Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Робота рятувальника: бориспільські будні


Робота рятувальника: бориспільські будні

Дмитро Костючук, майор служби цивільного захисту. Народився у Луганській області в місті Свердловськ. Після закінчення 11 класу вступив до Львівського пожежно-технічного училища, яке закінчив у 1998 році, отримавши звання лейтенанта. З 2010 року живе та працює в Борисполі. У 2017 році став начальником 23-ДПРЧ.

Про особливості роботи рятувальника «Вістям» розповів Дмитро Костючук, майор служби цивільного захисту, начальник частини 23-ДПРЧ міста Бориспіль РВ ГУ ДСНС у Київській області.

Без збоїв

В роботі пожежників не може бути ніякого збою. Цілодобово на чергування заступають 15-16 працівників, включаючи диспетчера, водіїв, командира відділення, начальника караулу. Якщо, наприклад, людей не вистачає, задіюються рятувальники з інших караулів, але зміна обов'язково у повному складі. У бойовому розрахунку пожежної частини знаходиться дві автоцистерни місткістю 4 тонни в кожній. Залежно від ситуації залучають і додаткові сили. Робота залежить не лише від рятувальників, а в цілому від усієї системи міста: комунальних служб, поліції, медичної служби тощо.
Найголовніше, що повинна мати людина, що хоче стати рятувальником — бездоганне здоров'я та бажання працювати. А ще стійкість, витривалість та мужність. Працівників чотири місяці навчають на базі учбового центру в Вишневому, тільки після цього вогнеборець має право заступати на чергування і виконувати свої службові обов'язки.

Робота рятувальника: бориспільські будні

Роботи вистачає

За останні роки Бориспіль значно виріс, розбудувався — побільшало і висоток, і будинків приватного сектору, стала більшою і кількість населення. Відповідно, для пожежників це додаткове навантаження. «На перспективу розглядається питання можливого будівництва додаткового пожежного депо, а наразі дуже допомагає добровільна пожежна команда «Штурм», яку залучають на гасіння пожеж. Налагоджено і співробітництво з КП «Бориспільводоканал», яке слідкує за станом гідрантів, всього їх у місті 332», — зазначає Дмитро Костючук.
Взагалі роботи вогнеборцям вистачає завжди: навесні та восени багато викликів щодо пожеж, спричинених підпалами сухостою. Взимку часті пожежі через порушення правил пожежної безпеки — як у приватних та багатоквартирних будинках, так і на підприємствах. А літо — пора масових шашликів та займання на сміттєзвалищах. Наприклад, минулого року на закрите сміттєзвалище біля аеропорту «Бориспіль» вогнеборці виїздили 5 разів.

У житті — не як у кіно

Робота рятувальника — життєво важлива та складна. Це згуртовує — не може бути такого, що на пожежі працює хтось один. У груповій роботі всі залежать один від одного.
«У житті все по-іншому, не як у фільмах, — каже Дмитро Костючук. — Наприклад, тентів у наших рятувальних операціях не передбачено. Якщо це багатоповерхівка, то людей рятують за допомогою пожежної автодрабини чи мотузки. Бувають різні складні ситуації. Пам’ятаю випадок, коли я ще був начальником караулу. Прийшли працювати нові хлопці. Перша їхня зміна, ми виїхали на пожежу в Олександрівку. Так сталося, що загинули 2 людини — завалився дах. Навколо медексперти, поліція... Треба було розбирати завал, виносити звідти загиблих, хлопці ніколи цього раніше не робили. І от я допомагав їм у цей нелегкий момент. Для них це був перший такий досвід».

Говорять вогнеборці

Сергій Дудка, заступник начальника 23-ДПРЧ м. Бориспіль: «Наша служба займається не тільки пожежами, але й порятунком людей на воді чи кризі, внаслідок ДТП. Трапляються ситуації, що межують із життям і смертю. Люди, яким ми допомагаємо в біді, завжди дякують за нашу службу».

Роман Ліщук, начальник караулу: «Найголовніше у моїй роботі — обрати вирішальний напрямок дій. Тільки від злагодженої роботи всієї команди залежить, врятуємо ми об’єкт або людину, чи ні».

Кобицький Юрій, водій: «Моє головне завдання — якомога швидше доставити особовий склад до місця пожежі. А також подати своєчасно воду і контролювати, щоб не закінчилася. Великою проблемою доїзду є те, що люди часто не хочуть пропускати спецтранспорт, незважаючи на те, що їдемо з проблисковими маячками. Часто біля будинків люди необдумано ставлять авто, що утруднює заїзд пожежних машин».

Євген Пацюк, пожежний-рятувальник: «Робота дуже екстремальна. Сюди прийшов із військової служби... Подобається. З часом у нашій роботі більше звертаєш увагу не на процес, а на його складність».

Робота рятувальника: бориспільські будні

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031