Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Аграрій Валерій Мартишко: «Якщо не стримаємо вірус, то буде нікому сісти за кермо трактора»


Епідемія коронавірусної інфекції зачепила всі сфери життя українців і неминуче призведе до економічної кризи. Як виживатиме аграрний сектор після аномально теплої зими, розмова «Вістей» з аграрієм і депутатом Бориспільської міської ради Валерієм Мартишком.

Як відреагували аграрії на загрозу коронавірусу? Чи вплине карантин на посівну?

Що б не сталося — ми в полі. Ніщо не може вплинути на початок посівної, може зупинити тільки одне — якщо не буде кому працювати. Колись прадіди казали: «Гроб теши, а хліб паши». Ми уже розпочали посівну: відсіяли ранні зернові — ячмінь, яру пшеницю, овес. Чекаємо погоди, щоб сіяти кукурудзу та соняшник.

Тепла зима вплинула на роботу?

Звичайно. Озимі ослаблені, але чекаємо тепла, щоб вони відновили вегетацію. Тоді будемо вносити мікродобрива, стимулятори тощо. Якщо буде волога в землі, то проблем із хлібом не буде. Але якщо дощі не випадуть, тоді важко. Земля суха! Зима була безсніжна. Боїмося засухи.

Через пандемію, чи є передумови для проблем із продовольством?

Поки ні, потенціал в аграріїв хороший. Кажуть, коронавірус обвалить ринки сировини й постраждає Україна, як один із великих постачальників сировини. Впевнений, що зерно буде користуватися попитом. Перспективи оптимістичні. На даний час для аграріїв більша, ніж коронавірус, загроза — відкриття ринку землі, бо купити її ні за що. Якщо у нас заберуть землю як основний засіб виробництва, ми станемо нічим. Кредитів немає, а після кризи тим більше. Сподіваюся, у Президента вистачить виваженості, щоб не підписати закон про землю, якщо його проголосує ВР. Інакше катастрофа. Агрохолдинги (а тільки вони зможуть купити землю) не годують людей, світ годують фермери, все тримається на них. Навіть в 2014 році, коли почалася війна, було менше клопотів. Ми не думали так погано про своє майбутнє, як зараз.

Чи вистачає робочих рук? Немає паніки серед людей?

У нас гарна соціальна програма для людей, тому до нас ідуть працювати. Всі оформлені офіційно, платимо податки, виплачуємо вчасно за паї, хоча податкове навантаження високе, до 50%. Проводжу роз’яснювальну роботу, як себе вести в період карантину. За свій рахунок закупив для всіх маски й дезінфікуючі. Хтось відчуває нездужання чи захворів ГРВІ — відразу перевіряємо, робимо всі аналізи, лікуємо, годуємо за свій рахунок. Питання здоров’я на контролі, адже якщо не стримаємо вірус, то завтра нікому буде сісти за кермо трактора. 

Як ви оцінюєте дії уряду щодо подолання загрози коронавірусу?

Люди переживають, що немає апаратів ШВЛ і у випадку хвороби не буде можливості вижити. Чому держава не реагує? Можна зупинити будь-яку програму і спрямувати гроші на виготовлення чи закупівлю апаратів. У нас розвинене машинобудування, їх можна виробляти. В усьому світі великий бізнес долучається до подолання проблеми, а наші зволікають. Найпростіше не робиться — не налагоджене виробництво та розповсюдження масок і дезінфекторів. На місцевому рівні ситуація не краща. На всю лікарню чотири апарати ШВЛ! А це ж не такі дорогі апарати, як МРТ чи УЗД. 

Чи зміниться щось після пандемії — у суспільстві, у ставленні людей один до одного?

Пандемія і карантин продемонстрували ганебні риси людей, і рівень їхнього достатку на це не впливає, навпаки. Колись наші бабусі і дідусі, не маючи елементарного та важко працюючи, піднімали країну. У злиднях вони змогли зберегти людяність, любов до оточуючих. Скільки зараз охочих нажитися на карантині, задорого продають копійчані маски та дезінфектори, підвищують ціни на інші товари…  Щоб жити далі, треба почати любити один одного. Тоді не страшні ніякі проблеми.

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031