду площі перед центром», — розповідає Василь Радіонов.
Директор говорить, що робиться акцент на тому, щоб подібні технічні об’єкти не були позбавлені естетичності й слугували прикрасою. Наприклад, три ліхтарі на стоянці авто уже реконструюються і матимуть оригінальний вигляд: буде композиція, ніби виливається фарба із банки, куди вмонтовано освітлення.

Реконструкція алеї
Алею від вулиці Київський Шлях до дитячої юнацької спортивної школи дирекція ТЦ планує осучаснити.

Нині типова паркова алея, яка веде до ДЮСШ, має суттєво змінитися за ініціативи співвласників ТЦ.
Дирекція торгівельного центру планує у співпраці із міською владою розробити і втілити проект реконструкції території. Ідея включає встановлення дитячих композиційних паркових скульптур та оригінальний благоустрій із озеленення. Питання відпрацьовується.

Фасад із муралами
Екстер’єр ТЦ мають прикрасити мурали – вислови великих українців зі стилізованими зображеннями.

Василь Радіонов поділився планами щодо нанесення кількох муралів на стіни будівлі. За його словами, це будуть цитати відомих українців: Ліни Костенко, Василя Симоненка, Василя Стуса із оригінальною ілюстрацією.
«У місті Лейден, що у Бельгії, з’явився перший у світі поетичний мурал — на одній із будівель тамтешній художник наніс цитату відомої нам російської поетеси Марини Цвєтаєвої, — розповідає директор Василь Радіонов. — Наша мета — додати «родзинку» екстер’єру центру та вибрати такі рядки, щоб торкалися душі». Ідею дирекція запланувала втілити вже цього року.
До речі, «Парк Таун» вигідно вирізняється художнім оформленням інтер’єру, де багато малюнків, ілюстрацій. Є художні роботи у ЗD форматі на асфальті перед ТЦ, тепер чекаємо на мурали. Дирекція понад 10 років співпрацює із художницями-декораторами із міста Кам’янця.

Комплекс чи майданчик
Адміністрація ТЦ вважає міську паркову територію для дітей за будівлею ТЦ морально застарілою і такою, що потребує повної реконструкції.

Василь Радіонов висловив невдоволення станом території між ТЦ і ДЮСШ. «Цю територію вважаю недолугою, часом соромно іти із гостями тією дорогою. Такого не повинно бути у центрі міста, хоча б паркан змінили. Той дитячий майданчик не витримує критики, — коментує співрозмовник. — Чому депутати не звертають на це увагу? Якщо немає у бюджеті грошей на реконструкцію, то запросіть інвестора і нехай він із зиском для себе і вигодою для містян зробить достойний об’єкт — дитячий розважальний комплекс». Він також не відкидає можливості виступити одним із інвесторів.

Оксана КОБЗАР,
фото Тетяна ХОДЧЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031